Αττική: το σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλον 8 Ιανουαρίου 2020 Αργύρης
Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, θέτοντας ως προτεραιότητες την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και επιβράβευση των δήμων που ανακυκλώνουν.
-«Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αττική, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, μακριά από λαϊκισμούς κι άσκοπες αντιπαραθέσεις», είπε ο κ. Πατούλης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και αναλυτικά ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό:
- Αναδεικνύουμε το 2020 σε έτος ανακύκλωσης για την Αττική.
- Κρατάμε τη Φυλή ανοικτή για το επόμενο διάστημα, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες, στις οποίες δεν θα θάβουμε πλέον σκουπίδια , αλλά το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την επεξεργασία των απορριμμάτων.
- Άμεσα ξεκινάμε τις διαδικασίες αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της ΕΕ, που πρόκειται να ενσωματωθούν στο Εθνικό Δίκαιο έως τον Ιούνιο του 2020 και τις προβλέψεις του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδιασμού που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
- Ενισχύεται το δίκτυο του καφέ κάδου των δήμων, παρέχοντας 9.000 καφέ κάδους και 80 ειδικά απορριμματοφόρα με σύναψη μνημονίων συνεργασίας, για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων. Το δίκτυο του καφέ κάδου θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2ο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τις ανάγκες και την απόδοση κάθε δήμου.
- Στον σχεδιασμό των έργων και δράσεων, βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη κατάλληλων δεικτών απόδοσης και η παρακολούθηση αυτών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούμε άμεσα να προσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας, καθώς και να εφαρμόζουμε προγράμματα επιβράβευσης και παρακίνησης των δήμων και των πολιτών, αλλά και κινήτρων και αντικινήτρων για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν θέσει στα ΤΣΔΑ.
- Έχουμε ιδρύσει και είμαστε στη διαδικασία βελτίωσης της ψηφιοποίησης του Παρατηρητήριου Ανακύκλωσης. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.
- Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα θέσουμε σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής τους δήμους στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και με Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.
- Σταδιακά το 2020-2021 θα διαθέσουμε , σε συνεργασία με τους δήμους,000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες κ.λ.π.). Παράλληλα με τις γωνιές ανακύκλωσης, χρηματοδοτούμε και τα Πράσινα Σημεία, όπως αυτά προκύπτουν από τα ΤΣΔΑ των δήμων σε συγκεκριμένες θέσεις.
- Αξιοποιούμε τα 60 κινητά πράσινα σημεία που προμηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ.
- Εντός του 2020, η Περιφέρεια Αττικής θα αποτελεί πρότυπο στη διαλογή στην πηγή, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα ΔσΠ σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας, που στη συνέχεια θα μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα δημοτικά κτίρια.
- Παράλληλα με όλες τις παραπάνω δράσεις, η Περιφέρεια θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Νέες μονάδες
Όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις , ο επανασχεδιασμός μας προβλέπει ότι:
- Όλες οι μονάδες θα έχουν ειδική γραμμή για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, καθώς και των ανακυκλωσίμων.
- Οι μονάδες θα μπορούν να παράγουν δευτερογενές καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως ΑΠΕ κατά κύριο λόγο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
- Κρατάμε ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Ξεκινήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία των έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής περίπου 3 ετών, έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις.
- Προτρέπουμε τους δήμους σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ να υλοποιήσουν Διαδημοτικές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ώστε τα οργανικά που θα συλλέγονται να μεταφέρονται σε κοντινές μονάδες για την παραγωγή λιπάσματος υψηλής ποιότητας.
- Για την κατασκευή των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, θα αξιοποιηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πόροι του ΕΣΠΑ καθώς και πόροι της Περιφέρειας.
Σχετικά Άρθρα
- Δράσεις ανακύκλωσης σε 240 λαϊκές αγορές της Αττικής
- ΕΔΣΝΑ: ικανοποιητικοί οι ρυθμοί ανακύκλωσης στην Αττική
- Δυτικό Μέτωπο: στο ΥΠΕΝ για ΧΥΤΑ Φυλής και καύση απορριμμάτων
- Αττική: έξι μονάδες επεξεργασίας και νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων
- Χαλάνδρι: νέα εποχή για τη διαχείριση βιοαποβλήτων
- Θριάσιο: μεγάλη φωτιά σε κέντρο ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων
σχετικά άρθρα