ecopress
Ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη της ανάπλασης του Μικρολίμανου, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο δήμος θα έχει συνάψει και Προγραμματική... Το σχέδιο ανάπλασης του Μικρολίμανου – Παρέμβαση μεγάλης κλίμακας 15.600 τ.μ

Ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη της ανάπλασης του Μικρολίμανου, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο δήμος θα έχει συνάψει και Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ.

Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο συνιστά μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, επιφάνειας 15.600 τ.μ., όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για την Αττική ευρύτερα.

Μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ως ένας δυναμικός πόλος υπερτοπικής σημασίας αλλά και ως διεθνής τουριστικός προορισμός.

Με την προτεινόμενη παρέμβαση απελευθερώνεται η Ζώνη Παραλίας από τις αυθαίρετες κατασκευές και μετατρέπεται σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες οι οποίες καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής με κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.

Αναστολή κατεδαφίσεων

Σημειώνεται ότι  μέχρι 30-12-2018 έχει δοθεί νέα προθεσμία αναστολής των διοικητικών κυρώσεων και τυχόν πρωτοκόλλων κατεδάφισης για της υφιστάμενες κατασκευές κατά μήκος της οδού «Ακτή Κουμουνδούρου» επί της ζώνης Αιγιαλού και Παραλίας στην περιοχή Μικρολίμανο του Δήμου Πειραιώς, με ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έχει ήδη εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το ρυμοτομικό σχέδιο για την Ακτή Κουμουνδούρου. Έχει επίσης ολοκληρωθεί η μελέτη ανάπλασης από τον δήμο του Πειραιά κατ’ εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος και εκκρεμεί η έγκρισή της από την Περιφέρεια Αττικής, για  να εγκατασταθεί ο ανάδοχος υλοποίησης της μελέτης.

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Γεωργίας Δάμα στην «Εποχή», το σχέδιο ανπαπλασης του Μικρολίμανου προβλέπει ότι απελευθερώνεται όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Μικρολίμανου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη ζώνη περιπάτου δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια άλλη μια πλάτους 6,5 μέτρων για τα τραπεζοκαθίσματα των ταβερνών και καφετεριών, τα οποία πρόκειται να μετακινηθούν προς το εσωτερικό, αφήνοντας το χώρο δίπλα στη θάλασσα, ελεύθερο.

Παράλληλα, όπως προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης, η Ακτή Κουμουνδούρου μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Αρκετά χρόνια, η Κτηματική Υπηρεσία Αττικής, στην περιοχή του Μικρολίμανου (Ακτή Κουμουνδούρου) είχε εντοπίσει δεκάδες πολεοδομικές παραβάσεις, κυρίως από τις ταβέρνες. Οι επιχειρηματίες τσιμέντωναν τον αιγιαλό, δημιουργώντας χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είχαν ήδη τελεσιδικήσει, με αποτέλεσμα να πρόκειται να εκτελεστούν από το Νοέμβριο του 2014. Μια τροπολογία που προηγήθηκε, όμως, με παρέμβαση της πολιτείας (ν.4310/14), ανέστειλε την κατεδάφιση. Ετσι κερδήθηκε χρόνος για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης της περιοχής. Η αναστολή χρειάστηκε να ανανεωθεί με άλλη τροπολογία το 2017(ν.4465). Στο τέλος της χρονιάς ανανεώθηκε για ακόμα μία χρονιά, με νέα τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη».
Αφορμή για τη μελέτη δόθηκε από την αναγκαιότητα απομάκρυνσης όλων των παράνομα τοποθετημένων στεγάστρων των καταστημάτων. Παράλληλα, όμως, θα έπρεπε να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε να νομιμοποιηθεί η παρουσία των καταστημάτων με την ένταξή τους, στον κοινόχρηστο χώρο.

Ελεύθερες ζώνες

Η  μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Πειραιά προβλέπει τα εξής:
– Ζώνη πλάτους 9,2 μέτρων δίπλα στη θάλασσα, που σήμερα είναι κατειλημμένη από στέγαστρα, η οποία μετατρέπεται σε χώρο περιπάτου.
– Ακολούθως δημιουργείται ζώνη πλάτους 6,5 μέτρων, στην οποία πρόκειται να μεταφερθούν τραπεζοκαθίσματα και στέγαστρα.
– Η Ακτή Κουμουνδούρου μειώνεται από 7 σε 3,5 μέτρα. Έτσι θα υπάρχει και μια ζώνη ήπιας κυκλοφορίας, δίχως χώρους στάθμευσης, όπως προβλέπεται από την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, από το ΥΠΕΝ.

Γιώργος Γαβρίλης

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη «ταυτόχρονα, ο χώρος εκμετάλλευσης των καταστημάτων οργανώνεται, ώστε να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Η ζώνη αυτή, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργεί στην περιοχή ένα νέο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, σε μια περιοχή που εμφανίζει μέχρι σήμερα τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου και δημόσιου χώρου ανά κάτοικο σε σύγκριση με όλες τις άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας».
Ειδικότερα για το ΣΕΦ, ο ίδιος επισημαίνει ότι «ο περιβάλλον χώρος, ο οποίος είχε παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2012, μετά από συλλογικές προσπάθειες που έγιναν, με νομοθετική ρύθμιση, επέστρεψε ο χώρος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να περάσει στην Περιφέρεια και στο Δήμο».
Ο Γ. Γαβρίλης τονίζει ότι στο χώρο του ΣΕΦ ήδη γίνονται παρεμβάσεις. Η υπό κατασκευή ανάπλαση του Φαληρικού όρμου θα δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο περιπάτου άθλησης και αναψυχής σε έκταση περίπου 800 στρεμμάτων.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5,7 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Ο Γ. Γαβρίλης διευκρινίζει ότι το έργο όταν δημοπρατηθεί θα  είναι έτοιμο έξι μήνες αργότερα.

 Γ. Μώραλης

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο και θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας