ecopress
Άρχισε από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2022. Μετά την επιτυχία των πρώτων βραβείων, τα... Υποψηφιότητες για τα βραβεία «Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2022»

Άρχισε από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2022.

Μετά την επιτυχία των πρώτων βραβείων, τα οποία δέχτηκαν πάνω από 2 000 αιτήσεις υποψηφιότητας πέρσι, η έκδοση του 2022 θα τιμήσει νέα παραδείγματα-πηγές έμπνευσης των μετασχηματισμών που η πρωτοβουλία θέλει να επιφέρει στην καθημερινότητα, στους χώρους διαβίωσης και στις εμπειρίες μας.

Όπως και στην πρώτη έκδοση, τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2022 θα επιβραβεύσουν ιδέες νέων ταλέντων, καθώς και υφιστάμενα έργα για τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την αισθητική, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στους πολίτες και στις τοπικές κοινότητες.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, συμπλήρωσε: «Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αντλεί από τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη και την καινοτομία της Ευρώπης για να μετατρέψει την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Ανυπομονώ να δω τους καλύτερους καρπούς της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας στις φετινές υποψηφιότητες.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε βιώσιμες και καινοτόμες ιδέες για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, χωρίς να αφήνουμε κανέναν στο περιθώριο. Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους επιβραβεύει τις καλύτερες, τολμηρότερες και λαμπρότερες ιδέες για τη βελτίωση των περιφερειών και των πόλεών μας με τρόπο φιλικό προς τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η πολιτική συνοχής θα συνεχίσει να βοηθά ώστε να γίνουν αυτές οι νέες ιδέες πραγματικότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, προς όφελος όλων των κοινοτήτων μας.»

Θα απονεμηθούν βραβεία για έργα και ιδέες που συμβάλλουν σε όμορφους, βιώσιμους και συμπεριληπτικούς χώρους, σε τέσσερεις κατηγορίες:

  • επανασύνδεση με τη φύση·
  • ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν·
  • προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη∙
  • προώθηση του μακροπρόθεσμου και ολοκληρωμένου τρόπου σκέψης με γνώμονα τον κύκλο ζωής στο βιομηχανικό οικοσύστημα.

Οι κατηγορίες αποτυπώνουν τους τέσσερεις θεματικούς άξονες μετασχηματισμού του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Προσδιορίστηκαν κατά τη φάση του συσχεδιασμού της πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων και οργανώσεων που συνέβαλαν με τις απόψεις και τις εμπειρίες τους. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν σε σχέση με τις τρεις θεμελιώδεις αξίες της πρωτοβουλίας: βιωσιμότητα, αισθητική και συμπεριληπτικότητα. Υποψήφιοι/-ες από όλα τα κράτη μέλη και από ολόκληρο τον κόσμο ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση εφόσον τα έργα/οι ιδέες τους βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει δύο παράλληλα διαγωνιστικά σκέλη:

  • τα «Βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» — για υφιστάμενα έργα που ολοκληρώθηκαν την τελευταία διετία· και
  • τα «Ανερχόμενα Αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» — για έννοιες ή ιδέες που υποβάλλονται από νέες και νέους δημιουργούς κάτω των 30 ετών.

Εκτός από τα 16 βραβεία που απονέμει η κριτική επιτροπή (ένας νικητής/μια νικήτρια και ένας επιλαχών/μια επιλαχούσα για κάθε κατηγορία και για κάθε σκέλος), δυο επιπλέον βραβεία θα επιλεγούν μεταξύ των υποψηφιοτήτων με δημόσια ψηφοφορία. Συνολικά, 18 νικητές/νικήτριες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο ποσού έως και 30 000 ευρώ, καθώς και πακέτο με υλικό επικοινωνίας που θα τους/τις βοηθήσει να προωθήσουν περαιτέρω τις πρωτοβουλίες τους.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής λήγει την 28η Φεβρουαρίου 2022 στις 19:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Υποψήφιοι/-ες κάθε εθνικότητας και υπόβαθρου είναι ευπρόσδεκτοι/-ες, στον βαθμό που οι ιδέες και τα έργα τους έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται στην ΕΕ.

Περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο που αποσκοπεί να συνδυάσει τον σχεδιασμό, τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και τις επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, σχεδίασαν από κοινού χιλιάδες άτομα και οργανώσεις από ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η πρωτοβουλία προχώρησε από τον συσχεδιασμό στην υλοποίηση με ανακοίνωσή της Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει δράσεις πολιτικής και χρηματοδότηση ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ιστότοπος των βραβείων

Ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας