Β έκδοση: το βιβλίο με ευαίσθητη ματιά και σκληρές αλήθειες για την Αθήνα
Χωρίς κατηγορία 21 Δεκεμβρίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το βιβλίο του αρχιτέκτονα Βασίλη Σγούτα «Ένας Αθηναίος για την πόλη του», από τις εκδόσεις «Πλέθρον», καθώς ο συγγραφέας στις σελίδες του συμπυκνώνει τη γνώση και την πείρα του, αποτυπώνει τη διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά του και ταυτοχρόνως καταγράφει σκληρές αλήθειες για το χθες και το σήμερα αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις για το μέλλον, αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς για την πόλη των Αθηνών και την ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πολύπαθης πρωτεύουσας.
Το βιβλίο του αρχιτέκτονα Βασίλη Σγούτα «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» κερδίζει συνεχώς την αναγνώριση και προτίμηση του κοινού των ευαίσθητων πολιτών, που νοιάζονται να μαθαίνουν και να δρουν για την πόλη τους. Γεγονός, που επισφραγίζεται τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου:
-Στην έντυπη έκδοση του βιβλίου, που βγαίνει σε δεύτερη έκδοση από τον εκδοτικό οίκο «Πλέθρον» στα βιβλιοπωλεία της χώρας. Και
-Στην ηλεκτρονική έκδοση, με δυναμική και επίκαιρη παρουσίαση με τη μορφή εβδομαδιαίων άρθρων του περιεχομένου του βιβλίου, στην στήλη «Αθήνα η πόλη μου», που γράφει και επιμελείται ο Βασίλης Σγούτας, με μεγάλη απήχηση και επιτυχία στο ecopress
Τι να σημαίνει ότι ένα βιβλίο για την Αθήνα κυκλοφορεί σε Β’ Έκδοση;
Στο ερώτημα «τι να σημαίνει ότι ένα βιβλίο για την Αθήνα κυκλοφορεί σε Β’ Έκδοση;» ο Βασίλης Σγούτας απαντά ως εξής:
-«Ένα βιβλίο που παρατηρεί, ψάχνει και προτείνει, που κοιτάζει την Αθήνα όπως είναι, που βλέπει και την αθέατη πλευρά της και τους ξεχασμένους πολίτες της.
Ένα βιβλίο γραμμένο από έναν αρχιτέκτονα που νοιάζεται την πόλη του.
Ένα βιβλίο γραμμένο για όλους τους Αθηναίους που βλέπουν παραπέρα.
Ένα βιβλίο προσκλητήριο και κάλεσμα για ατομικές και συλλογικές κινητοποιήσεις.
Αν η ανάγνωση της Β’ Έκδοσης αποτελέσει έναυσμα για περισυλλογή και δράση, τότε ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί.
Στα χέρια μας είναι η Αθήνα, δική μας είναι η πόλη αυτή».
Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ευαισθητοποιημένο κοινό
Για το γεγονός ότι το βιβλίο του, με τίτλο «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από τις εκδόσεις «Πλέθρον» κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού και κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση ο Βασίλης Σγούτας σημειώνει ότι:
-«Είναι σημαντικό – και για την Αθήνα και για τον συγγραφέα – ότι υπάρχει ευαισθητοποιημένο κοινό. Και ότι με την Β΄ Έκδοση αυτό το κοινό θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο, πιο εκδηλωτικό και πιο δυναμικό».
Ερωτήματα και απαντήσεις για την πόλη και τους πολίτες
Γραμμένο για όλους τους Αθηναίους που νοιάζονται για την πόλη τους, το βιβλίο «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» περιλαμβάνει σχόλια για έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή σχεδιάζονται, καθώς και για την πολεοδομική και κοινωνική πραγματικότητα της Αθήνας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις, που δίνει ο συγγραφέας Βασίλης Σγούτας στα ερωτήματα για το συγγραφικό έργο του αλλά και την δική του ματιά για την πόλη και τους πολίτες της Αθήνας, έχουν ως εξής:
-Αθηναίος «γέννημα θρέμμα», αρχιτέκτονας με επαγγελματική πείρα και βαθιά γνώση της πρόσφατης και απώτερης πολιτιστικής, πολεοδομικής, κοινωνικής και οικονομικής διαδρομής και ταυτότητας της Αθήνας και ως επίτιμος πρόεδρος της UIA, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας. Πώς κάθε μία από αυτές τις ιδιότητες και όλες μαζί αποτυπώνονται στη ματιά του συγγραφέα του βιβλίου;
Το «Αθηναίος γέννημα θρέμμα» είναι το sine qua non αυτού του βιβλίου.
Η επαγγελματική μου δράση και οι διεθνείς μου δραστηριότητες και αξιώματα ξεκάθαρα συντείνουν ώστε οι απόψεις μου να μην είναι «εν κενώ» αλλά να έχουν ευρύτερα συγκρίσιμα στοιχεία.
Μόνο έτσι, εξ’ άλλου, θα μπορούσαν αυτά που γράφω να είναι ρεαλιστικά και να μην αποτελούν ουτοπικές παρατηρήσεις. Πιστεύω ότι το αναγνωστικό κοινό το κατάλαβε και το καταλαβαίνει αυτό.
-Το βιβλίο από το χαρτί της έντυπης έκδοσης πέρασε παράλληλα στο διαδίκτυο, με την πρωτότυπη μεταφορά κειμένων του βιβλίου με τη μορφή τακτικών επικαιροποιημένων άρθρων σας, στη μόνιμη στήλη «Αθήνα η πόλη μου» στο ecopress. Ποια είναι τα αποτελέσματα από αυτό το εγχείρημα και η εμπειρία σας από το έντυπο στο ψηφιακό ταξίδι;
Η μεταφορά των κειμένων, εμπλουτισμένων και με πάρα πολλές πρόσθετες φωτογραφίες, έδωσε μια νέα πνοή και ώθηση στο βιβλίο. Το ψηφιακό ταξίδι στο ecopress ανοίγει καινούργιες προοπτικές για το βιβλίο, ιδιαίτερα γιατί ο τρόπος παρουσίασης των επιμέρους αναρτήσεων επιτρέπει την προσθήκη αιχμηρών, συχνά πολύ αιχμηρών, απόψεων μου, χωρίς καμιά αναστολή.
-Η Αθήνα διακρίνεται για τις αντιφάσεις και το μεγαλείο της και έχει περάσει πολυκύμαντες πολεοδομικές, πολιτιστικές και αρχιτεκτονικές περιπέτειες τόσο στο δημόσιο χώρο όσο και στην ιδιωτική δόμηση, στην μακρά αλλά και στην πρόσφατη ιστορία της. Κινδυνεύει πράγματι να αλλοιωθεί η και να χαθεί η πραγματική ταυτότητα της Αθήνας στη σημερινή εποχή; Και από ποιους και τί;
Η Αθήνα που είναι προικισμένη με φως, γηγενή βλάστηση και αρχαιολογικά ευρήματα από τότε που γράφεται η ιστορία, δεν θα κινδυνέψει ποτέ να χάσει την ταυτότητα της. Είναι αναμφισβήτητο όμως ότι συχνά κάνουμε ότι μπορούμε – πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά – για να τραυματίσουμε την πόλη που αγαπάμε και είναι η ζωή μας. Είμαστε, όμως δυστυχώς, καταδικασμένοι να συμβιώνουμε με συμπολίτες μας, αλλά και κυβερνήσεις, που δεν βλέπουν πέρα από το κέρδος και το προσωπικό συμφέρον.
-Τα σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα που κοσμούν την Αθήνα αλλά και οι πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις της νέας εποχής, οι οποίες όπως παρουσιάζεται στην έκδοση του βιβλίου, σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τις πολιτικές, πολεοδομικές και επενδυτικές επιλογές. Πόσο σημαντικά εργαλεία σκέψης και δράσης είναι για τη νέα γενιά των αρχιτεκτόνων και τους υπεύθυνους πολίτες, που πράγματι νοιάζονται για την πόλη τους;
Προφανώς και είναι εξαιρετικά σημαντικά. Στις νέες γενιές στηρίζονται οι ελπίδες μας για μια αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πόλη μας. Απ’ ότι φαίνεται το βιβλίο αυτό μιλάει και στους πιο νέους συμπολίτες μας. Και αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά.
-Ποιο είναι το όραμα-πρόταση της έκδοσης του βιβλίου και ποιο μπορεί και πρέπει να είναι το όραμα για την Αθήνα στο παρόν και το μέλλον;
Όλα για την Αθήνα, για μια πιο φιλική στον πολίτη και στο περιβάλλον Αθήνα. Το χρωστάμε στην Αθήνα. Και το χρωστάμε και στους εαυτούς μας, εμάς τους πολίτες αυτής την μοναδικής πόλης.
Μια από τις πολλές αληθινές μαρυρίες
Ενδεικτική της μεγάλης επιτυχίας και απήχησης, που σημειώνει η μεταφορά του βιβλίου από το χαρτί της έντυπης έκδοσης στο διαδίκτυο, με την πρωτότυπη μεταφορά κειμένων του βιβλίου «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από τις εκδόσεις «Πλέθρον», με τη μορφή τακτικών επικαιροποιημένων άρθρων στη μόνιμη στήλη «Αθήνα η πόλη μου» στο ecopress είναι ένα επιλεγμένο από τα πολλά μηνύματα , που φτάνουν στον συγγραφέα.
Γράφει χαρακτηριστικά μία αναγνώστρια στον Βασίλη Σγούτα τα εξής:
-«Με γλυκιά προσμονή αναμένουμε κάθε φορά το επόμενο άρθρο στην ecopress. Όλα έχουν κάθε φορά κάτι καινούριο να πουν, με έναν τρόπο μάλιστα που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη. Με λόγο άλλοτε δεικτικό και αιχμηρό, άλλοτε σχεδόν ποιητικό. Πάντοτε στιβαρό και συναρπαστικό! Με χιούμορ, κάποτε γλυκόπικρο, κάποτε ειρωνικό, σίγουρα οξύ και διεισδυτικό. (Πόσο ωραία η “ατάκα” για τις φανέλες του Παναθηναϊκού ως το μόνο πράσινο στον χώρο του Βοτανικού!) Πάνω απ’ όλα, βέβαια, με ματιά που θέτει ως κέντρο τον Άνθρωπο. Πόσο σπάνιο και πόσο απαραίτητο στις μέρες μας!
Να ξέρεις ότι μαθαίνουμε από σένα, προβληματιζόμαστε σε πολλά και τελικά βρίσκουμε τον εαυτό μας να ταυτίζεται με τις απόψεις σου. Στον απόλυτο βαθμό. Γίνεσαι η φωνή του ενεργού πολίτη, που, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει ατονίσει, αλλά εκφραζόμενη μέσα από την επιστημονική γνώση, την εσωτερική καλλιέργεια και την εμπειρία σου, υψώνεται δυνατή και στεντόρια.
Είναι, νομίζω, κάτι που το έχουμε απόλυτη ανάγκη. Ειδικά τώρα.
Να συνεχίζεις να σκέφτεσαι ελεύθερα, δίχως φόβο. Με το πάθος που σε διακρίνει.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς»
*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.
Σχετικά Άρθρα
- «Αθήνα, η πόλη μου» από τον Βασίλη Σγούτα στο ecopress
- Ανεκτίμητη η προσφορά της δημοσιογραφίας στην πόλη και τους πολίτες
- Έρμαια των γκράφιτι τα εμβληματικά διατηρητέα κτίρια της πρωτεύουσας
- Η πόλη που αγνοεί το παιδί, αρνείται να σκεφτεί για το μέλλον της
- Αθήνα: η δική μας πόλη, που όλοι την ανακαλύπτουμε διαρκώς και αενάως
- Κάθε Δήμος και διαφορετική Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με ξενόφερτα πρότυπα