ecopress
Το επόμενο βήμα για το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης παρουσιάστηκε στον Δήμο Τρικκαίων, με την επίσημη έναρξη των πιλοτικών δοκιμών του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW,... Τρίκαλα: αυτοματοποιημένα οχήματα με τεχνολογία τελευταίας γενιάς

Το επόμενο βήμα για το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης παρουσιάστηκε στον Δήμο Τρικκαίων, με την επίσημη έναρξη των πιλοτικών δοκιμών του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW, το οποίο αφορά την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων με τεχνολογία τελευταίας γενιάς.

Η πρώτη πιλοτική διαδρομή πραγματοποιήθηκε εντός του πάρκου Ματσόπουλου αξιοποιώντας το Vodafone Green Network και στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του συνόλου των αυτοματοποιημένων οχημάτων. Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των εφαρμογών του προγράμματος και με την ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών, θα ξεκινήσουν και οι διαδρομές οχημάτων σε «πίστα» αστικού περιβάλλοντος στην πόλη των Τρικάλων.

Τα Τρίκαλα τολμούν ξανά, με τα νέα οχήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης

Για μια ακόμη φορά τα Τρίκαλα καινοτομούν με τα οχήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πιλοτικά την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023. Ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ υλοποιούν το πρόγραμμα SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption) που μεταφράζεται σε «Κοινόχρηστα αυτοματοποιημένα λειτουργικά μοντέλα για παγκόσμια χρήση», με τη συνεργασία της εταιρείας SuburVan, του ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του ΕΚΕΤΑ και το Πανεπιστήμιου της Γένοβας (UNIGE).

«Πόλη ικανή να τολμά»

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, το πρόγραμμα υλοποιείται αποδεικνύοντας ότι η πόλη είναι ικανή να τολμά και να καινοτομεί. Και συνέχισε υπενθυμίζοντας το City Mobil 2, το πρώτο «Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό» πριν 8 χρόνια, με το οποίο «δώσαμε ένα όραμα τότε, όραμα που είναι εφικτό για τη νέα γενιά να το υλοποιήσει». Επίσης, ευχαρίστησε, εκτός από τους  άμεσα εμπλεκόμενους, την «ανήσυχη, ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία των Τρικάλων, που δείχνει τον δρόμο για το μέλλον», σε συνδυασμό με το συνέδριο για τα Τρίκαλα του 2030, που διεξαγόταν επί διήμερο σε παρακείμενο χώρο.

Η αυτόνομη οδήγηση

Το αυτόνομο όχημα:
– λειτουργεί με τεχνολογία 5G
– ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του οχήματος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τους αισθητήρες του οχήματος, από τα σήματα κυκλοφορίας, τον ΚΟΚ, τα επεξεργάζεται και επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου
– κινείται on demand, δηλαδή μετά από πρόσκληση που θα κάνει ο πολίτης μέσω της σχετικής εφαρμογής SuburVan (διαθέσιμη για δωρεάν «κατέβασμα»)
– το δρομολόγιο έχει συνολικό μήκος 9 χλμ. (από 4,5 χλμ.) στις παρυφές των Τρικάλων (Σιδηροδρομικός Σταθμός, οδός Πύλης, οδός Φλαμουλίου, ΤΕΦΑΑ)
– θα το χρησιμοποιούν σε πρώτη, αρχική φάση, φοιτητές/τριες ΤΕΦΑΑ, σπουδαστές/τριες ΣΜΥ, υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων, στελέχη της e-trikala
– τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με αδειοδοτήσεις
– τα οχήματα είναι ηλεκτρικά
– το πρώτο διάστημα θα υπάρχει «οδηγός»  – χειριστής, εάν τυχόν χρειαστεί να παρέμβει
– τα οχήματα λειτουργούν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες δημόσιες μεταφορές
– το πρόγραμμα στα Τρίκαλα εφαρμόζεται σε πραγματικές συνθήκες πόλης, σε ανοικτό χώρο, με δεδομένες και τις ελληνικές συνθήκες κυκλοφορίας
– όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και μετρήσεις στο μήκος της διαδρομής, υλοποιώντας όλα τα πρωτοποριακά τεχνολογικά δεδομένα.

Χαιρετισμοί

Εκ μέρους της e Trikala ΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδ. Ράπτης αναφέρθηκε στην καινοτομία του προγράμματος. Αναγνώστηκε, επίσης, μήνυμα του Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα του προγράμματος επισημαίνοντας «το άλμα στον τομέα των μεταφορών, ως αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας ήδη από το 2015», όταν και πάλι ο ίδιος ήταν υφυπουργός Μεταφορών στο City Mobil 2. Ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Θανάσης Λιούτας αναφέρθηκε στις καινοτομίες της ανοιχτής πόλης των Τρικάλων, ενώ ο κ. Αμδίτης από το ΕΠΙΣΕΥ έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές, υπενθυμίζοντας τη δεκαετή υλοποίηση προγραμμάτων για την αυτόνομη οδήγηση ειδικά στα Τρίκαλα.

Ιδιαίτερης σημασίας ο χαιρετισμός του κ. Carlos Holguin διευθυντή της εταιρείας SuburVan οποίος ήταν μέλος και της ομάδας του «Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό/ αναφέροντας το προχώρημα της τεχνολογίας και την ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τη νέα αυτή δράση. Ο δε κ. Αγγ. Μπεκιάρης από το ΕΚΕΤΑ αναφέρθηκε στην ουσία των καινοτόμων εφαρμογών από τη χώρα μας με το παράδειγμα των Τρικάλων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας. Παρέστησαν επίσης, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, οι πρόεδροι Μουσείου Τσιτσάνη, e trikala ΑΕ, ΔΕΥΑΤ και Αστική Ανάπτυξη ΑΕ Νικ. Μπρουζούκη, Γ. Κωτούλας, Ακης Αναστασίου και Γ. Ζιώγας αντιστοίχως, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρ. Ζαραμπούκας, στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δ. Τρικκαίων, πολλοί πολίτες από τα Τρίκαλα, εισηγητές και σύνεδροι του συνεδρίου #Τρίκαλα 2030, στελέχη του i-sense του ΕΠΙΣΕΥ, οι κ.κ. Α. Αντωνακοπούλου dr  Intelligent Transportation System και Γ. Καρασεϊτανίδης, τεχνικός διευθυντής της ομάδας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα SHOW περιλαμβάνει και τα YAPEs, τα οχήματα μικρομεταφορών που υλοποιήθηκαν στον Μύλο των Ξωτικών 2022-23 και στην πόλη των Τρικάλων το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023. Και αυτά τα οχήματα παρουσιάστηκαν στο πλήθος των πολιτών που βρέθηκε στο πάρκο Ματσόπουλου. Χορηγοί – συνεργάτες του προγράμματος είναι οι εταιρείες Vodafone, Legrand, Σιώκης Α.Ε., και Anytime στην ασφάλιση.

Σχεδιασμός και όραμα για τα Τρίκαλα του 2030 –διήμερο συνέδριο

«Με σχεδιασμό και όραμα να φύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας την ασχήμια, δομώντας σχέσεις  εμπιστοσύνης με την κοινωνία». Σε αυτή τη φράση περικλείεται το νόημα της εισαγωγικής, κεντρικής ομιλίας του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά την έναρξη του συνεδρίου #Τρίκαλα 2030 . Οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023.

Ο κ. Παπαστεργίου, όπως επίσης το περιέγραψε, αναφέρθηκε σε 5 βασικούς άξονες: Προκλήσεις, προοπτικές, κίνδυνοι, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν «στα Τρίκαλα του αύριο, στα Τρίκαλα της επόμενης δεκαετίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε εκτενώς στο πλήθος των έργων που υλοποιούνται στον Δήμο, σε επίπεδο υποδομών (δίκτυο ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης), ψηφιακής πολιτικής (restart mAI City), έργων πνοής και αναπλάσεις (ανάπλαση λόφου Προφήτη Ηλία, Βαρουσίου, πλατειών, όχθων Ληθαίου, Ιαματικός Πόρος Ριζώματος), περιβαλλοντικών έργων (επέκταση βιολογικού καθαρισμού, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων), οδικών έργων (ασφαλτοστρώσεις και οδική ασφάλεια σε Τρίκαλα και χωριά, μαζί με την ολοκλήρωση του Ε65, ποδηλατόδρομοι 20 χλμ., βιώσιμη κινητικότητα), έργα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας(Ψηφιακό Ασκληπιείο, Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, νέο Μουσείο Τσιτσάνη προς εγκαινίαση, παθητικό Νηπιαγωγείο, πάρκο άθλησης στη Σωτήρα) και πλήθος άλλων.

«Την επόμενη δεκαετία…»

Έμφαση έδωσε ο κ. Παπαστεργίου και στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, τις παλιές αποθήκες ΟΣΕ, που δείχνουν τη συνέχεια στην πόλη μέσω τριών δημάρχων: επί θητείας Μιχάλη Ταμήλου αγοράστηκε η πρώτη αποθήκη, επί Χρήστου Λάππα η δεύτερη, επί Δημήτρη Παπαστεργίου η τρίτη, με την ένταξή τους σε πρόγραμμα και την υπογραφή προ ολίγων ημερών της σύμβασης για μετατροπή τους σε χώρο πολιτισμού (πινακοθήκη και χώρος μουσικής).
Τόνισε επίσης ο Δήμαρχος Τρικκαίων, πως για το ορόσημο του 2030, προωθούνται δράσεις για το περιβάλλον, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις της ΕΕ.
Και συνέχισε, δείχνοντας τον δρόμο: «Την επόμενη δεκαετία να αλλάξουμε, να βρούμε τρόπο να συντονιστούμε, να αξιοποιήσουμε περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να λέμε λιγότερα να κάνουμε περισσότερα», τόνισε, αφού «Τα Τρίκαλα αλλάζουν και αλλάζουν όμορφα».

Κώστας Σκρέκας

Ακολούθως ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, έθεσε δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο, ότι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας προωθεί την ανάπτυξη της χώρας και αντιστρόφως. Και το δεύτερο, η παράθεση των παρεμβάσεων που έγιναν ή γίνονται μέσω έργων που χρηματοδοτούνται από εργαλεία της ΕΕ, για έργα περιβάλλοντος στον νομό Τρικάλων και ειδικά στα Τρίκαλα. Εμφαση έδωσε στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε έργα – δράσεις πράσινης μετάβασης, σε δράσεις για τη ζωή των πολιτών, για μια βιώσιμη κοινωνία, αναλύοντας τα ειδικότερα έργα ανά τομέα.

Κώστας Αγοραστός

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας (2021-2027) για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Εδωσε έμφαση στη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία με τους Δήμους και τον Δήμο Τρικκαίων, στις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη Θεσσαλία, μέσω έργων για υποδομές, περιβάλλον, συγκοινωνία και απορρίμματα.

Οι δύο ενότητες

Η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Περιβάλλον & Ενέργεια» με ομιλίες για το παρόν και το μέλλον του περιβάλλοντος στα Τρίκαλα, σε επίπεδο απορριμμάτων και διαχείρισής τους, ανακύκλωσης, μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος
Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε στην «Αξιοποίηση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της περιοχής και Ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος». Οι ειδικοί συμμετέχοντες αναφέρθηκαν εκτενώς σε καλές πρακτικές και παραδείγματα από την Ανδρο, τα Ιωάννινα, τον αεραθλητισμό, τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος στα Τρίκαλα, τον εποχικό τουρισμό και δη στην Πάτμο, αλλά και το μέλλον του Μύλου των Ξωτικών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η στρογγυλή τράπεζα ανάμεσα σε εκπροσώπους επαγγελματιών εστίασης, ξενοδοχείων και τουρισμού στα Τρίκαλα, που συνομίλησαν με τη δημοσιογράφο κ. Ευαγ. Σωτηρίου για όλα όσα αφορούν στη φιλοξενία και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες των Τρικάλων. (ολόκληρο το πρόγραμμα βρίσκεται αναρτημένο στον σύνδεσμο https://trikala2030.gr/agenda/)

Παρουσίες

Κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, εκτός των ομιλητών/τριών, παρέστησαν και οι: Δήμαρχοι Μετεώρων Θεοδ. Αλέκος, Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας, Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, ο αντιδήμαρχος Δ. Βελβεντού Γιώργος Αχίλλας, Αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, Νίκος Σακκάς, Τάκης Παζαΐτης, Γιώργος Καταβούτας, Ακης Αναστασίου πρόεδρος ΔΕΥΑΤ, Πρόεδρος Μουσείου Τσιτσάνη Νικολέτα Μπρουζούκη, Εφη Λεβέντη εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Κώστας Κρεμμύδας επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Τρικκαίων, Γιώργος Μητσιούλης εκπρόσωπος αντιπολίτευσης Δήμου Τρικκαίων, Βασιλένα Μητσιάδη Αχιλλέας Λασπάς, Στέφανος Βαβύλης δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Τρικκαίων, Θανάσης Τσιάρας περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Βασίλης Γιαγιάκος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων, Δρ. Ιω. Παπαδόπουλος, είναι Καθηγητής 1ης βαθμίδας, πρόεδρος στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Παν. Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Μπασιούρης εκπρόσωπος ΣΜΥ, στελέχη του Δήμου Λαρισαίων, εκπρόσωποι των εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΤΕΡΝΑ, Novoville, Dοtsoft, Geogreen, Intracom Telecom, Χρ. Μπραζιτίκος διευθυντής ΠΑΔΥΘ Α.Ε., Βάιος Κουτής διευθυντής ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., Ευάγγελος Σακελλαρίου διευθυντής ΑΝΚΑ Α.Ε., Απόστολος Μπαταβάνης πρόεδρος ΝΕ ΤΕΕ Τρικάλων, στελέχη ΠΕΔ Θεσσαλίας, φοιτητές/τριες, πολίτες των Τρικάλων και όμορων περιοχών.

Το συνέδριο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://trikala2030.gr/ μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος/η να το παρακολουθήσει ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Τρικκαίων στο youtube https://www.youtube.com/@DimosTrikkaion/streams και την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων https://trikalacity.gr/

Το συνέδριο διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, με συντονιστή τον κ. Λάζαρο Μάμαλη, με ευγενικούς χορηγούς τους Πράσινο Ταμείο, Vodafone Business, ΔΕΔΔΗΕ, Cisco, Mytilineos Energy and Metals, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ, Intracom Telecom, Dotsoft, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας