Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη δόμηση σε 10.000 οικισμούς
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 23 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προχωρά το ΥΠΕΝ με στόχο να βγουν από την «πολεοδομική καραντίνα» πάνω από 10.000 οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων της χώρας.
Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδα εργασίας με σκοπό την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των οικισμών της χώρας.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Οικονόμου, αντικείμενο της ομάδας εργασίας είναι η εισήγηση για τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ειδικότερα μετά την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ που αφορά κυρίως την οριοθέτηση των οικισμών.
Σημειώνεται ότι πάνω από 10.000 οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων σε όλη τη χώρα, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε πολεοδομική καραντίνα μετά την έκδοση απόφασης του ΣτΕ, που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις οριοθετήσεις και επεκτάσεις ορίων οικισμών.
Για το θέμα οι ειδικοί μέσω του ecopress προτείνουν λύση 12 σημείων για να «ξεπαγώσουν» οικοδομικές άδειες και επενδύσεις. Δείτε εδώ το δημοσίευμα του ecopress
Η απόφαση του ΣτΕ, δείτε το δημοσίευμα του ecopress, εκδικάστηκε μετά από σχετική προσφυγή και ακυρώνει τα όρια δέκα οικισμών του Πηλίου. Ταυτοχρόνως όμως η ίδια απόφαση παράγει συνέπειες και για όλους τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που οριοθετήθηκαν εδώ και δεκαετίες με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων, ενώ θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.
«Πάγωμα» αδειών
Χιλιάδες ιδιοκτήτες και μηχανικοί έχουν μπει σε ιδιότυπη ομηρεία, καθώς με βάση την απόφαση του ΣτΕ οι Πολεοδομίες αρνούνται να προχωρήσουν στην έκδοση αδειών δόμησης, σε όλες τις περιοχές εκτός του «παλαιού πυρήνα» των οικισμών, δηλαδή τα παλιά όρια των οικισμών προ του 1923.
Η επίμαχή απόφαση του ΣτΕ, όπως καθαρογράφτηκε και στάλθηκε στο ΥΠΕΝ εξετάζεται από την πολιτική ηγεσία και τις νομικές και πολεοδομικές υπηρεσίες του υπουργείου παράλληλα με το εύρος των επιπτώσεων που προκαλεί προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις. Στο μεταξύ βουλευτές της περιφέρειας, Δήμοι και φορείς κατοίκων ζητούν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος για να βγουν από την πολεοδομική καραντίνα περιουσίες και επενδύσεις.
Ομάδα εργασίας
Η ομάδα εργασίας, που συγκρότησε το ΥΠΕΝ την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των οικισμών της χώρας αποτελείται από τους:
- Σταύρο Λαδά του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α ́βαθμό, Προϊστάμενο του τμήματος μικρών οικισμών στην Δ/νση πολεοδομικού Σχεδιασμού, ο οποίος ορίζεται και συντονιστής της ομάδας
- Γεωργία Πατέλη του κλάδου ΤΕ Μηχανικών στο δ ́ τμήμα της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού,
- Ελένη Κουρή του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό στην Δ/νση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων
- Αθηνά Καρτάλου, Δικηγόρο από την Δ/νση Νομοθετικού Έργου
- Γιολάντα Παπαρούνη, Νομικό από το ΝΣΚ
Η ομάδα εργασίας καλείται να ολοκληρώσει το έργο της έως τέλος Φεβρουαρίου 2020. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η ομάδα δύναται να συνεργάζεται με όποιες Υπηρεσίες και φορείς, κρίνει απαραίτητο.
Η ομάδα εργασίας θα λάβει υπόψη της το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την αποτίμηση της 30χρονης εφαρμογής του, τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ σχετικά με την αρμοδιότητα οριοθέτησης των οικισμών αλλά και κάθε σχετική απόφαση του ΣτΕ που αναφέρεται σε θέματα οικισμών.
Στο αντικείμενο της επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης η διατύπωση μεθοδολογίας καθορισμού του δικτύου κοινοχρήστων παράλληλα με την οριοθέτηση των οικισμών.
Το τελικό παραδοτέο αποτελεί σχέδιο των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα συμπληρώσουν την υφιστάμενη νομοθεσία και θα την εναρμονίσουν με την πάγια νομολογία.
Η ομάδα εργασίας δεν είναι αμειβόμενη και οι εργασίες της θα πραγματοποιούνται εντός του υπαλληλικού ωραρίου.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αλλάζει η αδειοδότηση για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας
- Από το Πήλιο πολεοδομική λύση για 10.000 μικρούς οικισμούς της χώρας
- Νομοσχέδιο: αλλάζουν όλα για τις spin-off εταιρείες
- ΥΠΕΝ: οριοθετήσεις οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2000 κατοίκων
- ΣτΕ: νόμιμη η ενοποίηση των ΠΔ για τους οικισμούς
- ΥΠΕΝ: αρχίζει το πρόγραμμα οριοθέτησης οικισμών