ecopress
                       ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ Το ΤΜΕΔΕ,  στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που... ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ: 7+1 ειδικοί “ρίχνουν φως” στις δημόσιες συμβάσεις/ Βίντεο

                       ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ

Το ΤΜΕΔΕ,  στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλει να αναδεικνύει διαρκώς τον επιστημονικό ρόλο των μηχανικών και την ιδιαίτερη συμβολή τους στην παραγωγή των έργων και την ανάπτυξη της χώρας αγκάλιασε την εκδήλωση παρουσίασης της 20ής Μαϊου του βιβλίου του κ.Ζήση Παπασταμάτη, Πολιτικού Μηχανικού, Προϊσταμένου σε Τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και από το 2008 Εισηγητή σε Σεμιναρίων Δημοσίων Έργων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) με τίτλο «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων – Πρότυπος Οδηγός με τον Ν. 4412/2016» (Εκδόσεις Ζήτη).

 

 

Το βιβλίο προλόγισαν οι:

 • Ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ,
 • οι κ.κ. Ανδρέας Αναγνωστόπουλος και Παύλος Μαρίνος, ομότιμοι Καθηγητές του ΕΜΠ, άνθρωποι της Ακαδημαϊκής  κοινότητας, οι οποίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους διεθνώς για την επιστημονική τους πρωτοπορία.
 • Ο κ. Απόστολος Καραναστάσης, πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΣ, Βουλευτής, Εισηγητής του του Ν.4412/2016 στην Ολομέλεια της Βουλής
 • Η κα Τζούλια Τσαλίκη, Επιθεωρήτρια Δημοσίων Έργων και Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλ. Ανωτ. Σχολών, (Τμήματος Αττικής)και
 • ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Δ/ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών & Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.
 • Παρέμβαση έκανε ο κ. Πάρις Παντουβάκης, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Δ/ντής Εργαστηρίου Δομικών Μηχανών & Διαχείρισης Έργων ΕΜΠ,

Στην Εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστη η κα Τόνια Μοροπούλου, Καθηγήτρια του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Πρόεδροι Περιφερειακών ΤΕΕ, Καθηγητές και μέλη ΔΕΠ Πολυτεχνείων και ΑΤΕΙ, εκπρόσωποι εργοληπτικών ενώσεων, Συλλόγου Μελετητών, Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΔΕΤΥ) και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο συγγραφέας καλωσόρισε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκλεκτούς ομιλητές και τους παρισταμένους  στην εκδήλωση.

Ο κ. Ντίνος Μακέδος μεταξύ άλλων ανέφερε για την έκδοση :

“Το βιβλίο σου Ζήση το μελέτησα προσεκτικά. Και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τον κόπο και το χρόνο που αφιέρωσες, προκειμένου να μας χαρίσεις ένα τόσο σημαντικό βοήθημα.  Δεν αποτελεί απλά έναν χρήσιμο Οδηγό με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόσφατη νομοθεσία, Αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για κάθε μηχανικό που εμπλέκεται ή θέλει να εμπλακεί στη διαδικασία των έργων δημοσίου συμφέροντος.

Δε βοηθάει απλά στην κατανόηση των θεμάτων του νέου θεσμικού πλαισίου, αλλά εισάγει και κατατοπίζει τον μηχανικό σε νέες έννοιες, απαραίτητες στην επαγγελματική του καθημερινότητα. Αποτελεί ένα εγχειρίδιο δουλειάς για όλους τους μελετητές εργολήπτες, τους οικονομικούς φορείς, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και για τις αναθέτουσες αρχές, προκειμένου επιτέλους να μπούμε σε μία νέα εποχή δημιουργίας και ευημερίας για τον τόπο, με όχημα τα έργα δημοσίου συμφέροντος. Ξεπερνώντας τα λάθη  και τις παραλείψεις του παρελθόντος, και αντιμετωπίζοντας ριζικά τις αδυναμίες στο παρόν. Ο νόμος 4412/2016, τον οποίο και επίτρεψέ μου να πω, «ξεκοκαλίζεις» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σου”.

Εμείς θέλουμε να μιλάμε και κυρίως να δρούμε για την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο καλός συνάδελφος Ζήσης Παπασταμάτης, με το βιβλίο του συμβάλει σημαντικά κι αυτός με τη σειρά του προς αυτή την κατεύθυνση. Οι σπουδές του, η επιστημονική του κατάρτιση, αλλά κυρίως η πολυετή εμπειρία του αποτελούν εγγύηση του έργου του.

Το σημαντικό για εμάς είναι ότι αποτελεί έναν οδηγό δομημένο στη φύση του μηχανικού. Ξεκινώντας από την εκσκαφή και τη θεμελίωση, δηλαδή από την «Τεχνική Επάρκεια των Αναθετουσών Αρχών» και τη Χρηματοδότηση, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου με την παραλαβή και λειτουργία του, χωρίς να παραβλέπει τον σημαντικότατο παράγοντα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και των χρηστών. Το δε CD Rom που συνοδεύει το βιβλίο αποτελεί άλλη μία καινοτομία, την οποία βρήκα ιδιαίτερα χρηστική και ήδη βρίσκεται στο συρτάρι μου και καλό θα ήταν να βρίσκεται από σήμερα και στα δικά σας συρτάρια, καθώς, πλέον των άλλων, περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή τις οφειλόμενες πράξεις της Διοίκησης. Ο καλός συνάδελφος Ζήσης Παπασταμάτης σήμερα μας χάρισε ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς και προκοπής γι’ αυτό και τον ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου»

Ο κ. Ανδρέας Αναγνωστόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε για την έκδοση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που μου γίνεται να προλογίσω τον παλιό μου φοιτητή, Ζήση Παπασταμάτη, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων. Το εν λόγω βιβλίο το διάβασα με μεγάλο και θεωρώ ότι είναι ένας σημαντικός οδηγός για την κατανόηση θεμάτων και νέων εννοιών που εισάγει, τόσο για τους εργολήπτες δημοσίων έργων, όσο και για τους Δημόσιους φορείς.

 Στο βιβλίο παρουσιάζονται όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός δημοσίου έργου,  από την ένταξη του έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό του φορέα, την προετοιμασία, την ωρίμανση και τη δημοπράτησή του, την ανάδειξη αναδόχου, την κατασκευή και την οριστική παραλαβή του από την αναθέτουσα υπηρεσία. Αναλύονται τα επιμέρους άρθρα του Ν.4412/2016, ακολουθώντας τη χρονική εξέλιξη των διαδικασιών, επισημαίνονται οι διαφοροποιήσεις και οι καινοτομίες του νέου νόμου και αποσαφηνίζονται οι διατάξεις που είχαν προβληματίσει στο παρελθόν τους υποψήφιους αναδόχους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπίστωσα ότι για διατάξεις και αντικείμενα που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει δικαστικές διενέξεις, παρατίθεται η σχετική νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων για την καλύτερη κατανόηση των σχετικών ζητημάτων.

            Εύχομαι στον κ. Παπασταμάτη να συνεχίσει το έργο του και να το συμπληρώνει σταδιακά σύμφωνα με τις εξελίξεις και τα αναφυόμενα προβλήματα και έχει τις ευχαριστίες του Τεχνικού κόσμου για τη συμβολή του.”

Ο κ. Παύλος Μαρίνος μεταξύ άλλων ανέφερε για την έκδοση:

“Είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό για έναν Πανεπιστημιακό δάσκαλο να προσκαλείται από έναν σπουδαίο πρώην φοιτητή του να μιλάει για ένα τόσο σημαντικό βιβλίο του. Το βιβλίο του που διάβασα μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και ως Καθηγητής και Τεχνικός Σύμβουλος μεγάλων Έργων έμαθα όλα τα συμβατικά, τα οποία και συνδύασα με όλα αυτά με τα οποία ασχολούμαι σε όλη μου τη σταδιοδρομία ως Καθηγητής του ΕΜΠ αλλά και ως Σύμβουλος Κατασκευής μεγάλων Έργων.  Είναι ένα βιβλίο δοσμένο μέσα από το πρίσμα και την οπτική γωνία ενός ανθρώπου που ασχολείται επί 24 έτη με την Επίβλεψη Κατασκευής Δημοσίων Έργων.

Το βιβλίο αποτελεί απόσταγμα του συγγραφέα από την επαγγελματική του εμπειρία σε Θέματα που έχουν ανακύψει είτε ως Επιβλέπων Μηχανικός είτε ως Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επίβλεψης και Ποιοτικού ελέγχου.”

Τα θέματα που αναπτύσσονται από τον συγγραφέα:

 1. Παρακολούθηση της Σύμβασης Εκτέλεσης Δημοσίου Έργου με όλα τα θέματα που μπορεί η εν λόγω έννοια να περιλαμβάνει.
 2. Εγκρίσεις μελετών και τις απαραίτητες Τροποποιήσεις της υφιστάμενης Μελέτης
 3. Θέματα διαχείρισης της ποσότητας των εργασιών (Τρόπος σύνταξης και ελέγχου Επιμετρήσεων και Λογαριασμών)
 4. Χρονοπρογραμματισμός και Θέματα Διαχείρισης του συμβατικού χρόνου εκτέλεσης του Έργου
 5. Θέματα Ποιοτικού Ελέγχου των εκτελουμένων Έργων
 6. Όλα τα θέματα που αφορούν στην Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στον Ελληνικό χώρο”.

Σημαντική καινοτομία επίσης του παρόντος βιβλίου είναι η επισύναψη –σε ψηφιακή μορφή– όλων των συμβατικών στοιχείων που πρέπει να τηρούν οι ανάδοχοι κατασκευής των έργων αλλά και του συνόλου των διαδικασιών και των οφειλόμενων πράξεων της Επιβλεπουσών Υπηρεσιών. Συμπληρωματικά στην παρούσα έκδοση παρέχονται οι κυριότερες Εισηγήσεις από τα Σεμινάρια Κατασκευής Δημοσίων Έργων».

Το εν λόγω βιβλίο, γραμμένο από έναν έμπειρο Μηχανικό, αποτελεί ένα σημαντικότατο Οδηγό για κάθε Υπηρεσία, πρέπει να βρίσκεται σε κάθε εργοτάξιο ενώ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικότατο βοήθημα και για τους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών.

Ζήση συνέχισε την συγγραφή και αναμένουμε την επόμενη έκδοσή σου!» 

Ο κ.Απόστολος Καραναστάσης   πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΣ, Βουλευτής, εκ των εμπνευστών του Ν.4412/2016  και Εισηγητής του στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ άλλων ανέφερε για την έκδοση :

“Έχω σήμερα την ιδιαίτερη  χαρά να προλογίσω της επίσημη παρουσίαση ενός σημαντικού βιβλίου για τον Ν. 4412/2016 που ο φίλος, συνάδελφος

Θα απαιτηθεί δουλειά και χρόνος για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλοι στο πλαίσιο αυτού του πολυσχιδούς νομοθετήματος, αλλά θα τα καταφέρουμε. Ακριβώς σ’ αυτό, πιστεύω ότι το βιβλίο του Ζήση Παπασταμάτη, που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, θα συμβάλλει θετικά. Στην υπερεικοσαετή σταδιοδρομία του, διακρίθηκε ως ικανός μηχανικός και εξαιρετικός δημόσιος υπάλληλος, κυρίως όμως κατέγραψε το στίγμα του ως βαθύς γνώστης του εθνικού και κοινοτικού δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων. Ως συνέπεια αυτού υπήρξε εισηγητής σε πληθώρα σεμιναρίων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης για τους νόμους 3316/2005, 3669/2008  και μετέπειτα του Ν. 4412/2016.

Αποτελεί την πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Ζήση και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρότυπο και έγκυρο Οδηγό προς τους εμπλεκομένους κατά τη διάρκεια Εκτέλεσης της Σύμβασης των εργασιών κατασκευής, και την Οριστική Παραλαβή του Έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις και έννοιες που ο εισάγει Ν. 4412 / 2016”.  

Η κ Τζούλια Τσαλίκη  μεταξύ άλλων ανέφερε για την έκδοση :

Ο εξαίρετος συνάδελφος πολιτικός μηχανικός κ. Ζήσης Παπασταμάτης. προσφέροντας μας το πόνημα του έκανε πράξη την προσπάθειά μας για τη συνεχή βελτίωση των Δημοσίων Έργων, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.

Το βιβλίο, με το CD που το συνοδεύει δεν είναι απλώς εργαλείο, είναι πραγματικά το μοναδικό σύγχρονο βοήθημα για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Πραγματικά, ό,τι και να αναζητήσει κανείς σε σχέση με την παραγωγή των Δημοσίων Έργων , με μια πάρα πολύ εύληπτη γλώσσα, μιας και το ίδιο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο.   

Διαβάζοντας το ίδιο το βιβλίο αναγνώρισα κάθε συνάδελφο. Κι ήταν σαν να ήμασταν στο ίδιο γραφείο, όλα αυτά τα χρόνια, να συμμεριζόμαστε αγωνίες, να δίνουμε λύσεις, να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές της νομοθεσίας, στο δήμο, στη Νομαρχία στην Περιφέρεια στο Υπουργείο. Να ακροβατούμε μεταξύ αυτού που σπουδάσαμε δηλ μηχανικοί και αυτού που συνεχώς εντρυφούμε, δηλαδή στη νομική.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο βοήθημα για του συναδέλφους και ως Επιθεωρήτρια Δημοσίων Έργων από τώρα και πέρα πλέον κανείς συνάδελφος δεν μπορεί να πεί ότι δεν ήξερε.

Ο συνάδελφος Ζήσης Παπασταμάτης έκανε αυτό που δεν έκαναν δημόσιοι φορείς με βαρύγδουπες αρμοδιότητες, μεγάλο προϋπολογισμό, πρόσβαση σε κονδύλια τεχνικής βοήθειας: Να βγάλει ένα χρήσιμο εργαλείο μέσα από την εμπειρία, με ακριβείς πληροφορίες απόσταγμα δουλειάς αλλα και αγάπης για τον κλάδο για τα έργα και πάνω απ’ όλα για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και αυτό το βιβλίο πέρα από την προφανή και άμεση χρηστικότητά του, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον!

Πρέπει να πάμε πέρα από νόμο, σε εργαλεία εφαρμογής υποστήριξης των συμβάσεων, έξυπνες αναλύσεις τιμών, τεχνικές προδιαγραφές, εκπαίδευση και πιστοποίηση των χειριστών των συμβάσεων! Αυτά και άλλα πολλά είναι στο χέρι μας και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ζήση Παπασταμάτη. Ας δουλέψουμε ομαδικά για το σκοπό αυτο!”.

Ο κ.Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ανέφερε για την έκδοση μεταξύ άλλων:

«Χάρηκα ιδιαίτερα που το βιβλίο του φίλου μου του Ζήση είναι απόσταγμα της δουλειάς του και του πάθους του για τα Δημόσια Έργα. Τις καλές εποχές θα το έπαιρναν από την Τεχνική Βοήθεια οι Διαχειριστικές, οι Δήμοι και όλες οι Αναθέτουσες Αρχές. Θα τολμήσω να πω με κίνδυνο να παρεξηγηθώ ότι το βιβλίο του Ζήση είναι καλύτερο από του κ. Κωτσοβίνου ή του κ. Μητκίδη: Είναι πιο συνοπτικό, πολύ καλογραμμένο, γραμμένο από έναν Μηχανικό προς Μηχανικούς, νέο άνθρωπο και χωρίς να θέλω να θίξω τα υπάρχοντα βιβλία που έχουμε στα υπουργεία, είναι πολύ εύκολο να το διαβάσεις και δεν είναι ένα βιβλίο κουραστικό, πολυσέλιδο που αναφέρει αναλυτικά όλα τα άρθρα του Νόμου και τις Αποφάσεις και δεν είναι κουραστικό (ούτως ή άλλως την απόφαση κάνοντας κλικ τη βρίσκεις).

            Το μεγάλο μυστικό είναι ότι περιλαμβάνει και το CD το οποίο πραγματικά θα μας βοηθήσει και ανακάλυψα ότι για πρώτη φορά έχει πραγματικά μια καλή περιγραφή. Ούτως ή άλλως ο νόμος έχει πολλά πλεονεκτήματα: Σε ένα νομοθέτημα βρίσκεις τα πάντα για τα Έργα, τις Μελέτες και τις προμήθειες. Το μειονέκτημα είναι ότι στην αρχή ως Αναθέτουσες Αρχές δεν ξέραμε πώς να τον εφαρμόσουμε. Το άριστο όμως είναι ο εχθρός του καλού και αυτός ο Νόμος είναι πολύ καλός και γι αυτό εγώ τον υπερασπίζομαι.

            Συνεπώς, εγώ Ζήση σου δίνω θερμά συγχαρητήρια γιατί το βιβλίο είναι πολύ καλό  και μακάρι τα Υπουργεία και οι Δήμοι να μπορέσουν να το υιοθετήσουν γιατί είναι τρομερό εργαλείο και είμαι περήφανος που σε έχω φίλο».

O κ. Πάρις Παντουβάκης ανέφερε για την έκδοση μεταξύ άλλων  :

Μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να χαιρετίζω σήμερα την έκδοση του βιβλίου του κ. Παπασταμάτη. Ο κ. Παπασταμάτης σήμερα παρουσιάζει επίσημα την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια με το βιβλίο «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων  – Πρότυπος Οδηγός με το Ν4412/2016».  Τον συγχαίρω για την πολύχρονη δουλειά του και το πολύ καλό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα όλοι μπροστά μας. Συνδυάζει με πολύ καλό τρόπο τις Ακαδημαϊκές σπουδές του αλλά και την πολύχρονη εμπειρία και προσφορά του στα σχετικά θέματα.

Η τεχνική νομοθεσία περνάει από την αυστηρή ματιά του εξειδικευμένου νομικού σε εκείνη του μηχανικού που την εφαρμόζει στα πλαίσια της δουλειάς του. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Έτσι, για παράδειγμα, στο βιβλίο θα βρει ο αναγνώστης σε ηλεκτρονική μορφή ένα πλήθος εντύπων και παραδειγμάτων για όλο τον κύκλο ζωής ενός δημόσιου τεχνικού έργου. Αυτό προσδίδει χρησιμότητα αλλά και εκπαιδευτική αξία στο όλο εγχείρημα.

Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω στη χρησιμότητα του βιβλίου για τον επαγγελματία μηχανικό τον οποίο μπορεί και να γλιτώσει από κινδύνους και νομικές ευθύνες, στο οποίο αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι ομιλητές. Όπως ανέφερε και ο κ. Παπαγιαννίδης τα περισσότερα βιβλία έχουν γραφεί από δικηγόρους και δεν γίνονται κατανοητά από τους Έλληνες Μηχανικούς. Ο κ. Παπασταμάτης στον τομέα αυτό είναι πρωτοπόρος εφόσον συνόψισε την εμπειρία του στον τομέα των Δημοσίων Έργων.  Για τον λόγο αυτό το βιβλίο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο σε όλους τις Αναθέτουσες Αρχές (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι κλπ.)

Το βιβλίο παράλληλα εκφράζει και την σύγχρονη τάση της νέας γενιάς Μηχανικών, η οποία πέραν της τεχνικής γνώσης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τεχνική Νομοθεσία. Έτσι θα ήθελα να εστιάσω στην εκπαιδευτική αξία του βιβλίου για τον φοιτητή Μηχανικό, ως υλικού που θα τον προετοιμάσει καλύτερα για τη μελλοντική επαγγελματική προοπτική του. Υπό αυτό το πρίσμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα η ιδιότητα του Συγγραφέα ως Εισηγητή του ΕΚΔΑΑ και την πολύχρονη σχετική εμπειρία του. Το σχετικό πρόγραμμα σπουδών, αλλά και το εκπαιδευτικό υλικό που ανέπτυξε στα πλαίσια της δραστηριότητάς του αυτής θα είναι πολύτιμα για τους σπουδαστές. Το ίδιο το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για τη βιβλιοθήκη των φοιτητών στο δρόμο για την προετοιμασία τους ως επαγγελματιών μηχανικών στο μέλλον.

Έχοντας υπόψη το εκπαιδευτικό υλικό που διανέμεται στους φοιτητές για τα σχετικά θέματα, μπορώ με σιγουριά να πω ότι το Βιβλίο του κ. Παπασταμάτη είναι μια περισσότερο συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και χρήσιμη προσέγγιση. Ίσως πολύ ανώτερη από τις πρόχειρες σημειώσεις που διανέμουμε σήμερα.

Έτσι, θα χαιρετήσω θερμά την προσπάθεια, θα συγχαρώ τον Συγγραφέα και θα τον καλέσω να συνεργαστεί μαζί μου για την εισαγωγή του συγγράμματος ως εκπαιδευτικό βοήθημα για τους φοιτητές Μηχανικούς ΕΜΠ – στην βιβλιοθήκη των οποίων πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει το εν λόγω βιβλίο – μέσω ΕΥΔΟΞΟΥ. Η εν λόγω συνεργασία μπορεί και πρέπει να συνεργασθεί με όλα τα Πολυτεχνεία και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στις οποίες στα πλαίσια των αντίστοιχων μαθημάτων διανέμονται διάφορα φυλλάδια τα οποία είναι πολύ κατώτερα του βιβλίου του κ. Παπασταμάτη.

Ζήση, συγχαρητήρια, εύχομαι γρήγορα να προχωρήσεις και σε επόμενη συγγραφική προσπάθεια και σου εύχομαι κάθε επιτυχία με το βιβλίο σου!Σας ευχαριστώ πολύ!»

Ομιλία Ζήση Παπασταμάτη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη ενημέρωση από τον ίδιο τον κ. Παπασταμάτη για το βιβλίο. Αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου κατ’ άρθρο, μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Το παρόν βιβλίο «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων – Πρότυπος Οδηγός με τον Ν. 4412/2016» είναι αποτέλεσμα τριετούς (δηλ. από την ψήφιση του Νόμου) συγγραφικούς ενασχόλησης και εξεύρεσης πηγών σ’ αυτήν ακριβώς την προσπάθεια απάντησης στα ερωτήματα των συναδέλφων.

Το κενό ακριβώς αυτό έρχεται να καλύψει το παρόν βιβλίο. Αυτό επιδιώκει να είναι ένα πόνημα γραμμένο από Μηχανικό προς Μηχανικούς. Έως τώρα στην υπάρχουσα βιβλιογραφία έχουμε αρκετές πηγές για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, γραμμένα από νομικούς. Επιδίωξή μου με την συγγραφή του παρόντος βιβλίου είναι αυτό να αποτελέσει ένα αφενός πρότυπο, αφετέρου έγκυρο Οδηγό προς τους εμπλεκομένους Μελετητές ,Εργολήπτες, αλλά και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης  κατά τη διάρκεια Εκτέλεσης της Σύμβασης των εργασιών κατασκευής έως και την Οριστική Παραλαβή του Έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις και έννοιες που ο Νόμος εισαγάγει».

Παράλληλα μέσα απ’ την προσπάθεια ερμηνείας των βασικών διατάξεων των βασικότερων Άρθρων του Νόμου γίνεται η προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα είτε των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης είτε απ την πλευρά των ιδιωτών – κατασκευαστών Δημοσίων Έργων, κυρίως σε συνήθη ερωτήματα σε εμφανιζόμενα θέματα – που συνήθως η παρερμηνεία τους οδηγεί σε πιθανές μεταξύ τους διαφωνίες».

Κλείνοντας την Εκδήλωση ο συγγραφέας, ως επίλογο μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Με αυτά τα λόγια φίλες και φίλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους εσάς και στον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά με μία υπόσχεση. Μου δώσατε σήμερα τη δύναμη και το έναυσμα. Σας καλώ από τώρα στην παρουσίαση του επόμενου βιβλίου μου για τα τεχνικά επιστημονικά θέματα που μας ενδιαφέρουν και είναι κοινό κτήμα μας».

Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας