ecopress
Αποσύρεται από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις το άρθρο 192, που προέβλεπε ότι Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες ωρίμανσης, προετοιμασίας, διενέργειας διαγωνισμών... Βουλή: αποσύρεται το άρθρο υλοποίησης μελετών και έργων από το ΤΕΕ

Αποσύρεται από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις το άρθρο 192, που προέβλεπε ότι Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες ωρίμανσης, προετοιμασίας, διενέργειας διαγωνισμών και υλοποίησης μελετών και έργων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης πανελλαδικής εμβέλειας.

Η σχετική ρύθμιση, που έδινε τη δυνατότητα στο ΤΕΕ να αναλάβει ρόλο μέσω προγραμματικών συμβάσεων στην υλοποίηση διαγωνισμών έργων και προγραμμάτων, με στόχο να συμβάλει στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης  δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση αλλά και εκπροσώπους μελετητών και κατασκευαστών,  κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής.

Ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαρτίου 2021 στη Βουλή ότι μετά από συνεννόηση του ιδίου με τον συναρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή,  το επίμαχο άρθρο αποσύρεται με στόχο να επανέλθει για ψήφιση σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, μετά από διαβούλευση με τους φορείς και καλύτερη προετοιμασία.

 « Τώρα, ως προς το ΤΕΕ δεν χρειάζεται να πω πολλά. Να πω μόνο ότι θα αποσύρουμε μαζί με τον κύριο Καραμανλή το άρθρο 192» είπε ο κ Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρη Μαμουλάκη σημείωσε ότι:

-«Κύριοι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, και εσείς ασκήσατε κριτική για το άρθρο 192, το αποσύρουμε. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη διαβούλευση ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει σωστά. Ακούω τις ενστάσεις που θέσατε και τις ανησυχίες σας. Δεν θέλω να νομίσετε ότι όταν μιλάτε στη Βουλή, κύριε συνάδελφε, δεν σας ακούω. Σημείωσα με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά που είπατε. Όλη σας η εισήγηση ήταν εισηγητού διαβασμένου για το νομοσχέδιο.  Και ήταν πέραν από τα πολιτικά που μπορεί να λέμε εμείς εδώ, εποικοδομητική η συζήτηση που κάναμε. Και είναι καλό να γίνεται εποικοδομητική συζήτηση στη Βουλή. Από την εποικοδομητική συζήτηση στη Βουλή τελικά αυτός που βγαίνει κερδισμένος είναι ο πολίτης γιατί δεν νομοθετούμε ούτε για εμένα ούτε για εσάς. Νομοθετούμε για τον ελληνικό λαό.

Λοιπόν, δέχομαι τις ενστάσεις, αποσύρουμε το άρθρο. Θα το φέρουμε σε μια μεγαλύτερη διαβούλευση όταν θα είμαστε βέβαιοι ότι όταν θα έρθει θα γίνει σωστά. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί πουθενά το ρόλο που επιφυλάσσουμε στο ΤΕΕ ακριβώς γιατί το θεωρούμε σημαντικό συμπαραστάτη».

ΤΕΕ και Στασινός

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις που αναπτύχθηκαν για το σχετικό άρθρο, λέγοντας προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι: «Είπατε ότι το κάνουμε γιατί είναι φίλος μας ο κύριος Στασινός και από την παράταξή μας. Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν λέει πουθενά μέσα κανένα άρθρο ότι είναι υποχρεωτικό να κερδίζει πάντα η Νέα Δημοκρατία. Άρα, όλα αυτά που δίνουμε ως αρμοδιότητες θα τα έχει το ΤΕΕ και όταν, αν και δεν το πολυβλέπω, χάσει ποτέ ο Στασινός στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Όμως επειδή εμένα δεν μου αρέσει να κρύβομαι, θέλω να είμαι και ειλικρινής. Προφανώς η παρουσία και η σοβαρότητα του Στασινού και ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα πια το ΤΕΕ υπό τον Στασινό επαγγελματικώς έπαιξε ρόλο στο να λάβουμε αυτή την απόφαση. Όχι λόγω κομματικής τοποθέτησης. Λόγω επάρκειας, λόγω ικανότητας, λόγω γνώσης του αντικείμενου. Αυτό είναι που μας έκανε και μας έπεισε ότι, ναι, μπορεί το ΤΕΕ να αναλάβει αυτόν τον σπουδαίο ρόλο για το κράτος. Να μην φοβάστε, λοιπόν, που το ΤΕΕ αναβαθμίζεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την συνεργασία των δυο υπουργείων, Ανάπτυξης και Υποδομών».

To  άρθρο 192

Σημειώνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που αποσύρεται προέβλεπε τη δυνατότητα να συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΤΕΕ και υπουργείων, φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, της αυτοδιοίκησης, ΝΠΙΔ κλπ  σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων, προγραμμάτων ανάπτυξης, εκπόνησης μελετών και δημοπράτησης έργων πανελλαδικής εμβέλειας. Προορίζονταν  το ΤΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό υποστηρικτικό ρόλο για την υλοποίηση προγραμματιζόμενων έργων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν προτάσεις του ΤΕΕ, όπως η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, την προώθηση και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Υποδομών κ.α.Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας