ecopress
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πόλεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά... EE: βγήκε η πρόσκληση για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πόλεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030», μία από τις πέντε αποστολές που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Στόχος αυτής της αποστολής είναι να επιτευχθεί ο στόχος για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2030, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας, με απώτερο στόχο όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις να μπορέσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050.

Δεκαετής χρηματοδότηση

Οι Δήμοι που θα επιλεγούν τελικά, θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα 10ετίας. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ελληνικοί Δήμοι

Το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεργασία με το EU Mission Board και προετοιμάζει από τον Απρίλιο του 2020 τις ελληνικές συμμετοχές για το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Θήρας και Φυλής και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καλεί να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση. Δείτε εδώ ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος

Στην πρόσκληση που προκηρύχθηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, οι ευρωπαϊκές πόλεις που φιλοδοξούν να προχωρήσουν την πράσινη μετάβασή τους καλούνται να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τη σημερινή κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλλουν, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιλεγμένες πόλεις θα πρωτοστατήσουν στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους τους όσον αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ηχορύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την εξασφάλιση ενός υγιεινότερου τρόπο ζωής.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειές μας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε τον ενθουσιασμό και τη φιλοδοξία που μας έχουν ήδη δείξει πολλές πόλεις. Θα ήθελα να ενθαρρύνω θερμά τις πόλεις να συμμετάσχουν στην πρόσκληση αυτή. Όχι μόνο όσες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία τους προς την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και όσες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο του μετασχηματισμού τους.»

Αφού δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι επιλεγμένες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2022. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, θα μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους, με τη βοήθεια μιας «πλατφόρμας αποστολής».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και την ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030» είναι διαθέσιμες εδώ, στο ενημερωτικό υλικό για τις πόλεις, στις συχνές ερωτήσεις, καθώς και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας