ecopress
  Άρχισε την Τετάρτη, και συνεχίζεται την Πέμπτη, Παρασκευή και το Σάββατο, 23,24 και 25 Νοεμβρίου  για 14η συνεχή χρονιά το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών με τίτλο “Παράθυρα στον...

 

Άρχισε την Τετάρτη, και συνεχίζεται την Πέμπτη, Παρασκευή και το Σάββατο, 23,24 και 25 Νοεμβρίου  για 14η συνεχή χρονιά το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών με τίτλο “Παράθυρα στον Πλανήτη” που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ. Μια σειρά προβολών που γεννήθηκε από την ανάγκη να πληροφορηθούμε βλέποντας τα προβλήματα του πλανήτη με τα μάτια σημαντικών σκηνοθετών και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται θέματα περιβάλλοντος, επίκαιρα όσο ποτέ.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει και φέτος τις δυνάμεις της – για τρίτη συνεχή χρονιά – με την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ παρουσιάζοντας ταινίες από την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Η.Π.Α. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία που δίνει νέα ώθηση στο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών και διευρύνει το κοινό του επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης όλων μας.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τρία αφιερώματα: στη διατροφή, τους υδροβιότοπους και σε παλαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες με την προβολή της ταινίας του Κ. Βρεττάκου «Το στρώμα της καταστροφής».

Εξάλλου, τις ημέρες προβολών, όπως πάντα, έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Χ. Κασίμης, Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Α. Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Α. Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, ο Π. Χαριζάνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ι. Καραούζος, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος ΕΛΚΕΘΕ, κ.α.

To 14ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα.

 

Χορηγοί: ΑLPHA BANK

Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International New York Times, ΣΚΑΪ, MAD, THE TOC, ΙΑΝΟΣ, deBop και Εcopress

Με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ellet.gr

 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εισιτήριο ανά ταινία τιμάται €4,00. Ενιαίο εισιτήριο ημέρας €7,00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους. Σας περιμένουμε!

 

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

18:00

Greek Animal Rescue, 2017

Μενέλαος Καραμαγγιώλης** / ΕΛΛΑΔΑ, 65’

 

Ένα αδέσποτο κακοποιημένο, με τρία πόδια και ήδη βαριά τραυματισμένο, εγκαταλελειμένο στη βιομηχανική έρημο του Ασπρόπυργου. Ένας σύλλογος από το Λονδίνο που μεριμνά για τα αδέσποτα στην Ελλάδα, τα Greekies, νέοι εθελοντές που περιπολούν στον Ασπρόπυργο περιθάλπτοντας τα αδέσποτα. Γιατί τα αδέσποτα από την Ελλάδα είναι τόσο δημοφιλή για υιοθεσία στο εξωτερικό; Η ταινία ψάχνει να βρει αν υπάρχει ελπίδα για τους καταδικασμένους σκύλους αλλά και για μια καταδικασμένη περιοχή δίπλα στη Αθήνα.

 

19:05       Συζήτηση: «Εγκαταλελειμμένα ζώα». Με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την Ειρήνη Μολφέση, Μέλος ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.  

 

19:35

Angry Inuk*, Θυμωμένος Ινούκ, 2016

Alethea Arnaqug Baril / ΚΑΝΑΔΑΣ, 85΄ 

 

Ο Νανούκ του Βορρά, του Ρόμπερτ Φλάερτι, (το πρώτο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου) κατέγραψε την καθημερινότητα μιας οικογένειας Ινουίτ (φυλή Εσκιμώων). Ένα σχεδόν αιώνα αργότερα, η αυτόχθονας σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ επιστρέφει στις ρίζες του σινεμά τεκμηρίωσης και της καταγωγής της και ακολουθεί τους σημερινούς Ινουίτ καθώς αυτοί ανασυγκροτούνται σε σύγχρονη κοινωνία που επείγεται να αποκτήσει βιώσιμη οικονομία. Εξοπλισμένη με μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νέα γενιά Ινουίτ έρχονται αντιμέτωποι με τις ομάδες που αντιτίθενται στην πρακτική της αλιείας της φώκιας.

 

21:00       Συζήτηση: «Η φυλή των Ινουίτ στη νέα εποχή». Με τον Λεωνίδα Οικονόμου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την Μαριάννα Ψαραδέλη, Βιολόγο, επιστημονική συνεργάτη του Ερευνητικού Κέντρου Αρίων για την Διάσωση και Περίθαλψη των κητωδών.

Συντονισμός: Σταύρος Σαμουηλίδης, Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ Ραδιόφωνο – Τηλεόραση. 

 

21:30      

Passion for Planet, 2016

Werner Schlussler / ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 90΄ 

 

Ένα ταξίδι στον κόσμο με τους καλύτερους κινηματογραφιστές της άγριας ζωής. Ανακαλύπτουμε το πάθος και την αφοσίωση τους στην φυσική ομορφιά του πλανήτη μας αλλά παράλληλα τον κίνδυνο από την συνεχή καταστροφή του λόγω της ανθρώπινης κυριαρχίας η οποία όλο και αυξάνεται.


Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

 

Αφιέρωμα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

18:00      

Just Eat It – A food waste story*, 2014

Grand Baldwin/ ΚΑΝΑΔΑΣ, 74’

 

Οι κινηματογραφιστές και λάτρεις του φαγητού Jen και Grand, βουτούν στο θέμα της ακραίας κατανάλωσης της τροφής: από την φάρμα, στην λιανική του πώληση και από εκεί στο ψυγείο μας… Εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται στην Βόρειο Αμερική για το φαγητό, όμως το 50% πετιέται στα σκουπίδια. Μια προσπάθεια του σκηνοθέτη να εξηγήσει το φαινόμενο και να σώσει το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια καθώς αυτή η πρακτική έχει τρομακτικές συνέπειες.

 

19:15

10 Billion – What’s on your Plate?*, 2015

Valentin Thurn / ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 107΄

 

Το 2050 ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια, αυξάνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή τροφής με συνέπεια την μείωση των αποθεμάτων της. Ο σκηνοθέτης – ακτιβιστής και αυτοαποκαλούμενος «πολεμιστής της τροφής» Valentin Thurn, ταξιδεύει στον κόσμο από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία αναζητώντας οικολογικές και οικονομικά υπεύθυνες εναλλακτικές στην μαζική παραγωγή τροφής. Παράλληλα έρχεται σε επαφή με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα αστικής γεωργίας, όπου οι άνθρωποι παράγουν και καταναλώνουν μόνο τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον Thurn, στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

21:10       Συζήτηση: «Διατροφή και την σπατάλη των τροφίμων». Με τον Καθηγητή Χαράλαμπο Κασίμη, Εργαστήριο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, Οικονομολόγο, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Συντονισμός: Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και Μέλους του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

 

21:40 

Code of Survival*, 2017

Bertham Verhaag / ΓΕΡΜΑΝΙΑ 95΄ 

 

Ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να μας εμπνεύσει για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Μπορεί η οργανική γεωργία να θρέψει τον κόσμο; Ή θα συνεχίζουμε να δηλητηριάζουμε το έδαφος με γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα και τεχνητά χημικά σκευάσματα;

 

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

 

18:00

Όλυμπος: Το μονοπάτι της Γκορτσίας, Χειμώνας και Άνοιξη, 2017

Νίκος Ντουρλιός / ΕΛΛΑΔΑ, 30΄

 

Ένα απόσπασμα από ντοκιμαντέρ για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου. Μία από τις 4 πιο δημοφιλείς διαδρομές για να φτάσει κανείς στο οροπέδιο των Μουσών και την κορυφή του Μύτικα.

 

18:45

Queen of the Sun: What are the bees telling us?*, 2010

Taggard Siegel / Η.Π.Α., 82΄ 

 

Ένα ταξίδι στην καταστροφική εξαφάνιση των μελισσών και μια εξερεύνηση στον κόσμο μας. Αυτό το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ μας εξιστορεί μια διαφορετική, δραματική ιστορία για τους αγώνες μελισσοκόμων, επιστημόνων και φιλοσόφων από όλο τον κόσμο, που όλοι μαζί αποκαλύπτουν τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις για την ανανέωση μιας κουλτούρας σε ισορροπία με την φύση.

 

20:15       Συζήτηση: «Μέλισσες – Μέλι». Με τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

20:45

Στα ίχνη του Ε4**, 1998

Βαγγέλης Ευθυμίου / ΕΛΛΑΔΑ, 20΄

 

Ακολουθώντας την διαδρομή του Μονοπατιού Ε4 που διασχίζει την Ελλάδα από το Ταίναρο στη Φλώρινα. To E4 είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό μονοπάτι που ξεκινά από τα Πυρηναία και διασχίζει κατά μήκος την Ελλάδα από τον Βορρά μέχρι το Νότο.

 

21:10

Το Φράγμα*, 2017

Γιωργος Τελτζίδης / ΕΛΛΑΔΑ, 17΄

 

Η κατασκευή ενός φράγματος σε ένα απομακρυσμένο χωριό θα αναγκάσει τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν. Τις τελευταίες μέρες της εκκένωσής του η Χριστίνα θα πρέπει να πάρει δυσβάστακτες αποφάσεις. Τί θα απογίνει το γέρικο σκυλί που έχει υπό την προστασία της;

 

21:30

Cine Θησείο**, 2016 

Μαρία Ντούζα / ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ, 52΄

 

Ένα ντοκιμαντέρ για τον ομώνυμο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, στην υπερ-τουριστική περιοχή κοντά στην Ακρόπολη, που αρνείται να ενταχθεί στο παρόν. Νοσταλγία για το παρελθόν ή θαυμασμός για τις αρχαιότητες; Μια σπλαχνική αίσθηση της ενέργειας που ρέει μέσα στο χρόνο…

 

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

 

18:00

Paradis, 2015

Merieke Wijnen, / ΟΛΛΑΝΔΙΑ, 26’ 

 

Ένα ζευγάρι Γερμανών αποφασίζει να ζήσει στη Γαλλία. Ήταν το μεγαλύτερο τους όνειρο. Θα μπορέσει η γυναίκα να αισθανθεί ευτυχισμένη μέσα στο αλύγιστο πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος;

 

Αφιέρωμα: ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ  SOS !           

 

18:30  

Το νανούρισμα της Μαρίας**, 2016

Ντίνος Παναγόκος / ΕΛΛΑΔΑ, 26’

 

Ο Φίλιππος και η Μαρία, νιόπαντροι υδροβιολόγοι, ζουν και εργάζονται δίπλα στη λίμνη, περιμένοντας την γέννηση του παιδιού τους. Μια ανθρώπινη ιστορία σε ένα επιβλητικό φυσικό περιβάλλον.

 

19:00

Οι επτά πληγές του Παραδείσου**, 2000 

Λυδία Καρρά / ΕΛΛΑΔΑ, 30΄

 

Στον μικρόκοσμο του Αμβρακικού γη και νερό δημιουργούν συνεχώς εναλλασσόμενα υδάτινα τοπία. Σπάνια πουλιά φτερουγίζουν… Σήμερα ο Αμβρακικός κινδυνεύει! Οι ψαράδες κάνουν τα πρώτα βήματα

για τη διάσωσή του. Ίσως η πιο εκφραστική φωνή είναι του Λάκη, του πολύτεκνου κωφάλαλου ψαρά.

Η αγωνία του, πλανιέται στον Αμβρακικό…

 

19:30

Μέρες της λίμνης**, 2017

Πανδώρα Μουρίκη/ ΕΛΛΑΔΑ, 48’

 

Η κοινή πορεία του πανέμορφου, πλούσιου και ευαίσθητου οικοσυστήματος και των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών στη λίμνη Κερκίνη. Οι κάτοικοι και η φύση ταυτίζονται απόλυτα.

 

20:20       Συζήτηση: «Υγροβιότοποι SOS!» Με τον Δρ. Ιωάννη Καραούζα, Βιολόγο ΕΛΚΕΘΕ και συντελεστές των ταινιών. 

 

20:50

Chasing Coral*, 2017

Jeff Orlowski/ Η.Π.Α, 93’

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Η προσπάθεια επιστημόνων, φωτογράφων και δυτών να ανακαλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα  μυστήρια στον κόσμο.

 

Αφιέρωμα: Τιμώντας παλαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες – Κ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

 

22:25

Το στρώμα της Καταστροφής, 1980

Κωνσταντίνος Βρεττάκος / ΕΛΛΑΔΑ, 33΄

 

Οι συνέπειες της δημιουργίας της τεχνητής λίμνης στα νερά του ποταμού Μόρνου για την υδροδότηση της Αθήνας και οι προσπάθειες του Πέτρου Θέμελη να διασώσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

* in English /

** με αγγλικούς υπότιτλους / with English subtitles

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας