Τζούλια Τσαλίκη: «σύνδεση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής με το e- adeies»
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 12 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Οι διπλωματούχοι αρχιτέκτονες, τόσο ως ελεύθεροι επαγγελματίες μελετητές όσο και ως μέλη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής είναι οι θεματοφύλακες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και δεν μπορεί παρά να βλέπουν θετικά τη δημιουργία κανόνων και διακριτών ρόλων στην άσκηση του έργου τους, τονίζει η Πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Αττικής, κ. Τζούλια Τσαλίκη.
«Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το «Τεύχος Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.)» δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress , από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, – στα πλαίσια του Ν.4495/2017 –είναι ένα θετικό και αναγκαίο πρώτο βήμα, λέει η κ. Τσαλίκη, εκφράζοντας τη γενική αίσθηση των αρχιτεκτόνων και του τεχνικού επιστημονικού κλάδου.
Φορέας θεσμικής έκφρασης
Μάλιστα, όπως εξηγεί η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Αττικής «η απόφαση είναι στο πνεύμα της Οδηγίας/πρότασης που είχε εκδώσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών / Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ), για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του, ως φορέα θεσμικής έκφρασης των Αρχιτεκτόνων της χώρας».
Και προσθέτει: «Συμπίπτει σε βασικά σημεία με την πρόταση του ΣΑΔΑΣ, όπως στον σκοπό των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία αποτελούν ανεξάρτητα γνωμοδοτικά όργανα. Λειτουργούν στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ελεύθερη προσωπική αρχιτεκτονική δημιουργία και την επιστημονική άποψη του μελετητή, που έχει την ευθύνη για τη σύνταξη της μελέτης, την δε ευθύνη ελέγχου και έγκρισης έχει η εκάστοτε αρμόδια Υπηρεσία. Σημαντικό επίσης το ότι ρυθμίζονται θέματα δεοντολογίας, αλλά και οι σχέσεις των ΣΑ με άλλα συμβούλια και όργανα για την αποφυγή αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων και ταλαιπωρίας των μελετητών».
Παράλληλα, η κ. Τσαλίκη υπογραμμίζει, ότι πρέπει αντίστοιχα να ακολουθήσει τάχιστα η έκδοση των εκτελεστικών και κανονιστικών αποφάσεων, που προβλέπονται στην νομοθεσία: «Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και οι καθαροί κανόνες, υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία και το αρχιτεκτονικό έργο προς όφελος των πολιτών. Αντίθετα η πολυνομία και η απουσία κανόνων είναι δυστυχώς από τους βασικούς παράγοντες διαιώνισης παθογενειών, που μας κρατούν καθηλωμένες στην αδράνεια και το παρελθόν» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Περιμένουμε τα επόμενα θετικά βήματα»
Η κ. Τσαλίκη αναφέρει ακόμη ότι μετά το πρώτο θετικό βήμα που έγινε με την υπογραφή της Υ.Α ο ΣΑΔΑΣ τμήμα Αττικής, θα είναι σε εγρήγορση, αλλά και σε έναν δημιουργικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου «να διαπιστώσουμε, τα επόμενα θετικά βήματα, που αφορούν την υλοποίηση όλων όσων προβλέπει το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο. Αναφέρω ενδεικτικά τα Τοπικά Παρατηρητήρια, τα οποία συστήνονται στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, με κατά τόπον αρμοδιότητα αυτής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και τη συγκρότηση συμβουλίων και επιτροπών αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου και ελέγχου, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Στα θετικά βήματα που πρέπει να γίνουν, η κ. Τσαλίκη προτάσσει ακόμη την οριστική παύση των μεγάλων καθυστερήσεων στη θεσμοθέτηση:« Ένας νόμος δεν είναι επαρκής, αν δεν εκδοθούν οι εκτελεστικές και κανονιστικές πράξεις, που προβλέπει»
Απλοποίηση διαδικασιών – Σύνδεση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής με το «e– adeies »
Εξαιρετικής σημασίας αναγκαιότητα σύμφωνα με την πρόεδρο Αρχιτεκτόνων Αττικής, είναι να επιταχυνθεί και η προβλεπόμενη από τον νόμο- ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης τόσο των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, όσο και των άλλων Συμβουλίων, κατά τα πρότυπα του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών «e-adeies»: «Μ αυτόν τον τόπο θα υπάρχει πρόσβαση στα ψηφιακά αρχεία και θα αναβαθμιστεί η λειτουργία και το έργο τόσο των μηχανικών όσο και των συμβουλίων. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία για μια ακόμη φορά αναβάλλεται δίχως να υπάρχει ορατός ορίζοντας υλοποίησής της, παρόλο που είναι θεσμοθετημένη. Ωστόσο υπογραμμίζει, ότι «ακόμη και στην περίπτωση που το σύστημα εφαρμοστεί, θα πρέπει να εξεταστούν και τυχόν απλοποιήσεις αλλά και συντομεύσεις στις διαδικασίες, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία», καταλήγει.
Σχετικά Άρθρα
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής δεν κάνουν πολεοδομικό έλεγχο
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βανδαλισμοί αρχιτεκτονικού γραφείου επειδή πήρε βραβείο
- ΣΑΔΑΣ: ΝΟΚ, εκτός σχεδίου, δημόσιος χώρος στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: πρόσκληση για συμμετοχή στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
- Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων: εκδήλωση πρώτης παρουσίασης
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αττικής: τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών