ecopress
Της Μάχης Τράτσα/ Ο βραβευμένος υβριδικός σταθμός ενέργειας του νησιού έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο επιστημόνων αλλά και επενδυτών από το εξωτερικό... Το  «TILOS Project»  εξάγει καινοτομία – Ενδιαφέρον επιστημόνων και επενδυτών από το εξωτερικό – Ολοκληρωμένη λύση για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Της Μάχης Τράτσα/

Ο βραβευμένος υβριδικός σταθμός ενέργειας του νησιού έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο επιστημόνων αλλά και επενδυτών από το εξωτερικό

Από τη… γραφικότητα ενός ακριτικού νησιού των Δωδεκανήσων, το πρωτοποριακό πρόγραμμα «TILOS» ετοιμάζεται να «σαλπάρει» για ξένες αγορές. Η τεχνολογική καινοτομία ενός ενεργειακού έργου που συνδυάζει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σταθμό συσσωρευτών και «έξυπνο» σύστημα ελέγχου της ζήτησης έχει προσελκύσει διεθνές επενδυτικό αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον.

 Υβριδικό έργο 

Το τελευταίο διάστημα – ειδικά μετά τα δύο ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας που απέσπασε ο υβριδικός σταθμός της Τήλου – οι προτάσεις συνεργασίας για την «αναπαραγωγή» του σε ηλεκτρικά συστήματα του εξωτερικού… πέφτουν βροχή.

Οι επαφές των υπευθύνων του έργου με αντιπροσωπείες από την Κούβα, τα Μπαρμπάντος και την υπόλοιπη Καραϊβική έως τα νησιά του ευρωπαϊκού Νότου (π.χ. της Ισπανίας και της Πορτογαλίας), καθώς και της Βόρειας Ευρώπης (όπως τα Ορκνεϊ) έκρυβαν ευχάριστες εκπλήξεις.

Ως «γεννήτρια» που ενεργοποίησε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση του «TILOS Project» σε απομονωμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές ή σε μικρές κοινότητες λειτούργησαν διεθνή ενεργειακά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική, στα οποία έγινε εκτενής παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος. Στην Κούβα εξετάζουν τις δυνατότητες εφαρμογής του ακόμη και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το πρωτοπόρο υβριδικό έργο της Τήλου έχει προσελκύσει και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» η δήμαρχος του νησιού κυρία Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, «μεταπτυχιακοί σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν έρθει στο νησί για να αποκτήσουν τεχνογνωσία μελετώντας το νέο σύστημα, το οποίο θα μας προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, αλλά έχουν ενδιαφερθεί και από ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, από την Ισπανία, τη Βόρεια Ευρώπη κ.α.».

Ήδη επιστήμονες και φοιτητές από την Ευρώπη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ηλέκτριση του συστήματος και η πρώτη φάση της λειτουργίας του.

Τα επίσημα εγκαίνια, σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού, προγραμματίζονται για τον Μάρτιο.

Αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας

Η αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών και των εξελίξεων πανευρωπαϊκά, με την αρωγή νέων «εργαλείων», όπως είναι ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων (ή συνεταιρισμών) ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η κυρία Καμμά-Αλιφέρη, ήδη στον δήμο διερευνούν τις δυνατότητες δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας.

Παράλληλα με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά θα εγκαταστήσουν έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο νησί, σε σύμπραξη με ιδιώτη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές, τα οχήματα και τον εξοπλισμό.

Τον συντονισμό του «TILOS» είχε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020».

Την ιδιωτική συμμετοχή του έργου, ήτοι περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ, κάλυψε ο όμιλος Eunice Energy Group (EEG), ο οποίος δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ενέργειας επενδύοντας στην ανάπτυξη και λειτουργία έργων ΑΠΕ. 

Στο έργο συμβάλλουν άλλοι 15 φορείς, μεταξύ των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο Δήμος Τήλου και το WWF Ελλάς.

«Ο υβριδικός σταθμός στην Τήλο, αν και η ισχύς του ανέρχεται μόλις στο 1% της συνολικά εγκατεστημένης ισχύος του Σταθμού Παραγωγής στην Κω και στην Κάλυμνο, κατά τη λειτουργία του εκτιμάται πως θα ελαττώσει την παραγωγή του τελευταίου κατά 1.200 MWh, μείωση που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 320 νοικοκυριών» επισημαίνει ο υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης της EEG κ. Ζήσιμος Μαντάς. Και εξηγεί: «Δηλαδή θα επιφέρει μια απευθείας μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά περίπου 220 τόνους μαζούτ ετησίως, περιορίζοντας έτσι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 150.000 ευρώ ετησίως, και παράλληλα θα αποτρέψει την έκλυση 750 τόνων CO2 ετησίως στην ατμόσφαιρα».

Για το «TILOS Project» υπογράφηκε πριν από έναν μήνα η πρώτη στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας από υβριδικό σταθμό μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και του ομίλου EEG, ο οποίος έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία υλοποίησης του έργου.

Η ταυτότητα του έργου

Ο υβριδικός σταθμός της Τήλου αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και έναν σταθμό συσσωρευτών (μπαταρίες) με τους κατάλληλους αντιστροφείς (inverter). Εκμεταλλεύεται το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό του νησιού και τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το δίκτυο αλλά και τις μπαταρίες, οι οποίες εξασφαλίζουν εγγυημένη ισχύ, αντικαθιστώντας ρυπογόνους μονάδες παραγωγής από diesel.

ΠΗΓΗ: “Το ΒΗΜΑ”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας