ecopress
Την  ανάγκη προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αναδεικνύει το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που έθεσε σε εφαρμογή... Ξέμεινε από μηχανικούς το Δημόσιο- στον αέρα η κινητικότητα

Την  ανάγκη προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αναδεικνύει το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε  ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κώστας Σάσσαλος, επισημαίνειται ότι είναι τεράστιες οι ανάγκες σε μηχανικούς στο δημόσιο και αναφέρει ότι «μια απλή ανάγνωση του καταλόγου των διαθέσιμων θέσεων για απόσπαση ή μετάταξη μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) επιβεβαιώνει πλήρως αυτό για το οποίο φωνάζουμε, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε. Την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας».

Ειδικότερα σημειώνεται ότι το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων είναι 12.221 και κατανέμονται ανά κλάδο σε 1.704 ΥΕ, 3.902 ΔΕ, 2.153 ΤΕ, 4.414 ΠΕ και 48 ΕΕΠ.

Από τις κατηγορίες ΠΕ και ΕΕΠ αναζητούνται συνολικά από τους φορείς 1505 θέσεις ΠΕ Μηχανικού (12,3 % περίπου των θέσεων), ενώ υπάρχουν και 320 αιτήματα για ΠΕ Πληροφορικής τις οποίες μπορούν να καλύψουν και ειδικότητες Μηχανικών. Αντίστοιχα, υπάρχουν και 422 αιτήματα για ΤΕ Μηχανικούς.

Στο ΕΣΚ έχουν κάνει αιτήματα μόνο 149 Δήμοι (περίπου 45% των Δήμων, λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρώσει περιγράμματα θέσεων πάρα πολλοί από αυτούς, όπως και πολλά ΝΠΔΔ). Οι 149 αυτοί Δήμοι ζητάνε 482 ΠΕ Μηχανικούς και οι 12 Περιφέρειες 160 ΠΕ Μηχανικούς, δείχνοντας τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, τα αιτήματα είναι για περίπου 225 Πολιτικούς Μηχανικούς, 190 Αρχιτέκτονες, 157 Τοπογράφους, 180 Η/Μ, 40 ΧΜ, 80 Περιβάλλοντος και οι λοιποί χωρίς προσδιορισμό ειδικότητας (ΠΕ Μηχανικών).

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει ότι «ακόμα και όλες οι θέσεις που εντάχθηκαν στο ΕΣΚ να καλυφθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις, οι ίδιες ακριβώς θέσεις θα λείψουν από τους φορείς προέλευσης, δείχνοντας το μάταιο μιας διαδικασίας ανακύκλωσης των ελλείψεων, όπως η Κινητικότητα.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας όλου του προσωπικού, το αδιέξοδο που έχουμε μπροστά μας είναι προφανές.

Πριν δύο χρόνια ακριβώς με Δελτίο Τύπου είχαμε επισημάνει ότι:

  • Το 45% των συναδέλφων μας είναι άνω των 50 ετών
  • Μόλις το 8% είναι κάτω των 40 ετών
  • Πάνω από 1000 μηχανικοί (το 12,5%) πρόκειται να αποχωρήσουν πολύ σύντομα καθώς είναι άνω των 60 ετών, ενώ την επόμενη πενταετία το 1/4 (26%) περίπου θα είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης». Και καταλήγει αναφέροντας ότι:

-«Προφανώς σήμερα όλοι οι παραπάνω δείκτες είναι ακόμη χειρότεροι, οπότε η ανάγκη προσλήψεων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, είναι μονόδρομος».

Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Σε 12.221 ανέρχονται οι θέσεις από 568 φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης που είναι κενές και θα καλυφθούν μέσω της κινητικότητας, σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών .

Από αυτές οι 11.228 (ποσοστό 92%) θα καλυφθούν μέσω μετατάξεων και οι υπόλοιπες 993 (8%) με αποσπάσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, αφού αξιολόγησε τα αιτήματα των φορέων, ανάρτησε τις εγκεκριμένες θέσεις (περίπου το 90% των αιτημάτων) στη σχετική εφαρμογή apografi.gov.gr

Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στους φορείς υποδοχής και κατόπιν αξιολόγησής τους, από τα αρμόδια όργανα, θα επιλεγούν οι καταλληλότεροι για την προκηρυσσόμενη θέση.

Οι περισσότερες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη ή απόσπαση του κύκλου κινητικότητας 2020 αφορούν σε ένα ισοδύναμο ποσοστό στα υπουργεία (κεντρικές υπηρεσίες και εποπτευόμενοι) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ α΄ και β΄ και τα νομικά πρόσωπα).

Στους δήμους οι θέσεις για μετάταξη ή απόσπαση είναι 4.056 (33% των συνολικά εγκεκριμένων θέσεων) και στις περιφέρειες 1.239 (10% των θέσεων).

Ως προς τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, η μερίδα του λέοντος αφορά το Παιδείας & Θρησκευμάτων (1.650 θέσεις), ενώ σημαντικός αριθμός θέσεων προβλέπεται και για τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (775), Οικονομικών (530), Πολιτισμού και Αθλητισμού (430) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (419).

Τέλος, προβλέπεται και ένας σημαντικός αριθμός θέσεων προς πλήρωση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (453) και στις Ανεξάρτητες Αρχές (375).

Το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του Κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έτους 2020 και σε συνέχεια ανάρτησης των αιτημάτων των φορέων για κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και αναγκών με απόσπαση, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και απόσπαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών από 4 έως και 14 Δεκεμβρίου 2020. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το αρ. 42 του ν.4674/2020, οι αιτήσεις προτίμησης μπορούν να υποβάλλονται για δέκα συνολικά θέσεις έως και τριών (3) φορέων κατ` ανώτατο όριο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας