ecopress
 Ένα ευρύ φάσμα  τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ιατρική, η  Ορθοδοντική Ιατρική, η Αγροδιατροφή, καλύπτουν οι ευρεσιτεχνίες... Βραβεία ΟΒΙ: οι εφευρέσεις καινοτομίας, που ανέβηκαν στο βάθρο

 Ένα ευρύ φάσμα  τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ιατρική, η  Ορθοδοντική Ιατρική, η Αγροδιατροφή, καλύπτουν οι ευρεσιτεχνίες των διακριθέντων εφευρετών, αναδεικνύοντας στην πράξη, ότι η ευρεσιτεχνία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καινοτομία, ως καταλύτης ειδικού βάρους για την ανάπτυξη της χώρας. Ποιες είναι  εφευρέσεις και οι διακριθέντες που τις ανακάλυψαν.

Προερχόμενοι από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, όπως είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ρέθυμνο, οι διακριθέντες εφευρέτες που αναδείχτηκαν μέσα από το διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, κατέθεσαν ευρεσιτεχνίες,  οι  οποίες σύμφωνα με την ειδική επιτροπή αξιολόγησης που τις εξέτασε,  έχουν σημαντικές προοπτικές για να συμβάλλουν στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Η βράβευση των εφευρετών, συνέπεσε με την επέτειο 100 χρόνων από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, Τα Βραβεία (ίσης βαρύτητας), που αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα, έλαβαν τρεις κατηγορίες εφευρετών, οι οποίοι πραγματοποίησαν την εφεύρεση:

 1. Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου.
 2. Ως εργαζόμενοι σε Μικρομεσαία Επιχείρηση.
 3. Ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα.

Οι εφευρέτες που διακρίθηκαν, βραβεύθηκαν σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Δείτε στο βίντεο την τελετή βράβευσης και τους εφευρέτες να παρουσιάζουν τις διακριθείσες ευρεσιτεχνίες τους:

Τα ονόματα των εφευρετών και οι τίτλοι των εφευρέσεων

Κατηγορία: Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου

 1. Αριθμός ΔΕ: 1009480 με ημερομηνία κατάθεσης 17.02.2017

Τίτλος Εφεύρεσης: Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό

 • Τσιώκος Δημήτριος
 •  Πλέρος Νίκος
 •  Ντάμπος Γιώργος
 •  Κετζάκη Δήμητρα
 •  Anna Lena Giesecke
 1. Αριθμός ΔΕ: 1009865 με ημερομηνία κατάθεσης 7.04.2017

Τίτλος Εφεύρεσης: Ηλεκτροαγώγιμες Υδρογέλες Βασιζόμενες σε Συμπολυμερή Πολύ (Θειοφαινίου) – Πολύ (Ακρυλικού Νατρίου) για Βιοηλεκτρονικές Εφαρμογές

 • Γρηγορίου Βασίλειος
 • Χώχος Χρήστος
 • Σπανός Μιχαήλ

 Κατηγορία: Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ)

 1. Αριθμός ΔΕ: 1009687 με ημερομηνία κατάθεσης 22.04.2019

 Τίτλος εφεύρεσης: Σύνθετη Αποσπώμενη Κινητή Βάση Κυψέλης Μελισσών

 • Βασίλειος Κωσταμένας
 • Μιχαήλ Αγγέλης
 1. Αριθμός Αίτησης ΔΕ: 20180100563 με ημερομηνία κατάθεσης 18.12.2018

Τίτλος εφεύρεσης: Αυτόματο Σύστημα Αποθήκευσης Αιολικής και Φωτοβολταϊκής Ενέργειας για Αδιάκοπη Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Παροχή Ενεργειακής Αυτονομίας

 • Πήττας Νικόλαος

Κατηγορία: Ανεξάρτητο Φυσικό Πρόσωπο

 1. Αριθμός Αίτησης ΔΕ: 20180100148 με ημερομηνία κατάθεσης 04.04.2018

Τίτλος εφεύρεσης: Κράματα Υψηλής Εντροπίας Σπάνιων Γαιών και Κράματα Μεταβατικών Στοιχείων ως Δόκιμα Στοιχεία για τη Σύνθεση Νέων Μαγνητικών Φάσεων για Μόνιμους Μαγνήτες

 • Νιάρχος Δημήτριος
 1. Αριθμός ΔΕ: 1009833 με ημερομηνία κατάθεσης 8.11.2019

Τίτλος εφεύρεσης: Εξωστοματική Ορθοπεδική Συσκευή Άμεσης Έλξης των Άνω Γνάθου και Έμμεσης της Κάτω

 • Κουτζόγλου Στυλιανός
 • Κουτζόγλου Ελένη

Η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των εφευρέσεων από  ειδική Επιτροπή έγινε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 • Εμπεριέχουν ιδιαίτερη εφευρετική δραστηριότητα.
 • Έχουν σημαντικές προοπτικές για να συμβάλλουν στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.
 • Η Έκθεση Έρευνας δεν περιέχει έγγραφα της προϋπάρχουσας στάθμης της τεχνικής που προσβάλουν το νέο ή το εφευρετικό της εφεύρεσης (κατηγορίες Χ ή Υ).

Οι δηλώσεις κατά την τελετή βράβευσης

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνεχάρη τη διοίκηση του ΟΒΙ και την Επιτροπή Αξιολόγησης Εφευρέσεων υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή  των διακριθέντων εφευρετών «οι οποίοι ξόδεψαν πνευματική εργασία και μόχθο και διαγωνίστηκαν για να ξεχωρίσει η δική τους καινοτόμος ευρεσιτεχνία με στόχο να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί στην πορεία του χρόνου και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο». Εξήρε την πρόοδο του ΟΒΙ τον τελευταίο 1,5 χρόνο καθώς οι στόχοι που υπήρχαν να αυξηθούν τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας  έχουν επιτευχθεί και το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Όπως είπε, «η Ελλάδα δυστυχώς παρέμενε πολύ κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας γεγονός  οξύμωρο για έναν λαό ο οποίος έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εφευρετικότητα. Με ικανοποίηση τώρα βλέπουμε μία σημαντική πρόοδο στη δουλειά που κάνει η παρούσα ηγεσία του ΟΒΙ. Τα βραβεία και το χρηματικό έπαθλο που τα συνοδεύει, είναι και αυτό μία έμπρακτη στήριξη του ΟΒΙ στους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν να διαθέσουν τον πνευματικό τους μόχθο για να κάνουν κάτι που είναι χρήσιμο στην κοινωνία». Υπογράμμισε ακόμη, τη σημασία της μεταφοράς της αρμοδιότητας των Εμπορικών Σημάτων από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στον ΟΒΙ, ως μία «έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στις δυνατότητες του ΟΒΙ και στον ρόλο που μπορεί να παίξει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, καθώς θα εξελίσσεται σε μία χώρα καινοτομίας όπως την οραματίζεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός των βραβείων θα καθιερωθεί και θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, το οποίο καμιά φορά οδηγεί και σε πολύ – πολύ μεγάλες επιτυχίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όραμά μας για το μέλλον της χώρας, είναι η αναγέννηση της Βιομηχανίας μέσα από την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι η  εκδήλωση είναι το επιστέγασμα μιας πορείας  αρκετών μηνών από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού και φυσικά τα αποτελέσματα είναι προϊόν σοβαρής επιστημονικής δουλειάς από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησής μέλος της οποίας το έτος 2003 υπήρξε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τότε ιδιότητα του ως στελέχους της Εθνικής Τράπεζας.Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η παρούσα διοίκηση του Οργανισμού αναβίωσε τον θεσμό των βραβείων γιατί η ευρεσιτεχνία είναι συνυφασμένη με την Καινοτομία. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η 4η βράβευση εφευρετών συνέπεσε με την  επέτειο των  100 ετών από το πρώτο χορηγηθέν Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα  το 1920 με ορόσημο το έτος 1988, όταν ιδρύθηκε ο ΟΒΙ ως  δημιούργημα του αείμνηστου καθηγητή Γεωργίου Κουμάντου. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ είπε ότι «από τότε μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός προσφέρει στο κοινό του υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Διαθέτει επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, έχει ηλεκτρονικοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες του και έχει εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό. Το 2020 παρά την πρωτοφανή πανδημία, συνδυάστηκε με θεαματική αύξηση των πατεντών στην Ελλάδα, παράλληλη μείωση του τέλους της αιτιολογημένης έκθεσης ερευνάς, δρομολόγηση της εν τοις πράγμασι λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ανάδειξη του Δήμου Θεσσαλονίκης ως της πρώτης αυθεντικής πόλης του Ευρωπαϊκού Δικτύου  του Ευρωπαϊκό Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας».   Επεσήμανε τέλος ότι «το 2021 καθίσταται νέο ορόσημο στην ιστορία του ΟΒΙ. Με μια γενναία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα για τα Εμπορικά Σήματα στον ΟΒΙ. Έτσι, μετά από  προσπάθειες πολλών ετών, η Διανοητική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα αποκτά ενιαία στέγη, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως».

Τα Βραβεία απένειμαν οι κ.κ.  Λουκάς Παπαδήμος, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΟΒΙ Δημήτρης Χρόνης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Λ. Παπαδήμος τόνισε τη σημασία της Έρευνας και της Καινοτομίας στην επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης, που έχει τεκμηριωθεί διεθνώς και έχει υποστηριχθεί εμπράκτως από την ελληνική πολιτεία. Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες,  ανέφερε πως το ΙΙΒΕΑΑ είναι στη διάθεσή τους για να υποστηρίξει τις μελλοντικές τους προσπάθειες.

Ο κ. Ν. Παπαθανάσης, ξεκίνησε το χαιρετισμό του με την διαπίστωση ότι όλες οι συσκευές γύρω μας, κάποια στιγμή ήταν μία ιδέα, που έγινε εφεύρεση και πως η εφευρετικότητα είναι η ίδια η ζωή. Υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να φέρει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, πολύ πιο δυνατά μέσα στην καθημερινότητα και στην οικονομική ζωή του τόπου, στηρίζοντας την καινοτομία και την εφευρετικότητα. Όπως είπε, «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας. Επομένως είναι υποχρέωσή μας και να στηρίζουμε την καινοτομία, την εφευρετικότητα και να στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πολιτεία αυτό το στόχο έχει, αυτή την εντολή έχουμε από τον Πρωθυπουργό».

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι να ανοίξει ο δρόμος ώστε η επόμενη φάση οικονομικής ανάπτυξης να στηρίζεται πολύ περισσότερο στην Έρευνα και την Καινοτομία. «Η εφεύρεση όμως είναι το πρώτο βήμα για να έχουμε ανάπτυξη. Υπάρχει και το επόμενο και το μεθεπόμενο που είναι η εφεύρεση να γίνει, να μπει στην αγορά και να την κατακτήσει. Αυτοί που ξεχωρίζουν εδώ είναι οι δικοί μας πρωταγωνιστές σε αυτή τη συνολική προσπάθεια και η δική μας η δουλειά ως οικονομική πολιτική, οικονομική προσπάθεια, αναπτυξιακή προσπάθεια, είναι να σας δώσουμε, να δώσουμε σε όλες τις καινοτόμες ιδέες, ευκαιρίες για να κάνουν το επόμενο βήμα. Η πραγματική προσπάθεια ξεκινά για εμάς από την επομένη μέρα της βράβευσης και θα έχουμε εργαλεία για να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστές για να υπάρχει  το επόμενο βήμα».

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χ. Δήμας σημείωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται νομοθεσία όπου θεσπίζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς. «Ένα ξεκάθαρο, απλό θεσμικό πλαίσιο όπου ερευνητές και μέλη ΔΕΠ θα έχουν κίνητρα για να ανοίξουνε, να λειτουργήσουνε ένα τεχνοβλαστό, γνωρίζοντας όμως και τι ισχύει και σε περίπτωση που θέλουν να το κλείσουν. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πράγματι είναι μία σημαντική ευκαιρία θέλω να ενημερώσω ότι έχουμε συνυπολογίσει σημαντικές δράσεις, κυρίως στο κομμάτι των επιδοτήσεων, δράσεις στήριξης της βασικής και της εφαρμοσμένης Έρευνας αλλά ακόμα και την αναβάθμιση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων».

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων καθώς και την προστασία των Εμπορικών Σημάτων (Ν. 4697/17.04.2021). Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.  Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Δείτε τα βίντεο με την τελετή βράβευσης και τους εφευρέτες με τις διακριθείσες ευρεσιτεχνίες

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας