ecopress
Μετά τον τραγικό επίλογο του εργατικού δυστυχήματος στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Εύβοια  που στοίχισε τη ζωή τριών εργαζομένων και το βαρύ τραυματισμό... Τραγωδία στην Εύβοια: έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος και απόδοση ευθυνών

Μετά τον τραγικό επίλογο του εργατικού δυστυχήματος στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Εύβοια  που στοίχισε τη ζωή τριών εργαζομένων και το βαρύ τραυματισμό ενός ακόμη, ανοίγει  ο κύκλος διερεύνησης των συνθηκών και των αιτιών του τραγικού περιστατικού, με το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώνει ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Απριλίου 2021 στο Γυμνό Ευβοίας. Συνεργείο υπεργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ εκτελούσε εργασίες σε δίκτυο Υψηλής Τάσης, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες κεραυνοβολήθηκαν από χιλιάδες βόλτ. Στο συνεργείο ήταν τέσσερα άτομα εκ των οποίων τα τρία εκτελούσαν εργασίες πάνω στην κολώνα, τα οποία και βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ τέταρτος εργαζόμενος νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος.

Κλιμάκιο του ΣΕΠΕ

Κλιμάκιο του ΣΕΠΕ βρίσκεται στο σημείο προκειμένου να εξακριβώσει, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτού του είδους τις εργασίες. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταγράφεται ως « αυτονόητο πως θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Συλλυπητήριο μήνυμα

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους χθες, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Εύβοια και ταχεία ανάρρωση στον τέταρτο εργαζόμενο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλιβερίου».

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας: «Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για τον θάνατο των τριών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους χθες, πάνω στο καθήκον, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Γυμνό Ευβοίας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον τέταρτο εργαζόμενο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χαλκίδας».

Κοινή δήλωση 

Για το τραγικό συμβάν, εξέδωσαν κοινή δήλωση οι τομεάρχες Εργασίας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ενέργειας – Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ, μεταφέρουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες τους, ζητούμε να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων.

Με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Τίθενται επίσης σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας.

Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας και μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ.

Αναδεικνύονται επίσης με δραματικό τρόπο οι συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

ΟΣΕΤΕ: πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση των ευθυνών

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το χθεσινό δυστύχημα στην Αμάρυνθο Εύβοιας, με τρεις νεκρούς εργάτες και έναν σοβαρά τραυματία, γονείς όλοι μικρών παιδιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, σημειώνοντας τα εξής: «Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία, ως Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, από εχθές το απόγευμα με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών Αλέξανδρο Φλέγγα, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας Δημήτρη Μούντριχα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη, για τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και για να υπάρξει συντονισμός για τις επόμενες ενέργειές μας. Παράλληλα έχει επικοινωνήσει και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται συνομιλία με τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και τους επικεφαλής της εργολαβικής εταιρείας Ελλάκτωρ, ώστε να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών.Το 2021 δεν μπορεί η ζωή των εργαζομένων να απαξιώνεται με τέτοιον τρόπο λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλείψεων των εργοδοτών στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Είναι πασιφανές ότι οι ευθύνες είναι πιο ψηλά από τον εργοδηγό και τον μηχανικό. Δυστυχώς στα τεχνικά έργα ο πίνακας των απωλειών συναδέλφων μας μεγαλώνει.Η έλλειψη Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ευθύνη των εργοδοτών του τεχνικού κλάδου και η μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων του τομέα, η στελέχωση πολλών συνεργείων δίχως αδειούχους εγκαταστάτες, η εντατικοποίηση της εργασίας όπου εργοταξιάρχες, επιβλέποντες μηχανικοί, εργοδηγοί και εργατοτεχνίτες αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση εξωπραγματικών στόχων υλοποίησης τεχνικού έργου σε συγκεκριμένο χρόνο, η απουσία ελέγχων από το Υπουργείο Εργασίας και οι ελλείψεις στα μέσα και στις συνθήκες για Υγιή και Ασφαλή Εργασία, δημιουργούν τρομακτικές εργασιακές συνθήκες. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που σύμφωνα με τις μηνιαίες και τριμηνιαίες εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Ανακοίνωση ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό εξέδωσε και η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Εργαζόμενες, -νοι.  Χθες άλλοι 3 συνάνθρωποί μας, εργαζόμενοι στα εναέρια δίκτυα, άλλοι 3 από εμάς, άλλοι 3 από την τάξη μας, την τάξη των αδικημένων και των άγρια εκμεταλλευόμενων, έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά, πάνω στον αγώνα για τη δύσκολη επιβίωση και άλλος ένας με πολλαπλά κατάγματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος και γι αυτό απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς με την παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ευβοιας, να διερευνήσουν σε βάθος το τι έγινε.

Σεβόμενοι τη μνήμη τους και τη μνήμη όλων των εργατών που έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο για να σταματήσει επιτέλους αυτή η θυσία που τις περισσότερες φορές είναι θυσία στο βωμό του κέρδους, επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχτούμε να κρυφτεί και αυτό το ατύχημα κάτω από τη φράση … ήταν ανθρώπινο λάθος ή … ήταν αστοχία υλικού.

Πόσα και πόσα ατυχήματα δεν έχουν κουκουλωθεί κάτω από αυτές τις ξερές φράσεις. Πόσες και πόσες οικογένειες δεν έχουν πεθάνει 100 φορές κάτω από αυτές τις λέξεις. Ναι υπάρχουν ατυχήματα που όντως έγιναν από ανθρώπινο λάθος και από έμπειρους ανθρώπους.Ναι, υπάρχουν ατυχήματα που έγιναν από «αστοχία» υλικού. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται στην έλλειψη εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στην χρησιμοποίηση ανθρώπων σε εξειδικευμένες εργασίες χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και άδειες, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην εκμετάλλευση και ξεζούμισμα των εργαζομένων, που τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες υπερωρία, χωρίς να τις πληρώνονται, στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλούς εργασίας, στο ότι πάρα πολλές φορές δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια, υλικά ή εργαλεία και βεβαίως και στο ότι πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει η σωστή στελέχωση των συνεργείων. Μηχανικός, εργοδηγός, αρχιτεχνίτης, επιβλέπων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, που είναι το 99% οι ευθύνες των εργολάβων, των υπεργολάβων και πάνω από όλα των αναθετόντων του έργου και κυρίως της πολιτείας, είναι τεράστιες.

Είναι τεράστιες γιατί δεν ελέγχει.

Είναι τεράστιες γιατί στην ουσία έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ.

Είναι τεράστιες γιατί κάνει τα στραβά μάτια.

Πόσοι και πόσοι εργάτες δεν έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σαπιοκάραβα εφοπλιστών γιατί η πολιτεία δεν ελέγχει;

Πόσοι και πόσοι εναερίτες, ορύχοι, εργαζόμενοι σε σταθμούς παραγωγής ρεύματος, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στη βιομηχανία ή σε βιοτεχνίες με απαρχαιωμένα μηχανήματα, εργαζόμενοι σε οδικά έργα, έχασαν τη ζωή τους γιατί η πολιτεία έκανε πλάτες στα αφεντικά;

Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ελεγχθεί και η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, αλλά και ο αναθέτων, δηλαδή η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είχε ελέγξει αν η εταιρία που εκτελούσε το έργο πληρούσε όλους τους όρους και προϋποθέσεις ώστε να το εκτελέσει;

Είχε ελέγξει αν τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας;

Και βεβαίως οι ευθύνες της δεν σταματούν εκεί. Ευθύνες έχει και το Υπουργείο, γιατί όλα τα εκχωρούν σε εργολάβους.

Ευθύνες έχει γιατί διαλύει σοβαρές δομές, όπως οι σχολές της ΔΕΗ, που από εκεί έβγαιναν καλά εκπαιδευμένοι τεχνίτες.

Κύριοι της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ,

κύριοι της εκάστοτε κυβέρνησης (όλων των κυβερνήσεων) που έχουν αυτές τις λογικές, η  ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και της εξοικονόμησης λίγων ευρώ.

Κύριοι έχετε ευθύνες γιατί δεν μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι όταν όλα τα εκχωρείτε στους εργολάβους (που ξέρετε πως δουλεύουν οι πιο πολλοί), ότι δεν θα γίνει ατύχημα. Αλλά τι σας νοιάζει;; εσείς θα χάσετε τη ζωή σας;

Εργαζόμενες, -νοι,

εάν δεν θέλουμε να χάσουμε και άλλους δικούς μας ανθρώπους, εάν δεν θέλουμε απλά και μόνο να γράφουμε κούφια λόγια πάνω σε δακρύβρεκτες ανακοινώσεις συλλυπητηρίων, πρώτοι εμείςπρέπει να πάρουμε την υπόθεση» υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας» στα χέρια μας. Πρώτοι εμείς πρέπει να κτυπήσουμε τις γροθιές πάνω στα τραπέζια αυτών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, πρώτοι εμείς πρέπει να ελέγχουμε και να απαιτούμε, πρώτοι εμείς πρέπει να καταγγέλλουμε και να σέρνουμε στον εισαγγελέα τον κάθε ανεύθυνο που παίζει με τις ζωές μας. Μόνο έτσι θα σταματήσει η ανθρωποθυσία. Ευλαβικά, σκύβουμε το κεφάλι μας στους συνανθρώπους μας. Τους ανθρώπους της τάξης μας. Καλό ταξίδι άγρια εκμεταλλευόμενοι εργάτες. Καλό ταξίδι παραγωγοί του πλούτου αυτού του κόσμου. Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στις οικογένειές τους.

Ανακοίνωση της «Ελλακτωρ»

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Όμιλος  «Ελλακτωρ» στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η Διοίκηση και οι άνθρωποι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας, που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό τριών συναδέλφων μας, και τον τραυματισμό ενός ακόμα. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι της εταιρείας έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, και βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Η εταιρεία εκφράζει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και του τραυματία συναδέλφου μας, στον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωσ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας