ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η αναγέννηση συνολικά 520.000 στρεμμάτων δάσους, που έγιναν στάχτη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και η χάραξη του νέου δρόμου, που... Βόρεια Εύβοια: το νέο δάσος και ο νέος δρόμος καταλύτες της ανασυγκρότησης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η αναγέννηση συνολικά 520.000 στρεμμάτων δάσους, που έγιναν στάχτη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και η χάραξη του νέου δρόμου, που θα διαπερνά τη βόρεια Εύβοια και θα συνδέει ολόκληρο το νησί με την υπόλοιπή Ελλάδα, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο πρωτόγνωρο για την περιοχή δίκτυο αντιπλημμυρικών, λιμενικών και άλλων έργων υποδομών, μαζί με περισσότερα από συνολικά 50 «έργα –φωτοδότες», αναδεικνύονται στην αιχμή του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής.

Φωτογραφία: Βασίλης Γκοιμίσης  αρχιτέκτων-πολεοδόμος

Η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας περνά στην επόμενη φάση, καθώς το πρώτο στάδιο των μελετών για τα «έργα – φωτοδότες», όπως έχουν ονομαστεί, έχει ολοκληρωθεί και παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησης τους, όπως διαπιστώθηκε στις εργασίες της 3ης συνάντησης με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου στην Αγ. Άννα, παρουσία του επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας κ. Σταύρου Μπένου.

Η μελέτη υποδομών και ο νέος δρόμος

Σημαντική ήταν η παρουσίαση της μελέτης των Υποδομών, η οποία χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από χορηγία του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η παρουσίαση της μελέτης,  που περιλαμβάνει ως κορυφαίο έργο και τον Νέο Δρόμοm που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων τα τελευταία 30 χρόνια έγινε από τον μελετητή κ. Κωνσταντίνο Ζέκο. Τονίστηκε η τεράστια αναπτυξιακή σημασία, που αντιπροσωπεύει η βελτιωμένη οδική προσβασιμότητα της Βόρειας Εύβοιας, από τη Χαλκίδα, τη Νότια Εύβοια και τη λοιπή ηπειρωτική Ελλάδα, όπως επίσης ότι το οδικό έργο συνδυάζεται με δίκτυο υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες & τουριστικά καταφύγια) και παρεμβάσεις χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης.

-Το νέο δάσος και η χάραξη του νέου δρόμου που θα διαπερνά τη Βόρεια Εύβοια, τα δύο μεγάλα έργα της ανασυγκρότησης έχουν δρομολογηθεί, ανακοίνωσε ο Σταύρος Μπένος.

-«Η μελέτη των υποδομών και ο νέος δρόμος αποτελεί την πιο σημαντική παρέμβαση της επιτροπής Μπένου, καθώς κανένα έργο και καμία ανάπλαση και ανασυγκρότηση δεν μπορεί τελικά να πραγματοποιηθεί, χωρίς την ύπαρξη του νέου δρόμου και των απαραίτητων Υποδομών, που πρέπει να σχεδιαστούν με όραμα και ρεαλισμό, απαντώντας στα πραγματικά και χρόνια άλυτα προβλήματα της περιοχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενίσχυση των Πυρόπληκτων κ. Άρις Συγγρός, σε συνέχεια της παρουσίασης της μελέτης των Υποδομών, από τον μελετητή κ. Κων/νο Ζέκο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι  ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, για  τον Βόρειο Οδικό Άξονας Ευβοίας, που την  υλοποίηση του εξήγγειλε πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι: «έχουμε αναλάβει ως υπουργείο να το ωριμάσουμε και εκτιμούμε πως έως το τέλος του 2023 θα έχουμε στα χέρια μας τις μελέτες προς δημοπράτηση». Ο ίδιος εξήγησε ότι «μιλάμε επί της ουσίας για τον άξονα Χαλκίδα-Στροφυλιά, που θα ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και με μια πορεία περίπου 25 χιλιομέτρων καταλήγει στα νότια του Μαντουδίου».

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στο έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών», συνολικού προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, το οποίο είπε ότι δημοπρατήθηκε  και εντός του 2022 αναμένεται να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια.

Αναγέννηση 520.000 στρεμμάτων που έγιναν στάχτη

Στις εργασίες της 3ης συνάντησης με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, ειδικότερα, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας κ. Σταύρο Μπένο γνωστοποιήθηκε ότι προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες πριν από επτά μήνες καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Συνολικά 520.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, με τα 325.000 να βρίσκονται στον Δήμο Λίμνης και τα 195.000 στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Για έξι μήνες θα πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση μεταξύ τοπικής κοινωνίας, μελετητών, επιστημόνων και φορέων και την 1η Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν οι μελέτες, ενώ μέχρι τέλος του έτους αναμένεται η έγκριση του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής Σταύρος Μπένος, ανακοίνωσε ότι τα πρώτα έργαφωτοδότες αυτή τη στιγμή είναι 35, όταν τον περασμένο Νοέμβριο έφταναν τα 14 και ότι  μέχρι τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν σε 50, σημειώνοντας ότι τα δύο μεγάλα έργα της ανασυγκρότησης, το νέο δάσος και η χάραξη του νέου δρόμου που θα διαπερνά τη Βόρεια Εύβοια, έχουν δρομολογηθεί.

Τέσσερις μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε στις τέσσερις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται οι οποίες είναι:

-η ολοκλήρωση των ολιστικών ΚΕΠ,

-τα Κέντρα Χωροταξίας και Πολεοδομίας,

-οι Φορείς Διαχείρισης Προορισμού και

-η οικονομία του δάσους.

– «Όταν λέμε οικονομία του δάσους, εννοούμε όλους τους πόρους που προέρχονται από το δάσος -τη βιομάζα, τη ρητίνη, τις πολιτιστικές διαδρομές αλλά και την υλοτομία. Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα ψηφιακό πρόγραμμα, το οποίο θα ενημερώνεται καθημερινά με το πόσα δέντρα κόβονται για να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες» είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλευρό των πυρόπληκτων

«Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ο πρόεδρος του κ. Πάνος Λασκαρίδης από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων με παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες με φυσική παρουσία στην περιοχή και διαθέτοντας το ποσό του 1.100.000 Ευρώ. Η μελέτη των υποδομών και ο νέος δρόμος αποτελεί την πιο σημαντική παρέμβαση της επιτροπής Μπένου, καθώς κανένα έργο και καμία ανάπλαση και ανασυγκρότηση δεν μπορεί τελικά να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη του νέου δρόμου και των απαραίτητων Υποδομών, που πρέπει να σχεδιαστούν με όραμα και ρεαλισμό απαντώντας στα πραγματικά και χρόνια άλυτα προβλήματα της περιοχής», τόνισε στη συνάντηση ο κ. Άρις Συγγρός, εκπρόσωπος του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενίσχυση των Πυρόπληκτων

Iδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά

Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενίσχυση των Πυρόπληκτων κ. Συγγρός επανέλαβε «την ιδιαίτερη φροντίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαριδη για τα παιδιά, που είναι το μέλλον και για τα σχολεία τους  που καλούνται να τα διαπαιδαγωγήσουν και να τα προετοιμάσουν για αυτό το ρόλο». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «ο εξοπλισμός του συνόλου των σχολείων της Β. Εύβοιας – και της αρχαίας Ολυμπίας- με υλικοτεχνικό εξοπλισμό (κομπιούτερ, διαδραστηκούς πίνακες, εκτυπωτές κλπ.) αξίας πάνω από 400.000 Ευρώ και η εκ βάθρων  ανασυγκρότηση και εξοπλισμός των δύο (σχεδόν εγκαταλελειμμένων) ΕΠΑΛ της περιοχής στην Ιστιαία και το Μαντούδι, αποτελούν την έμπρακτη έκφραση της συνεχούς παρουσίας  και βοήθειας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στην περιοχή της Β. Εύβοιας…»

Παρουσίες και παρεμβάσεις 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  οι υπουργοί Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Ιστιαίας –Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, τοπικοί φορείς και κάτοικοι

Ανακοινώσεις του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ανακοινώσεις για την ανάπτυξη και αναβάθμιση αλιευτικών καταφυγίων, τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και δημοτικών σφαγείων και τη στήριξη με ειδικά προγράμματα τριών  μεγάλων κατηγοριών επαγγελματιών, μελισσοκόμων, ρητινοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, που έπληγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά έγιναν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Σίμος Κεδίκογλου σε παρέμβασή του στην 3η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Β. Εύβοιας αναφέρθηκε:

-Στην ίδρυση Γεωργικής Σχολής, η οποία υλοποιείται χάρη στην ενεργοποίηση του κληροδοτήματος «ΤΑΣΟΥΛΑ» και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Δήμο Ιστιαίας. «Θα δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή Σχολή, όχι μόνο όσον αφορά την εξέλιξη των μεθόδων καλλιέργειας. Πρέπει να δώσουμε και στοιχεία επιχειρηματικότητας, γιατί ο αγρότης πρέπει να γίνει επιχειρηματίας στη σύγχρονη πραγματικότητα», τόνισε.

-Για τους ελαιοπαραγωγούς, υπογράμμισε ότι «θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και αμέσως μετά συνεργεία του ΕΛΓΑ θα καθορίσουν το ύψος της καταστροφής. Θα είναι διαφορετικές οι αποζημιώσεις φυσικά, ανά περίπτωση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βοηθήσει με επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενημερώσει τους ελαιοκαλλιεργητές για μια σειρά από μεθόδους όπως π.χ. αντί για πέντε χρόνια που θέλει η ελιά να καρποφορήσει, ο χρόνος να μειωθεί στα 4 ή τα 3». Πρόσθεσε δε ότι αν και στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος δεν είχαν συμπεριληφθεί τα ελαιοτριβεία, γιατί δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές, εντούτοις έχει προβλεφθεί η λήψη σχετικής αποζημίωσης. «Θα είναι διαφορετικός ο βαθμός αποζημίωσης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου ανά περίπτωση, θα υπάρχει μια διαβάθμιση αλλά σίγουρα θα υπάρξει πρόνοια για αυτές τις επιχειρήσεις που έχασαν την πρώτη τους ύλη. Η αποζημίωση θα εξαρτηθεί και από τα πόσα χρόνια θα είναι χαμένη η πρώτη ύλη». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι αναφορικά με τους συκοπαραγωγούς, θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις covid (67 ευρώ/στρέμμα).

-Για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο Μπένου ανέφερε ότι: «Πρέπει να κατευθύνουμε τους αγρότες μας σε νέες πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Με χαρά πληροφορήθηκα ότι δημιουργείται και ένας συνεταιρισμός πιπεριάς νοτιοαφρικανικής προέλευσης, που πωλείται κατά 4 φορές σε υψηλότερη τιμή από την κανονική – είχαν δοκιμάσει να την καλλιεργήσουν σε Μακεδονία και Θράκη αλλά δεν ευδοκίμησε ενώ ήδη ευδοκιμεί στην Β. Εύβοια-. Και πάλι ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ μας βοηθάει με σχετικές μελέτες ώστε να κατευθύνουμε καλύτερα τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες που θα δώσουν μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον».

-Για την κτηνοτροφία ανακοινώσε ότι: «από κοινού με τον κ. Αμυρά, σχεδιάσαμε ζώνες βόσκησης, διότι μέχρι και πρόσφατα ήταν εντός των δασών, που πλέον απαγορεύεται όσο είναι περίοδος αναδάσωσης. Χωροθετούνται οι περιοχές για τα κοπάδια καθώς και οι ζώνες πρόσβασης. Παράλληλα, βρίσκομαι σε επαφή με τον καθηγητή κ. Ζέρβα του Γεωπονικού πανεπιστημίου, προκειμένου να σχεδιαστεί το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο στη Β. Εύβοια ώστε να μπορέσουμε να δούμε και αυτή τη μέθοδο εκτροφής. Από τα πρώτα στοιχεία που έχω, είναι πολλά υποσχόμενη».

Για τα σφαγεία είπε ότι: «Με τη βοήθεια της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί τη μελέτη, του δήμου Μαντουδίου –Λίμνης- Αγ. Άννα, που μας προσέφερε την περιοχή, προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου Σφαγείου στη Β. Εύβοια, κάτι που χρειαζόμασταν χρόνια τώρα. Ένα σφαγείο είναι απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Β. Εύβοια».

-Μελισσοκομικά πάρκα: «Σε συνεργασία με τον Γ. Αμυρά, σχεδιάζουμε τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα και μάλιστα δυο από αυτά θα γειτνιάζουν σε καμένες περιοχές, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μέλισσες ώστε για να αναγεννηθεί η χλωρίδα γρηγορότερα. Είναι μια σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Με τον καθηγητή κ. Θωμαϊδη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη των μοναδικών ιδιοτήτων του πευκόμελου της Εύβοιας έτσι ώστε να δρομολογηθεί ως προϊόν με ονομασία προέλευσης. Είναι ένα όπλο του πρωτογενούς τομέα στη Β. Εύβοια, που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

-Αλιευτικά καταφύγια: «Παράλληλα με το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγ. Άννα προχωράμε και αυτό στον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας, όπως και στο τουριστικό καταφύγιο στις Ροβιές. Το πρόγραμμα θαλάσσιου τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, δρομολογεί την αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων σε όλη τη Β.Εύβοια. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων παράλληλα με άλλες δράσεις για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού».

Τουρισμός

Ο κ. Κεδίκογλου, κατά την τοποθέτησή του στο πανηγυρικό κλείσιμο της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Εύβοια διαθέτει σημαντικούς πόλους τουριστικής έλξης καθώς αναδεικνύεται σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού χάρη στην προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, όπως είναι ο αλιευτικός και θαλάσσιος τουρισμός.

-«Στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού, που αναπτύσσεται σε όλη την Εύβοια, θα διεξάγονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες και άλλα αθλητικά events. Επιπλέον, χάρη στο Μνημόνιο που υπογράψαμε με το Υπουργείο Τουρισμού, εφαρμόζεται ο αλιευτικός τουρισμός. Μάλιστα η πρώτη ημερίδα για την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, θα διεξαχθεί στην Ερέτρια σε τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι του τουρισμού και οι αλιείς για τις νέες αυτές μορφές δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και έντονη επιθυμία από καλλιτεχνικά σχήματα να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας.

Καταλήγοντας, ο ΥφΑΑΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του προγράμματος ανασυγκρότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Χαίρομαι να βλέπω την ολιστική συνέργεια όλων των δυνάμεων στο ολιστικό σχέδιο Μπένου. Πρόκειται για μια συνέργεια μεταξύ δημόσιων φορέων, επιστημονικού δυναμικού, τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων. Όλοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μετά από μια τρομακτική δοκιμασία. Νιώθω ακόμα πιο αισιόδοξος γιατί θα τα καταφέρουμε. Αυτός ο τόπος μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν την καταστροφή».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας