ecopress
Επίσημη πρώτη για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το ιταλικό τρένο υψηλών ταχυτήτων ETR 470.  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αμαξοστοιχιών και οι υπηρεσίες του. ... ΤΡΑΙΝΟΣΕ: επίσημη πρώτη του δρομολογίου Αθήνα-θεσσαλονίκη με το γρήγορο τρένο

Επίσημη πρώτη για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το ιταλικό τρένο υψηλών ταχυτήτων ETR 470.  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αμαξοστοιχιών και οι υπηρεσίες του.  Πόσα δρομολόγια θα εκτελεί ημερησίως.

Η πολυαναμενόμενη έναρξη των δρομολογίων με τις αμαξοστοιχίες  ETR470 που εκτελούν τη διαδρομή Αθήνα- θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαϊου 2022, με το τρένο υψηλών ταχυτήτων να μπαίνει  στις ράγες με καθυστέρηση σχεδόν μίας τετραετίας. Το επιβατικό κοινό πρωτοείδε το ασημένιο βέλος, το τρένο που επιλέχθηκε από την ιταλική «Ferrovie dello Stato» (FS) για να πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από 3,5 ώρες, στους χώρους της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τ0 2018. Μετά τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Κατερίνη, η αμαξοστοιχία επέστρεψε στην Ιταλία καθώς  οι υποδομές στο σιδηροδρομικό δίκτυο  δεν είναι έτοιμες για να την υποδεχθούν. Η πορεία των έργων υποδομής, όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, αλλά και οι εμπλοκές που υπήρξαν στην πλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών που θα έπρεπε να πληρούν οι αμαξοστοιχίες  σε σχέση με τους εθνικούς κανόνες, για τους οποίους αρχικά η ιταλική εταιρεία δημιουργούσε προσκόμματα, έβαλαν τα βέλη όπως συχνά αποκαλούνται, με μεγάλη καθυστέρηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι αμαξοστοιχίες

Οι αμαξοστοιχίες ETR470 διαθέτουν εννέα βαγόνια, ένα εκ των οποίων είναι εστιατόριο και μπαρ, τρία βαγόνια πρώτης θέσης και πέντε οικονομικής. Κάθε αμαξοστοιχία μπορεί να μεταφέρει έως και 475 επιβάτες, ενώ πραγματοποιούνται τέσσερα δρομολόγια την ημέρα, δύο ανά κατεύθυνση.Παράλληλα, ξεκίνησε λειτουργία, τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης αποκλειστικά για τα ETR τρένα, 213 012 1010 (γραμμή με αστική χρέωση),με ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Κυριακή 8:00-20:00.

Τ0 πρώτο δρομολόγιο

Με πληρότητα στο 80% περίπου αναχώρησε στις 07:08 το πρωί της Κυριακής 15 Μαϊου 2023, από τη Θεσσαλονίκη η νέα σύγχρονη αμαξοστοιχία ETR 470 εκτελώντας το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη -Αθήνα σε τρεις ώρες και 55 λεπτά.  Σύμφωνα με τον Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Roberto Biasin, το ETR 470, στην παρούσα φάση θα αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 160 χλμ, ενώ θα μπορεί να αναπτύξει και μεγαλύτερες ταχύτητες, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο για Αθήνα σε 3 και 20 λεπτά, όταν θα είναι έτοιμες οι υποδομές στο δίκτυο.

«Για εμάς είναι μια πολύ καλή ημέρα, μια νέα ημέρα, κατά τη γνώμη μας δεν είναι μόνο ένα τρένο, είναι μία μια νέα υπηρεσία που θέλουμε να προσφέρουμε, ένας νέος τρόπος μετακίνησης στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και η ευκαιρία να ταξιδεύει κάποιος με ασφαλή και άνετο τρόπο. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και εμείς προσφέρουμε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο υπηρεσιών με τα ETR 470, τις οποίες θα εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο. Με το τραίνο ο επιβάτης μπορεί ξεκούραστα, να απολαύσει μία ταξιδιωτική εμπειρία Για εμάς ήταν σημαντικό να σπάσουμε το φράγμα των 4 ωρών», τόνισε.

Τα δρομολόγια

Τα ETR τρένα έχουν σταθμούς αναχώρησης και άφιξης τον ΣΣ Αθήναςκαι τον ΣΣ Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεση στάση στον ΣΣ Λάρισας.

 

ΑΘΗΝΑ Αναχώρηση 07:22 17:22
ΛΑΡΙΣΑ Άφιξη o 09:58 20:00
Αναχώρηση 10:00 20:02
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Άφιξη o 11:20 21:21
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Αναχώρηση 07:08 17:08
ΛΑΡΙΣΑ Άφιξη o 08:25 18:26
Αναχώρηση 08:27 18:28
ΑΘΗΝΑ Άφιξη o 11:03 21:04

Οι υπηρεσίες

Εστιατόριο – Bar: Οι υπηρεσίες παρέχονται στον αναβαθμισμένο χώρο του εστιατορίου & στην υπόλοιπη αμαξοστοιχία (στις θέσεις των επιβατών) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ά θέση:Στους επιβάτες της Άθέσης παρέχονται δωρεάν αναψυκτικό/καφές, νερό και σνακ στη θέση του επιβάτη.

Lockers: Παρέχεται η δυνατότητα φύλαξης χειραποσκευών στους σταθμούς της Αθήνας, Λάρισας&Θεσσαλονίκης.

AμεA/AMK: Παρέχονται ειδικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την πρόσβαση στους σταθμούς και τα τρένα.

Πληροφορίες: Συνεχής ενημέρωση του επιβατικού κοινού στις αποβάθρες και επί των τρένων.

Παροχή ρεύματος:Πρίζες εντός των τρένων.

Ζώα συντροφιάς: Δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μικρών ζώων σε κλουβί με μέγιστες διαστάσεις 50x40x70. Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς μεγαλόσωμων σκύλων. Εξαιρούνται οι σκύλοι οδηγοί.

Μέτρα προστασίας COVID: Εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς της εταιρείας.

Τιμολογιακή πολιτική

Τιμές κανονικού εισιτηρίου μιας διαδρομής:

Α θέση -> 65 € Αθήνα-Θεσσαλονίκη / 48,6 € Αθήνα-Λάρισα / 25,4 € Θεσσαλονίκη-Λάρισα

Β θέση -> 55 € Αθήνα-Θεσσαλονίκη / 41,5 € Αθήνα-Λάρισα / 22,1 € Θεσσαλονίκη-Λάρισα

*Για 20 ημέρες, δηλαδή για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από 15/05/2022 έως και 03/06/2022, εφαρμόζεται έκπτωση 20% στις τελικές τιμές των εισιτηρίων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας