Το «TILOS Project» ταξιδεύει στην Κούβα
ecoinsiderΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλον 31 Ιανουαρίου 2018 Αργύρης
Στο Cuba Sustainable Energy Forum 2018, που διοργανώνεται από κοινού από το υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Κούβας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης Cuba International Renewable Energies Trade Fair θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρωτοποριακό υβριδικό έργο για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε το energypress.gr στην Κούβα βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανόλη Παναγιωτάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλία Μοναχολιά, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο.
Στο “νησί της Επανάστασης” βρίσκεται και ο Ζήσιμος Μαντάς, υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ομίλου EUNICE Energy Group, που πριν λίγες ημέρες υπέγραψε τη σύμβαση πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μιλήσει αύριο στο συνέδριο.
Το θέμα της ομιλίας του κ. Μαντά θα είναι “Hybrid solutions with renewable energy-based battery station and smart micro grid – The example of Tilos Island, Greece”και η ομιλία έχει ενταχθεί στη συνεδρία για τις καινοτόμες λύσεις (Innovative Solutions).
O κ. Μαντάς θα παρουσιάσει το έργο, το οποίο είναι ο πρώτος στην Ευρώπη Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το έργο συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την αποθήκευσή της σε συσσωρευτές. Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 kW, φωτοβολταϊκό 160 kW και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 MWh, με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Τήλου για περίπου μιάμιση ημέρα σε περίοδο χαμηλής ζήτησης.
Το έργο «TILOS» (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage) διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα HORIZON2020 και με τη συμβολή κοινοπραξίας 15 εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ, η WWF Ελλάς, κ.α.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το έργο απέσπασε πέρυσι το βραβείο του Ενεργειακό Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Σχετικά Άρθρα
- 4th ENERGY LAW FORUM: ΑΠΕ ενεργειακή μετάβαση και πυρηνική ενέργεια
- Συνεργασία της HELLENiQ ENERGY με EGPC για την προμήθεια αργού πετρελαίου
- «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»: το Σάββατο η τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας
- Συνάντηση 130 στελεχών από 12 ευρωπαϊκές χώρες για υπεράκτιες ΑΠΕ
- Ενεργειακές και τεχνικές εταιρίες ψάχνουν μηχανικούς στην Ολλανδία
- Με ηχηρές παρουσίες το Athens Investment Forum