ecopress
Ξεκινά η μαζική παραγωγή στην Ελλάδα των ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, μέσα από τα οποία μπορεί να περνάει το φως. Το ευρωπαϊκό έργο... Ξεκινά μαζική παραγωγή ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Ξεκινά η μαζική παραγωγή στην Ελλάδα των ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, μέσα από τα οποία μπορεί να περνάει το φως. Το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy, που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στον κτιριακό τομέα αλλά και σε πλήθος άλλες εφαρμογές υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης συμμετέχουν 6 από την  Ελλάδα οι:  ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης. 

Η μαζική παραγωγή ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο δύο εμβληματικών για τη χώρα μας έργων. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που αφορά στην εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων διάφανων φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλονίκη και του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας COPE-Nano.

Η επίσημη ανακοίνωση των δύο έργων του Flex2Energy  και COPE-Nano έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από τον συντονιστή των δύο έργων και Πρόεδρο του Συνδέσμου HOPE-A, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.

Το Flex2Energy και το Cope Nano, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών εξελίξεων της παραγωγής πράσινης ενέργειας , δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και  εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, συνεισφέροντας στην πράσινη ανάπτυξη και τον μηδενισμό των ρύπων CO2.

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Παράλληλα ως μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτήρισε την πρώτη στον κόσμο μονάδα παραγωγής εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

-«Είναι μια τεχνολογία που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Είναι μια ευρωπαϊκή τεχνολογία, την οποία θα χτίσουμε με χρήματα που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλούς άλλους έξι συνεργάτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, και συνολικά εννιά από την Ευρώπη», είπε ο κ. Λογοθετίδης για την ενεργειακή καινοτομία που επιχειρείται στην πόλη της Βορείου Ελλάδας.

O συντονιστής των δύο έργων Στέργιος Λογοθετίδης

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκανε λόγο για φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς τα οποία είναι διαφανή και μπορεί να περνάει το φως από μέσα.

-«Μπορούμε να τα βάλουμε σαν ζελατίνη πάνω σε ένα παράθυρο και να βλέπουμε έξω, να παράγουμε ενέργεια. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε θερμοκήπια και να παράγουμε την τροφή μας, όπως ντομάτες για παράδειγμα. Επιτρέπει να περάσει ο ήλιος μέσα και να γίνει φωτοσύνθεση, να παράγουμε παραπάνω ντομάτες, αλλά και να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια, η οποία χρειάζεται για να μπορούμε να κινούμε τους αυτοματισμούς, το φωτισμό, τη θέρμανση ή την ψύξη. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά αυτά είναι τόσο ελαφριά και εύκαμπτα που μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Μπορούμε να τα βάλουμε σε τσάντες ή ακόμα και στα ρούχα μας», εξήγησε.

Ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας 30 χρόνων συνεχούς αριστείας με τεράστιες χρηματοδοτήσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την ελληνική πλευρά. «Αυτό το πρώτο εργοστάσιο, θα είναι η αρχή και «θα ρίξει» το ρίσκο για να γίνουν άλλες πανομοιότυπες επενδύσεις», είπε.

To έργο Flex2Energy

Όπως ανακοινώθηκε στην κεντρική εκδήλωση, «το έργο Flex2Energy (Automated Manufacturing Production Linefor Integrated Printed Organic Photovoltaics, HORIZON-CL5 2022-D3-01-03 AdvancedmanufacturingofIntegratedPV), συντονίζεται από την Ελληνική εταιρία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης  6 από Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), από τη Γερμανία  (Coatema) και την Ισπανία (Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (StellantisFiat), και Ρουμανία (AlbaJulia). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 21,2 εκατ. Ευρώ.

Το Flex2Energy είναι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να σηματοδοτήσει το Μέλλον της Ευρώπης για την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων, και για την Δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο συντονιστής των δύο έργων και ιδρυτής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης «από τη δράση αυτή, θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της Ενεργειακής Παραγωγής της Ευρώπης, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ιατρική, τη Γεωργία, κτλ».

Σε κτίρια, θερμοκήπια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο CEO της εταιρείας Organic Electronic Technologies Χριστόφορος Βαρλάμης αναφέρθηκε στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που θα παράγονται πλέον μαζικά στην Ελλάδα εξηγώντας μερικά από τα χαρακτηριστικά τους:

«Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγουμε, ενσωματώνονται, συντηρούνται και λειτουργούν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού παράγονται σε διαφορετικούς χρωματισμούς».

Η μονάδα παραγωγής ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025. To Έργo θα διαρκέσει 48 μήνες και προς τη λήξη του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτίρια, θερμοκήπια (agrivoltaics) και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για τη συνεργασία του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy και τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανίας των οργανικών ηλεκτρονικών μίλησαν επίσης,  ο Αντιπρόεδρος της CoatemaCoatingMachinery Thomas Kolbusch, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη επιθυμία της εταιρείας να συμμετέχει σ αυτό το ελληνικό successstory,   η Δρ Μαρία Γκούσιου και κ Soraya Impens υπεύθυνες και στα δύο έργα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A στη διάχυση των αποτελεσμάτων του projectκαι στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου businessplan των εφαρμογών που θα προκύψουν από αυτό.

Οι κκ Χριστόφορος Βαρλάμης, Νίκος Παπαϊωάννου, Στέργιος Λογοθετίδης, Thomas Kolbusch

Διεθνές Κέντρο Αριστείας COPENano

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nanotechnologies) COPE-Nano είναι ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon Europe μέσω της δράσης HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS- 01, το οποίο έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

Όπως εξήγησε ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης, το COPE-Nano είναι το πρώτο τέτοιο έργο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ πίσω από αυτή την ιστορία επιτυχίας υπάρχουν δεκαετίες ερευνητικής προσπάθειας και εξέλιξης με επίκεντρο το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Το COPE-Nano που ανταγωνίστηκε επάξια άλλες 14 αντίστοιχες προτάσεις από όλη την Ευρώπη, συντονίζεται από το το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας, όπως το University of Cambridge καιτο University of Bordeaux. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και 15 εκατομμύρια ευρώ από συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας).

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας που θα δημιουργηθεί,  θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα Ινστιτούτα, στα Οργανικά  Εύκαμπτα και  Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά,  (Flexible Organic, Printed Electronics & Photovoltaics), στη Βιοηλεκτρονική και Νανοϊατρική ( Bioelectrionics & Nanomedicine), στα Προηγμένα Νανοϋλικά Νανομηχανικής και Νανοσυστημάτων (Advanced Nanomaterials Nanoengineering and Nanosystems), ενώ το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άμεση μεταφορά των αποτελεσμάτων έρευνας σε εφαρμογές.

Για το COPE-Nano και τη συνεργασία με τοεργαστήριό του  μίλησε και ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηιωάννου, επικεφαλής του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών Elorprinttec του Πανεπιστημίου του Bordeaux.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΕΚ κ. Θανάσης Κυριαζής ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Ι Σαρακιώτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ Βλάχος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ένωσης Περιφειαρχών Α Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη ο κ. Ηλίας Γρηγορίου, ο Νίκος Σαμαράς Πρόεδρος Ελληνοελβετικού Επιμελητηρίου,  ο κ. Μιχάλης Κώτσιας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και Επενδύσεων, ο κ. Τριαντάφυλλος Νταραβάλης εκπρόσωπος του  ThessIntec, ο κ. Δημήτρης Πισσιμίσης CEO της εταιρείας BIC, οι κ.κ Λάμπρος Λαμπρόπουλος και Απόστολος Τσιτσιράκης από τον Όμιλο Τσάκος Shippingand Energy Navigation,οι κ.κ Μιχάλης και Χρήστος Κοντογιάννης από την εταιρεία Helamco, ο κ Δημήτρης Παπαδόπουλος εκπρόσωπος της εταιρείας Ηχοακουστική, προϊστάμενοι διευθύνσεων της ΓΓΕΚ κ.ά

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας