Τζ. Τσαλίκη: «οι αρχιτέκτονες είναι σε καθολική παύση. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε»
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργαΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομία 23 Μαρτίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Η ένταξη των αρχιτεκτόνων αλλά και όλων των ειδικοτήτων μηχανικών, στον πίνακα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που πλήττονται από το πρωτοφανές κύμα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του SARS COVID-19 είναι ένα απόλυτα αναγκαίο βήμα, ανέφερε η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Αττικής κ. Τζούλια Τσαλίκη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το συγκεκριμένο ζήτημα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» και το δημοσιογράφο κ. Χάρη Ντιγριντάκη, η κ. Τσαλίκη υπογράμμισε, ότι μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, οι αρχιτέκτονες και το σύνολο των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, είναι παρόντες, για τη στήριξη των υποδομών της χώρας. Και θα έπρεπε να ενταχθούν από την αρχή στις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία για να τύχουν της πρόνοιας των μέτρων ενίσχυσης».
«Η ένταξη στα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ενός κλάδου, που έχει πληγεί σφοδρότατα από τη δεκαετή κρίση αποτελεί αναγκαιότητα άμεσης προτεραιότητας. Εάν το ΑΕΠ της χώρας, έπεσε κατά 25%, το ΑΕΠ του τεχνικού κόσμου έχει πέσει κατά 70 και 80% τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα» τόνισε η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων της Αττικής.
–«Οι αρχιτέκτονες αλλά και οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, είναι πάντα κοντά στον πολίτη. Είναι μέσα στην κοινωνία. Συντελούν ένα πολύ μεγάλο έργο και είναι από τους κλάδους που πρωτοστατούν στην ανόρθωση της χώρας », είπε η κ Τσαλίκη υπογραμμίζοντας ότι:
-«Οπότε, είναι θέμα ηθικό και θέμα τιμής να είναι στον κατάλογο των πληττομένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Γιατί πρέπει να μπορέσει ο κλάδος να κρατηθεί. Να καλυφθούν βασικές οικογενειακές ανάγκες, να πάνε πιο πίσω και οι υποχρεώσεις του κλάδου όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές. Να υπάρξει μέριμνα για τα βασικά και τα στοιχειώδη. Και οφείλω να ομολογήσω, ότι ήταν μία οδυνηρή έκπληξη η απουσία ΚΑΔ μηχανικών και αρχιτεκτόνων αλλά και του τεχνικού κόσμου εν γένει».
«Το επάγγελμα μας είναι σε καθολική παύση. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε»
Η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Αττικής εξήγησε, ότι «η δραστηριότητα των αρχιτεκτόνων και μηχανικών βρίσκεται την κρίσιμη αυτή περίοδο σε καθολική παύση. Όπως καθολική είναι και η μείωση οικοδομικών και αδειοδοτικών δραστηριοτήτων. Γιατί μπορεί οι δυνατότητες για τηλεργασία να υπάρχουν, αλλά είναι περιορισμένες εκ της φύσεως του επαγγελματικού μας αντικειμένου». Ανέφερε ακόμη, ότι «καθήλωση υπάρχει και Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, όπως και των υπολοίπων γνωμοδοτικών οργάνων για πολεοδομικά θέματα. Προς επίρρωση των λεγομένων της, η κ. Τσαλίκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ζητήματα που καταδεικνύουν την έλλειψη δυνατότητας να εργαστούν αρχιτέκτονες και μηχανικοί όπως ότι:
-Οι υπηρσίες ΥΔΟΜ Δασαρχεία κλπ, λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κτηματολογικά γραφεία έκλεισαν.
-Δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες καθώς τα δικαστήρια δεν εκδίδουν πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, που είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για τη συμμετοχή.
-Έχουν σταματήσει οι διαγωνισμοί λόγω των κρίσιμων και εκτάκτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα.
-Ομοίως έχουν σταματήσει και οι οικοδομικές δραστηριότητες, ενώ αρχιτεκτονικά γραφεία και γραφεία μηχανικών έχουν έλλειψη απαραίτητων αναλώσιμων υλικών καθώς τα αντίστοιχα καταστήματα είναι κλειστά. Το σύνολο δηλαδή του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου αδυνατεί να εργαστεί.
«Ας γίνει η σημερινή κρίση ευκαιρία για την μετάβαση στην ψηφιοποίηση κρίσιμων πολεοδομικών διαδικασιών».
Υπογράμμισε ακόμη, ότι «θα πρέπει να γίνουν πιο συστηματικές προσπάθειες ακόμη και να είμαστε στην πρώτη φουρνιά των νέων ΚΑΔ. Η κ. Τσαλίκη υπογράμμισε ακόμη, ότι μιλάει εκ της θεσμικής ιδιότητας για τους αρχιτέκτονες, αλλά όπως είπε, οι θέσεις μας για βασικά ζητήματα αφορά για το σύνολο των μηχανικών . Οι προσπάθειες αυτές όπως εξήγησε, «θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να γίνει η κρίση ευκαιρία να γίνουν πιο συστημικά τα θέματα της ηλεκτρονικής ανάπτυξης δυνατότητας της δουλειάς μας. Να προχωρήσει δηλαδή η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης τόσο των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, όσο και των άλλων Συμβουλίων, κατά τα πρότυπα του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών «e-adeies», για να αναβαθμιστεί η λειτουργία και το έργο τόσο των μηχανικών όσο και των συμβουλίων».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, εξήγησε, ότι υπάρχουν όλες οι τεχνικές δυνατότητες . Κι ότι «ένα από τα επόμενα βήματα μας είναι η επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για να συνδράμει στην επίλυση αλλά και τη δρομολόγηση αυτών των ζητημάτων. Άλλωστε, είμαστε ένας κλάδος προσανατολισμένος στις νέες τεχνολογίες, είμαστε χρήστες, μπορούμε πολύ εύκολα, να προσαρμοστούμε και κυρίως να το κάνουμε για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 9,89 ΕΔΩ
Σχετικά Άρθρα
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αττικής: τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βανδαλισμοί αρχιτεκτονικού γραφείου επειδή πήρε βραβείο
- ΣΑΔΑΣ: ΝΟΚ, εκτός σχεδίου, δημόσιος χώρος στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης
- Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων: εκδήλωση πρώτης παρουσίασης
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βγήκε προεδρείο στο τμήμα Αττικής
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα νέα μέλη του ΔΣ και του Προεδρείου Αντιπροσωπείας