ecopress
Την πρόθεση των Αμερικανών επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην... Τζέφρι Πάϊατ: Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενδιαφέρει τους Αμερικανούς επενδυτές

Την πρόθεση των Αμερικανών επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου. Ο ίδιος χαρακτήρισε το 2018 ως έτος σταθμό για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές.

Ο κ. Πάιατ τόνισε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Πάιατ είπε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο σύσφιξης και συνέχισε: «Βλέπουμε θετικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις και αν το μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ισχύει». Εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το μήνυμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είπε, είτε για επενδύσεις στον κινηματογραφικό τομέα ή στα ναυπηγεία ή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Για την ενέργεια ο Πρόεδρος κ. Τραμπ επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για αγωγούς και για την αναβάθμιση της μονάδας στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Οπότε όλα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη βαλκανική χερσόνησο» ανέφερε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας.

Είπε επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές, όπως σημείωσε ποιοι είναι οι επενδυτές.

Συμπλήρωσε όμως, ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την fraport. Τέλος ανέφερε, ότι έχει δημιουργηθεί μια διμερής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας «ώστε γρήγορα οι αμερικανικές εταιρείες να βρεθούν μπροστά και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα» ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος,  δήλωσε χαρακτηριστικά, «Τα χρόνια της κρίσης και οι αναποτελεσματικές απόπειρες εξόδου από αυτήν, πέρα από τις αυταπάτες, ανέδειξαν τις διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής και με ενίσχυση της εξωστρέφειας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Καλώ λοιπόν τις υπεύθυνες πολιτικές,  επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος ώστε να αποενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας κατά την επίσημη ομιλία του και αφού χαιρέτισε με ικανοποίηση την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, τόνισε χαρακτηριστικά, « Θεωρούμε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το 3ο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, καθώς και για το περιβάλλον που θα κινηθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όλους πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η επόμενη μέρα «μετά το Μνημόνιο». Οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τότε δεν είναι ούτε λίγες ούτε αμελητέες. Γιατί όποιος θεωρεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μια παρένθεση που κλείνοντάς την θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αμέριμνοι σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους. «Πισωγύρισμα» σε ρυθμίσεις και πρακτικές του παρελθόντος είναι ένα σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι σαν να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα απολύτως από την πολυετή και επώδυνη περιπέτεια των αλλεπάλληλων μνημονίων. Η όποια χαλάρωση της ξένης εποπτείας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα φιλόδοξο και αποφασιστικό –ελληνικής ιδιοκτησίας- πρόγραμμα που θα συνεχίζει το έργο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αλλαγή του κλίματος που έχει παρατηρηθεί τελευταία τονίζοντας ότι η agenda μετά την τρίτη αξιολόγηση είναι σαφής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τρία ζητήματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, η τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και το τι θα συμβεί στο μεταμνημονιακο καθεστώς. Το 2018 είναι  έτος επιτάχυνσης αύξησης της απασχόλησης των  επενδύσεων καθώς επίσης και απεμπλοκής από τα μνημόνια. Χρειαζόμαστε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στους έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μειώνοντας το χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας με όρους δικαιοσύνης. Όσον αφορά στην έξοδο στις αγορές, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε την επιτυχή έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο, καθώς και το πρόσφατο swap. «Θέλουμε να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως τον Μάιο-Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά στην έξοδο από το πρόγραμμα. Αναφερόμενος στο Τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε στην ανάκαμψη καταθέσεων που έχει παρατηρηθεί (περίπου 1 δισ. τον μήνα), ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν κορυφωθεί και πρόκειται μειωθούν από εδώ και στο εξής. Αναφορικά με τα τα stress tests δήλωσε ότι αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ τον τραπεζών και να επισημάνουν την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας