ecopress
Με θετικές παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις, προβληματισμούς και έντονες διαφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση γης σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, εξορύξεις υδρογαναθράκων ή... Βουλή: τι είπαν οι εκπρόσωποι των φορέων για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Με θετικές παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις, προβληματισμούς και έντονες διαφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση γης σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, εξορύξεις υδρογαναθράκων ή με τη λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εμφανίστηκαν οι 25 εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν και κατάθεσαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, οι αρμόδιοι φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόζονται στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, χαρακτήρισε χρήσιμες τις απόψεις των αρμόδιων φορέων, δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους ενώ απέρριψε ισχυρισμούς για «περιβαλλοντικές εκπτώσεις στο όνομα της ανάπτυξης», αντιτείνοντας ότι υιοθετούνται πλήρως οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα, ο κ. Θωμάς διαβεβαίωσε ότι η ΡΑΕ, έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να εξεταστούν γρήγορα οι 1800 αιτήσεις για αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν και σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Θέλουμε σοβαρούς επενδυτές και όχι επενδυτές που κάνουν αιτήσεις, δεσμεύουν τη γη χωρίς να προχωράνε σε έργα», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε θετική την απλοποίηση της νομοθεσίας για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί και η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης των οικείων δήμων τόσο για τις περιοχές NATURA όσο και για τη διαχείριση των στέρεων αποβλήτων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο που προσπαθεί να λύσει πολλά και χρόνια ζητήματα, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για τις αδειοδοτήσεις.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων σε ότι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και τις εξορύξεις.

Διορθωτικές παρεμβάσεις ζήτησε ο πρόεδρος Γεωτεχνικού επιμελητήριου ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης όπως η αποκλειστική συμμετοχή ειδικών επιστημόνων – δασολόγων στις επιτροπές αντιρρήσεων καθώς και να υπάρχει εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στα Συμβούλια Περιβάλλοντος. «Πρέπει κάποια στοιχεία να βελτιωθούν ως προς τις δραστηριότητες σε περιοχές NATURA για να γίνει λειτουργικό το νέο σχήμα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μητσόπουλος έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται λύσεις, που δεν θα υποτιμούν ούτε την ανάπτυξη αλλά ούτε και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, ζήτησε να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τη χρήση γης σε περιοχές NATURA, τονίζοντας ότι πρέπει να κινούνται στη βάση της κοινοτικής νομολογίας και των αποφάσεων του ΣτΕ ώστε να ισορροπήσουν την οικονομική ανάπτυξη με τη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο γενικός διευθυντής στο Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση βάζοντας τέλος στη χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειδοτήσεων. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ορισμένων δραστηριότητων σε περιοχές NATURA με αυστηρές όμως προϋποθέσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποτάκης επεσήμανε ότι οι διατάξεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις πρέπει να είναι συμβατές τόσο με το κοινοτικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και με το ελληνικό Σύνταγμα. Επιφυλάξεις εξέφρασε ως προς τα συστήματα προθεσμιών, που είναι, όπως είπε, εξαιρετικά ασφυκτικά και πιθανόν να μην τηρούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιαφάνεια και πλημμελής και μη έγκαιρη αξιολόγηση των επενδύσεων με κίνδυνο είτε ακυρώσεων είτε προσφυγών. «Στην ΕΕ τηρείται ένας εύλογος χρόνος για την έκδοση των αδειών. Το ζητούμενο δεν είναι ο τυπικός αλλά ο ουσιαστικός έλεγχος γιατί αυτός θα διασφαλίσει και την επιχείρηση και το περιβάλλον», σημείωσε. «Κρίσιμοι αδιαπραγμάτευτοι άξονες είναι η ισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και η πλήρης εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», πρόσθεσε.

Για νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά στο οποίο υπάρχει σημαντική υποχώρηση σε βάρος των μικρών ΑΠΕ σε σχέση με τη λειτουργία τους σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές, μίλησε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου.

Ο σύμβουλος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών, Στυλιανός Ψωμάς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει μια μεγάλη τομή σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι χρειάστηκε τόλμη για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που υπήρχαν ώστε να πετύχει η χώρα το ζητούμενο που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων.

Η Θεοδότου Νάτσιου, επικεφαλής της WWF HELLAS χαρακτήρισε τελείως απαράδεκτο να επιτρέπονται εξορύξεις υδρογοναθράκων και σεισμικές έρευνες σε περιοχές τελείως NATURA. «Υπάρχουν και καλές διατάξεις στο νομοσχέδιο που χάνονται όμως από εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις. Η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος ως δημόσιο αγαθό. Ωστόσο αυτή η σημασία του δέχεται ανηλεή χτυπήματα. Εμφανίζεται το περιβάλλον ως εμπόδιο για να έρθουν επενδύσεις. Όμως όσα έργα καθυστερούν να πάρουν αδειοδότηση είναι προβληματικά για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η κ. Νάτσιου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να αποφύγει τον έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ για αυτό φέρνει προεδρικά διατάγματα. «Οι διατάξεις πρέπει να είναι αυστηρές. Πρέπει να θωρακίζεται το δημόσιο αγαθό που λέγεται “περιβάλλον”. Με τα προεδρικά διατάγματα οι εξορύξεις μπαίνουν πλέον σε προστατευόμενες περιοχές και με τη βούλα. Ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει τη κακή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιος πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος να σταματήσει το τεράστιο κεφάλαιο αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις», σημείωσε.

Ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της GrennPease, Τάκης Γρηγορίου έκανε λόγο για «σουρεαλιστικό νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, δημιουργεί κλίμα έντασης και υπονομεύεται η διαδικασία αδειοδοτήσεων». Χαρακτήρισε ακόμα εξαιρετικά ανησυχητική τη δυνατότητα εξορύξεων υδρογοναθράκων σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές και πρόσθεσε ότι «επιχειρείται επίσημα η φίμωση της τοπικής κοινωνίας που έχει διαφορετική άποψη, με προκλητικό και σκανδαλώδες τρόπο». «Για πρώτη φορά σε περιοχές NATURA επιτρέπουμε την ανθρώπινη καταστροφική παρέμβαση. Είναι σαφές ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομία με τρόπο όμως που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση σε ότι αφορά το θέμα των εξορύξεων, το οποίο όπως είπε, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ. «Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε μια νομοθεσία σύγχρονη και υποστηρικτική στην ανάπτυξη της χώρας που θα καλύπτει τις ανάγκες των επενδυτών. Οι πιστοποιημένοι αξιολογητές είναι μια θαρραλέα τομή για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αποτελεί το σπουδαιότερο παράγοντα για τους επενδυτές. Δεν πρέπει όμως να μείνει γράμμα κενό του νόμου. Οι αποφάσεις του αξιολογητή πρέπει να θεωρούνται οριστικές και η αξιοπιστία του να κρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία», σημείωσε. Υποστήριξε ακόμα ότι οι εξορύξεις, δεν απαγορεύονται σε άλλες χώρες, και άρα, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε κατώτερη ανταγωνιστική θέση».

Η Ιώλη Χριστοπούλου, συνιδρύτρια και διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, υποστήριξε ότι δεν έγινε διαβούλευση για το νομοσχέδιο ενώ μίλησε για διαιώνιση μιας κακής πρακτικής. Είπε ακόμα ότι, υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με την περιβαλλοντική άδεια , ωστόσο όπως ανέφερε, δημιουργούνται προβλήματα από ασάφειες διατάξεων που πρέπει να βελτιωθούν. Παράλληλα, έκανε λόγο για φωτογραφικές διατάξεις, χαρακτήρισε «μεγάλο αγκάθι για τις προστατευόμενες περιβαλλοντικές ζώνες τις εξορύξεις χρυσού και τις έρευνες για υδρογονάθρακες, τόνισε ότι «είναι καταστροφικές ειδικά για τα καταφύγια άγριας ζωής» και πρόσθεσε ότι «είναι μια σαφής οπισθοδρόμηση η μη προστασία τους».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΕΤ, Μιλτιάδης Λάζογλου υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο έχει μια θεμελιώδη αδυναμία, που είναι ότι δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όπως είπε, μελέτη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπολογίζει ότι υπερακαλύπτεται ο εθνικός στόχος χωρίς καμία νέα Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας σε περιοχές NATURA. «Το 13% των ΑΠΕ είναι εγκατεστημένο σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές ζώνες. Με το νομοσχέδιο αυτό φαίνεται ότι οκταπλασιάζονται», ανέφερε. Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχουν 33 νέα άρθρα στο νομοσχέδιο για τα οποία δεν έγινε καμία διαβούλευση.

Ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, μίλησε για «πολλά θετικά και με ιδιαίτερη ευαισθησία άρθρα» ενώ συντάχθηκε με τις απόψεις της Greenpeace σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Η Εμανουέλα Τερζοπούλου, εκπρόσωπος Φορέων Συλλόγων και Κινημάτων για την Υπεράσπιση των Ρεμάτων της Αττικής, ζήτησε «την άμεση απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου» τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό υπογράφουν 14.000 άτομα ενώ υποστηρίζεται από δεκάδες φορείς που καλύπτουν όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών παραμέτρων. «Στην ουσία καταργεί την προστασία του περιβάλλοντος σε περιοχές NATURA, προωθεί την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, διαλύει τους φορείς που εποπτεύουν τις δραστηριότητες τους, μετατρέπει σε αδιαφανή διαδικασία τη γνωμοδότηση, εγκαθιδρύει αλόγιστη επέκταση βιομηχανικών ΑΠΕ, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των ρεμάτων και των άγριων ζώων», ανέφερε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολογίο Α.Ε, Δημήτρης Σταθάκης τάχθηκε υπέρ των διατάξεων, που όπως είπε, θέτουν σε άμεση λειτουργία το Κτηματολόγιο, βελτιώνει τη λειτουργία του ενώ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τις συμβάσεις έργου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νικήτας Φραγκισκάκης υποστήριξε ότι δεν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο ενώ λειτουργεί βλαπτικά στα οικοσυστήματα. «Δεν θεραπεύονται οι παθογένειες ενώ προτείνεται η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης εστίασε τις επικρίσεις του στην διάταξη που αφορά τον ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγνόησε σκόπιμα την άποψη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. «Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση και αυτή τη στιγμή υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ρίσκο επιχειρηματικό. Και το ερώτημα είναι ποιοι θα ωφεληθούν από τη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του», σημείωσε.

Ο Λεωνίδας Βακινιώτης, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΕΣΕΒΕΕ, εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης» και υποστήριξε ότι «δεν προάγεται η διαφάνεια».

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, μίλησε για ανεπαρκή διαβούλευση. Τόνισε επίσης, την ανάγκη να παραμείνει ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων στη Δημόσια Διοίκηση, για να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον ενώ υποστήριξε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για αυθαιρεσίες σε περιοχές NATURA.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, έκανε λόγο για πολλά θετικά στοιχεία και τομές του νομοσχεδίου ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν αρκετές διατάξεις που χρίζουν βελτιώσης.

Ο Δημήτρης Μπάτης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ενώ υποστήριξε ότι στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων ανοίγει το παράθυρο για υποβάθμιση των περιοχών NATURA.

Ο Φίλιππος Κιρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, έδωσε έμφαση στα μέτρα για τη χρήση πλαστικής σακούλας, τονίζοντας ότι κινδυνεύει η χώρα να εκτεθεί και να μην πιάσει το στόχο που έχει τεθεί από την ΕΕ και να της επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Κωνσταντίνος Πεχλιβάνογλου εκπρόσωπος του συντονιστικού των προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εκτός από την ανεξέλεγκτη κατάσταση λειτουργίας βιομηχανιών επιτρέπει και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση και περιοχές NATURA που έχουν δημιουργηθεί με ευρωπαϊκή εντολή. Ακόμα, κατηγόρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι αγνόησε επιδεικτικά τόσο τις προτάσεις των περιβαλλοντικών φορέων όσο και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιβαλλοντικές ζώνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας