Τουρισμός: οι πράσινες υποδομές «κλειδί» επιλογής προορισμού
ΕιδήσειςΠεριβάλλον 4 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται βαθιά από την κλιματική αλλαγή. Αλλάζει ο χάρτης των τουριστικών ρευμάτων, ενώ συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν πλέον οι «πράσινες» υποδομές.
Θεσμικοί φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα και πολιτεία συμφωνούν στην αναγκαιότητα μιας δυναμικής στρατηγικής και για ένα ισχυρό πλαίσιο δράσης, που θα απαντήσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι κατά κοινή παραδοχή ο μόνος δρόμος δράσης.
Η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τον τουρισμό
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος στην Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον» ανέφερε, ότι ήδη υπάρχουν επιδράσεις στην τουριστική κίνηση. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2018, πολλοί Γερμανοί -λόγω του θερμού καλοκαιριού- παρέμειναν για τις διακοπές σπίτι τους ή πήγαν οδικώς στην Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα, αντί να πετάξουν σε προορισμούς της Μεσογείου». Τόνισε επίσης, ότι το κλίμα, καθορίζει τη διάρκεια και την ποιότητα των τουριστικών εποχών, επηρεάζει τις τουριστικές δραστηριότητες και μεταβάλλει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που προσελκύουν και αποτρέπουν τους επισκέπτες. Οι τουρίστες αλλάζουν την επιλογή προορισμού τους, όταν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής επηρεάσουν τη διαμονή τους.
Σε επίπεδο προορισμού προτεραιότητα έχουν οι υποδομές
«Υποδομές για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού μέσα από συστήματα εξοικονόμησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Υποδομές για την εξασφάλιση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Υποδομές για την προστασία των ακτών, του τοπίου και της βιοποικιλότητας. Υποδομές τέλος, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων», υπογράμμισε.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Green Deal
Ο κ. Ρέτσος, ανέφερε, ότι το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, έχοντας στους βασικούς του άξονες την ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού τομέα, παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον του κλάδου και επεξεργάζεται προτάσεις για τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και η έγκαιρη αντιμετώπιση των σχετικών επιπτώσεων μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων αποτελούν προτεραιότητες του Ινστιτούτου: «Η εποχή μας απαιτεί μία νέα αντίληψη και συν-αντίληψη, απαιτεί μία νέα επιχειρηματική περιβαλλοντική συνείδηση. Το σύνολο των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη συν-δημιουργία της τουριστικής εμπειρίας, καλούνται να κάνουν νέες κλιματικά ουδέτερες επιλογές: από τις μεταφορές και τα καταλύματα έως τη γαστρονομία και τις δραστηριότητες. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να τοποθετούμε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, να επενδύουμε σε βιοκλιματικά κτίρια, να δίδουμε προτεραιότητα στο «τοπικό», να εμπιστευόμαστε πρώτοι τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις».
Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει το τουριστικό επιχειρείν – καλές πρακτικές
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία ήδη υποστηρίζει εξελιγμένες προσεγγίσεις .κυρίως γύρω από τρεις άξονες: ορθολογική χρήση ενέργειας, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής, ανέφερε το Ηilton στο Midtown της Νέας Υόρκης, εγκατέστησε στον πέμπτο όροφο εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας που λειτουργεί με καθαρότερο φυσικό αέριο. Το μίνι αυτό εργοστάσιο των 1,75 megawatt παράγει πάνω από το 50 % του ηλεκτρικού ρεύματος και το 35% του ατμού που απαιτείται για την λειτουργία των σχεδόν 2.000 δωματίων του ξενοδοχείου και μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα της επιχείρησης περισσότερο από 30 %. «Ενθαρρυντικά δεδομένα υπάρχουν και για τη χώρα μας. Για παράδειγμα ο αριθμός των πιστοποιημένων «πράσινων» ξενοδοχειακών μονάδων και εταίρων του ομίλου της TUI έχει αυξηθεί κατά 70% από το 2017 έως σήμερα».
Σχετικά Άρθρα
- Σε διαβούλευση το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό
- Β. Αιγαίο: το πρώτο περιφερειακό σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή
- Τα μέτρα και οι δράσεις για την ανθεκτικότητα της πόλης στην Αττική
- TUI: αλλαγές στη διεθνή τουριστική αγορά μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο
- CLIMPACT: φόρουμ «κλιματική αλλαγή και θαλάσσιο περιβάλλον»
- Έρευνα: τα «Εξοικονομώ» όχημα περιβαλλοντικής δράσης των πολιτών