Βουλή: η πορεία αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 29 Οκτωβρίου 2021 Αργύρης
Με θέμα τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών συνέχισε τις εργασίες της η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την Προεδρία της βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ.,Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
Για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ενημέρωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, δασολόγοι, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και αξιωματούχοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ενημέρωσε τα Μέλη της Επιτροπής για το σύνολο της πορείας των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών με πολυεπίπεδες πολιτικές, ώστε να δοθεί μια ολιστική απάντηση στις ανάγκες των πολιτών και των περιοχών.«Με ενδιαφέρει να βρίσκομαι στο πεδίο. Να παρακολουθώ την πρόοδο των εργασιών. Όπως και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας που επλήγησαν από τη φωτιά», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος. Υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί 37,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέλυσε τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, όπως, μεταξύ άλλων, την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πυρόπληκτων, την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης και την μη επιστροφή επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ανακοίνωσε και τα μέτρα για τους μελισσοκόμους, καθώς ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις απώλειες σε μελισσοσμήνη, λόγω της αναγκαστικής μεταφοράς, ενώ θα υπάρχει παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο. Ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε έμφαση και στην αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, όπου έχουν ήδη διατεθεί 15 εκατομμύρια για τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και στην εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.«Εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα με σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Δρομολογούμε σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και άλλους ερευνητικούς φορείς, ερευνητικές και μελετητικές πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και της Αρχαίας Ολυμπίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ.Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, αλλά και της Ηλείας παρουσιάζεται σημαντική διάβρωση του εδάφους. Η κα Αυγερινοπούλου ζήτησε το χρηματοδοτικό πλαίσιο να γίνει ακόμη πιο ταχύ και ευέλικτο, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο να καλύπτει σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων. Επισήμανε, επίσης, ότι στην Ηλεία με τις πυρκαγιές σημειώθηκαν καταστροφές των ελαιώνων σε μέγεθος μεγαλύτερο από ότι συνέβη στην Εύβοια. Κι ότι επλήγη κατά αυτόν τον τρόπο, η βασική εισοδηματική ροή της περιοχής και συνεπώς χρειάζεται και αντίστοιχη προσοχή από την πλευρά του κράτους. Έδωσε δε έμφαση στην επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης, στην προστασία της βιοποικιλότητας στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στην ενσωμάτωση μέτρων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στα σχέδια ανασυγκρότησης. Η κα Αυγερινοπούλου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ειδικά αφιερωμένη στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Στα ειδικά αντιπυρικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών στις ζώνες μίξης δάσους – οικισμών αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας. Ο κ. Γκουντούφας ενημέρωσε και για την πιο ευέλικτη διαδικασία που ακολουθείται από το 2021 για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της αποφυγής των εστιών πυρκαγιάς, το οποίο ήταν και κατεύθυνση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε, ακόμη, στο σχέδιο δράσης δημόσιων πολιτικών που προβλέπει την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στα δασαρχεία για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, ενώ επισήμανε ότι γίνεται ολιστική θεώρηση των ζητημάτων από τις πυρκαγιές και με ταχύτητα προχωρούν οι υδρολογικές και αντιδιαβρωτικές μελέτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «όποιες ξένες υπηρεσίες επισκέφθηκαν τη χώρα μας, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την ευελιξία με την οποία κινηθήκαμε ακριβώς την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της περιπέτειας». Το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών, ώστε να λειτουργήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Ο κ. Γκουντούφας ανακοίνωσε, τέλος, ότι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει και το μέτρο της δάσωσης των γεωργικών γαιών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων.
Ο δασολόγος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Ρήγας Γιοβανόπουλος, μίλησε για την αναγκαιότητα να συνταχθούν διαχειριστικές μελέτες, να αυξηθεί η πανίδα και ο αριθμός των άγριων ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές.
Σχετικά Άρθρα
- Φυσικές καταστροφές: στη Βουλή το νομοσχέδιο για ιδιωτική ασφάλιση
- Φυσικές καταστροφές: στο 1,3 δις ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση
- Natura: στη Βουλή οι ΕΠΜ για περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Βουλή: για 9η φορά, επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος
- Αρχαία Ολυμπία: ημερίδα για την επιχειρηματικότητα της πράσινης ενέργειας
- Στεγαστικά projects μετά από φυσικές καταστροφές με έξι τύπους κατοικιών