ecopress
Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100. Διέξοδος οι πράσινες...

Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100. Διέξοδος οι πράσινες επενδύσεις.

Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση προέρχεται από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, και διατυπώθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών κατά τη συζήτηση που είχε κεντρικό θέμα  την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος,ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός και ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστας Συνολάκης .

 

Η αγορά απέτυχε

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η αγορά έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέφερε, ότι το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος, υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100 αν δεν δράσουμε άμεσα.

Κίνητρα για πράσινες επενδύσεις

Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη διέξοδος στο πρόβλημα θα αποτελέσει η δημιουργία κινήτρων στην οικονομία σε πιο πράσινες πρακτικές, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και με αντικίνητρα με υψηλότερη φορολογία σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε μη-πράσινες επενδύσεις (π.χ. πετρέλαιο).

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μας έχει σημαντική παρουσία. Το δίκτυο προσπαθεί να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για το «πρασίνισμα της οικονομίας. Η μετάβαση αυτή χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και περιλαμβάνει την αλλαγή του χαρτοφυλακίου σε πράσινα ομόλογα, σε επενδύσεις με πράσινο προσανατολισμό και χαμηλότερη έκθεση σε προϊόντα που ανήκουν στις καφέ μορφές ενέργειας».

 Ορόσημο το 2050

O κ. Ζερεφός ανέφερε  είπε ότι ο πλανήτης καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής πριν το 2050. «Παρατηρούμε συχνότερα και μεγαλύτερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πλανήτης δεν μπορεί να ψυχθεί σωστά και η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια κατά 1 βαθμό κελσίου. Στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες η μέση αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 50 χρόνια αγγίζει τους 2.5-3 βαθμούς κελσίου. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Νιώθουμε και βιώνουμε τις επιπτώσεις, για παράδειγμα βλέπουμε πως τα σκαμπανεβάσματα του καιρού πλήττουν τον αγροτικό τομέα. Η επίλυση του προβλήματος είναι κοστοβόρα. Παρατηρούμε έλλειψη παιδείας στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πρέπει να γνωρίζουμε από τι ζούμε και από τι κινδυνεύουμε. Πρέπει να γίνουμε πιο «τσιγκούνηδες» με τους φυσικούς μας πόρους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το ζητούμενο πλέον και προς τα εκεί πάμε όλοι μαζί στον πλανήτη. Ο τομέας αυτός εκτός από λύση είναι και πηγή κέρδους, αλλά μπορεί παράλληλα να συμβάλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε.

    Μειώνεται η φυσική ασπίδα

Ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι αμμώδεις παραλίες έχουν μειωθεί σε πλάτος, κυρίως λόγω φυσικών φαινομένων. Ο αυξανόμενος ρυθμός διάβρωσης, η αύξηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και η μείωση του πλάτους των παραλιών, μειώνει την «φυσική ασπίδα» προστασίας της ενδοχώρας σε περίπτωση ακραίων φυσικών φαινομένων.    «Πρέπει να δούμε πως θα εμπλουτίσουμε τις παραλίες, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο προφυλακτήρα για την ενδοχώρα. Ο εμπλουτισμός των παραλιών δεν γίνεται για ομορφιά αλλά για προστασία. Ωστόσο η αύξηση του φάρδους των παραλιών μας δίνουν την δυνατότητα και για μεγαλύτερης εκμετάλλευσής τους, παράδειγμα ο Τουρισμός», συμπλήρωσε.

   Επαρκές το νομικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή

Ο κ. Πικραμμένος υπογράμμισε ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας είναι απολύτως επαρκές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος περιγράφονται ξεκάθαρα.  Τόνισε ότι η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, έλαβε μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων με την προσπάθεια απολιγνητοποίησης, και ανέφερε, ότι είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από τα δικαστήρια και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Πικραμμένος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. «Ας θυμηθούμε τι συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία από την υπερθέρμανση από την πυρκαγιά πριν μερικά χρόνια, ας μην ξεχνάμε ότι η Δήλος απειλείται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας», σημείωσε. Ωστόσο τόνισε, ότι «εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας: «Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον ώστε να μην χρειαστεί πληθυσμοί να μετοικήσουν όπως στο παρελθόν σε πιο πρόσφορα εδάφη, να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας και να τα προστατεύσουμε από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας