ecopress
Άσχημη εξέλιξη πήρε η παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του δασάρχη Πάτρας, ομάδας ακτιβιστών, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές του Ερυμάνθου και... «Τυφλή» αντιπαράθεση για τις ανεμογεννήτριες, με θύμα το δασάρχη

Άσχημη εξέλιξη πήρε η παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του δασάρχη Πάτρας, ομάδας ακτιβιστών, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές του Ερυμάνθου και του Παναχαϊκού, όταν άναψε η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ τους και ένας από τους διαμαρτυρόμενους πίεσε το μπουκάλι του αντισηπτικού, με αποτέλεσμα ο δασάρχης να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με πρόβλημα στα μάτια του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε εν ώρα υπηρεσίας ο Δασάρχης Πάτρας» και σημειώνει ότι «το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, όταν  δέχτηκε στο γραφείο του ομάδα περίπου 10 πολιτών, προκειμένου να εκφράσουν την αντίρρησή τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ερύμανθο. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ένας εξ αυτών «σημάδεψε» με αντισηπτικό υγρό τα μάτια του Δασάρχη, ο οποίος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο για να εξεταστεί από Ιατροδικαστή. Ο Εισαγγελέας διέταξε αυτεπάγγελτη δίωξη και ορίστηκε τακτική διαδικασία προανάκρισης για το περιστατικό».

«Ατυχές περιστατικό», λένε οι ακτιβιστές

Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές,  μέλη της «Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας» και των Επιτροπών Αγώνα Λεοντίου και Σκιαδοβουνίου, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μιλούν για «ατυχές περιστατικό» ανακοινώνοντας ότι: «o δασάρχης δεν αρνήθηκε να συζητήσει μαζί μας, αν και από την παράθεση των επιχειρημάτων μας προέκυψε ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση Αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές. Κατά την έντονη λεκτική αντιπαράθεσή μας, ένας εκ των παρισταμένων πίεσε ατυχώς το μπουκάλι του αντισηπτικού, που υπήρχε πάνω στο γραφείο του, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το υγρό επάνω του».

Ο δασάρχης περιγράφει πως κινδύνεψε να τυφλωθεί

Ο ίδιος ο δασάρχης Πάτρας Σταύρος Βαρβατσούλης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» λέει: «ήμουν τυχερός, γιατί το αντισηπτικό ήταν λοσιόν και είχε μικρό ποσοστό οινοπνεύματος, διαφορετικά θα είχαν «καεί» τα μάτια μου»! Νοιαζόμαστε, όμως, για το περιβάλλον, αλλά όχι και για τα μάτια των άλλων…». Ο δασάρχης γλύτωσε τα χειρότερα, μετά από πλύση των ματιών του με τη βοήθεια ορού και θεραπευτικής αγωγής, που του συνέστησαν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Ρίου O ίδιος περιγράφει το περιστατικό λέγοντας ότι:

– «Τίποτα δεν προμήνυε ότι θα συνέβαιναν έκτροπα. Γνώριζα τα δύο άτομα της Επιτροπής, όχι όμως και αυτόν που πήρε το αντισηπτικό και μου είπε… «δεν μας τα λες καλά ρε μάγκα» και πρέσαρε την αντλία με στόχο τα μάτια μου». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «o δράστης αμέσως τράπηκε σε φυγή. Την ώρα που είπα σε συναδέλφους να κλειδωθεί η πόρτα του γραφείου μου και να κληθεί η Αστυνομία. Ήρθαν, πράγματι δύο περιπολικά και καταλήξαμε στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα».

Για ό,τι επακολούθησε, ο δασάρχης υπογραμμίζει: «Από την αρχή, πρόθεσή μου ήταν η έγκληση μόνο του δράστη. Δεν μου έδιναν, όμως, στην αρχή το όνομά του. Τελικά συνειδητοποίησαν ότι ήταν άδικο να κατηγορηθούν όλοι και τον έπεισαν τηλεφωνικά να προσέλθει στο ΑΤ. Από δω και πέρα η διαδικασία ακολουθείται αυτεπάγγελτα και έχω εμπιστοσύνη σε Αστυνομία και εισαγγελέα ότι θα κάνουν το καθήκον τους».

Η ευθύνη στις κυβερνήσεις λέει η ΠΟΓΕΔΥ

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ τονίζει ότι «δεν είμαστε αντίθετοι γενικά με την έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική και πράξη, όταν κριθεί από τμήματα του λάου ότι επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον, στα δάση, στην ίδια μας τη ζωή. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν την αρμοδιότητα για την εκτέλεση και εφαρμογή των Νόμων που κάθε φορά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και της απόφασης της προηγούμενης και της σημερινής, που έδωσαν με Νόμο τη δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές (Natura) ακόμη και σε Εθνικούς Δρυμούς. Ενάντια σε αυτές τις κυβερνητικές επιλογές μπορούν να εκφράζονται οι κάθε φορά διαμαρτυρίες που δημιουργούν προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και όχι να ξεσπούν την αγανάκτησή τους ενάντια στις Δασικές Υπηρεσίες, που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν Νομοθετικό πλαίσιο.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ:

-Να καταδικάσει το παραπάνω πρωτοφανές περιστατικό.

-Να σταθεί αρωγός και υπερασπιστής κάθε συναδέλφου που βρέθηκε ή θα βρεθεί στην θέση του Δασάρχη Πάτρας, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

-Να καταργήσει τους Νομούς που επιτρέπουν την εγκατάσταση ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές όπως η περίπτωση της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στην περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Πατρών και στους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα σε κάθε Συνάδελφο Γεωτεχνικό που βάλλεται ενώ προσπαθεί να ασκήσει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου μέσου για την διασφάλιση της υπηρεσιακής και ηθικής αξιοπρέπειας του».

Θα συνεχίσουμε λένε οι ακτιβιστές

Οι ακτιβιστές σε ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι: «η τόση έκταση που πήρε ένα ατυχές περιστατικό, οδήγησε τελικά:

(α) Στο να μην απαντηθούν τα εύλογα ερωτήματά μας που αφορούν στις συνεχείς θετικές γνωμοδοτήσεις του δασάρχη

(β) στο να μην εξετασθούν τα αιτήματα που θέσαμε, για την τεχνική και επιστημονική τεκμηρίωση των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που αδειοδοτούν και γνωμοδοτούν, προκειμένου να τεκμηριώνουμε επιστημονικά, τεχνικά και νομικά τις απόψεις μας για την καταστροφή που προκαλείται από την αδειοδότηση αιολικών. Αν οι αρμόδιες Υπηρεσίες αισθάνονται ότι απειλούνται ακούγοντας τους πολίτες των κρίσιμων περιοχών, των οποίων ο τόπος και το μέλλον υποβαθμίζεται, τότε ας καλούν τα ΜΑΤ».

Ο δήμαρχος

Τα γεγονότα καταδίκασε – μιλώντας στον ΣΚΑΪ Πάτρας – ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, τονίζοντας ότι «κάθε διεκδίκηση πρέπει να είναι πολιτισμένη και χωρίς αδικαιολόγητη ένταση». Αναφέρθηκε όμως στη σπουδαιότητα του θέματος και ζήτησε περισσότερες αρμοδιότητες των Δήμων στην περίπτωση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στις περιοχές ευθύνης τους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας