ecopress
«Παρά τα κίνητρα που δίνονται  δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενώ επισήμανε σειρά προβλημάτων για να... Υπουργικό ξέσπασμα για τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης

«Παρά τα κίνητρα που δίνονται  δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενώ επισήμανε σειρά προβλημάτων για να φορτίζονται τα 350 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που έρχονται στην Αθήνα, τα νέα ηλεκτρικά ταξί που επιδοτείται η αγορά τους αλλά και για την ανάπτυξη πανελλαδικού υπεραστικού και αστικού δικτύου φόρτισης οχημάτων, λέγοντας ότι πλέον αναζητούνται λύσεις εκτός ΔΕΔΔΗΕ.

Μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από το 2019 για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτά που πρέπει, ακόμη, να γίνουν, τονίζοντας πως «μεγάλη πρόκληση είναι να μπορούμε να βάλουμε φορτιστές παντού».

Ελληνική πρωτιά

Παρουσίασε στοιχεία, που δείχνουν αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας αυτό το διάστημα επισημαίνοντας ότι το 2022 ταξινομήθηκαν 8.337 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόνο 480. Δηλαδή το ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε από το 0,4% σχεδόν στο 8% – η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-«Πρέπει τώρα να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «πρέπει η ηλεκτροκίνηση να γίνει προσβάσιμος και βιώσιμος τρόπος μεταφορών».

Προβλήματα με το δίκτυο

– «Καλός είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε φορτιστές παντού; Εάν δεν μπορεί, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους και δεν σας κρύβω ότι επεξεργαζόμαστε και άλλους τρόπους», είπε  ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι:

-«Σήμερα μπορεί κάποιος να πάει οδικώς Αθήνα- Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικό αυτοκίνητο γιατί υπάρχουν φορτιστές κάθε 60 με 100 χλμ στο εθνικό οδικό δίκτυο. Το πρόβλημα είναι να βάλουμε fast chargers λόγω της δυνατότητας ισχύος του δικτύου; Πήγαμε να βάλουμε το καλοκαίρι και είχαμε προβλήματα με το δίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακριβά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

«Και εδώ πάμε στην αειφορία. Κατά πόσο είναι βιώσιμη. Κατά πόσο είναι δίκαιη. Κατά πόσο μπορεί μία μέση οικογένεια να έχει ένα αυτοκίνητο και αυτό το αυτοκίνητο να είναι ηλεκτρικό», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

-«Αυτή είναι η πρόκληση και έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Γιατί η κυβέρνηση έδωσε κίνητρα για να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη. Δεν μπορεί να κάνει κάτι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυτό. Αλλά χρειάζονται πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόβλημα για τα νέα λεωφορεία

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των δημόσιων μεταφορών για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Τόνισε ότι έρχονται 350 ηλεκτρικά λεωφορεία και άλλα 300 λεωφορεία CNG. Επισήμανε όμως ότι υπάρχει και το πρόβλημα, που και πως θα γίνεται η φόρτιση αυτών των λεωφορείων.

Που θα φορτίζουν τα ταξί;

Όσον αφορά στο μέλλον των ηλεκτρικών ταξί, ανέφερε: «Τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλα, αλλά έχουν ένα δίκιο οι άνθρωποι, οι οποίοι οδηγούν ταξί στην Αθήνα. Που θα φορτίζουν τα οχήματά τους; Δεν κινούνται στους αυτοκινητόδρομους όπου κάθε 60 χλμ. υπάρχουν φορτιστές». Συνεπώς πρόσθεσε; «Αυτό είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο πρέπει να σκύψει η πολιτεία και δε μιλάω μόνο για την κεντρική διοίκηση. Το μπαλάκι πλέον είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι δήμοι δεν έπονται, είναι συνήθως πιο μπροστά από την κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα. Ελπίζω ότι όλοι οι δήμοι θα καταφέρουν να κάνουν το αυτονόητο, να βγάλουν αυτούς τους διαγωνισμούς. Γιατί είναι ωραίο να δίνουμε κίνητρα για τους οδηγούς ταξί, από την άλλη όμως μιλάμε για ανθρώπους που ζουν από αυτό και καταλαβαίνω τον προβληματισμό τους».

Νέα εφαρμογή

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε μια νέα εφαρμογή, ένα app για τα κινητά τηλέφωνα, θα είναι στον αέρα τις επόμενες ημέρες ώστε να βλέπει ο χρήστης που υπάρχουν ελεύθερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας