Ξεσηκώνεται η Εκκλησία της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 9 Δεκεμβρίου 2022 Αργύρης
Ξεσηκώνεται η Εκκλησία της Κρήτης, καθώς πολλές εκτάσεις μοναστηριών και ιερών μονών, οι οποίες όπως σημείωνει είναι αγρολιβαδικές καυαχώρίζονται ως δασικές στους δασικούς χάρτες.
Η Εκκλησία της Κρήτης σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι: «η Τοπική Εκκλησία αισθάνεται χρέος να προστατεύσει τη λιγοστή εναπομείνασα αγροτολιβαδική περιουσία, από τα μοναστήρια, και είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις κατά νόμο απαραίτητες ενέργειες για τον σκοπό αυτό».
Στην ανακοίνωση σημειώνετα πως «η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνήλθε στις 7 Δεκεμβρίου και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μελέτησε το θέμα των δασικών χαρτών, σε σχέση με αγροτολιβαδικές εκτάσεις Ιερών Μονών και Ενοριών της Μεγαλονήσου, που έχουν από τις κατά καιρούς αναγκαστικές απαλλοτριώσεις».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Εκκλησίας της Κρήτης, μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι νομικό. Το γεγονός πως χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές που στην πραγματικότητα δεν είναι. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, γιατί η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει μεγάλη περιουσία. Έχει εναπομείνασα αγροτολιβασική περιουσία, που είναι ελάχιστη. Τη συντηρούν μοναχοί και ιερείς για να ζουν με αξιοπρέπεια. Δε ζητάμε προνόμια. Δε ζητάμε ρουσφέτια. Το μόνο που ζητάμε είναι σωστή νομοθετική ρύθμιση. Όπως έγινε και με τους ιδιώτες, έτσι και με την Εκκλησία. Δε γίνεται να “βαφτίσουμε” αμπέλι ένα δασικό χάρτη».
Σε περίπτωση που η Πολιτεία θεσμοθετήσει ως δασική περιοχή, που έχει αγροτολιβαδικό χαρακτήρα και ανήκει σε κάποιο μοναστήρι, η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να την απαλλοτριώσει όποτε το επιθυμεί. Η απαλλοτρίωση γίνεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Το πρόβλημα είναι πως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος έχει ανέβει στην Αθήνα δύο φορές, προκειμένου να διευθετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, και όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά η λύση… του αναζητείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίου εκκλησιαστικού παράγοντα.
– «Είναι ζήτημα νομικό και θα προβούμε στην έσχατη λύση σε περίπτωση που ο αρμόδιος υπουργός ή ο πρωθυπουργός δε μας ακούσει», αναφέρει εκκλησιαστικός παράγοντας της Κρήτης.
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί χάρτες: παράταση 45 ημερών για τις αντιρρήσεις στην Κρήτη
- Δασικοί χάρτες: νέα θεσμοθέτηση παράτασης αντιρρήσεων
- Δασικοί Χάρτες: τι θα γίνει με την παράταση για αντιρρήσεις σε όλη τη χώρα
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- Δασικοί Χάρτες: τα βήματα και τα δικαιολογητικά για υποβολή αντιρρήσεων
- Τι λένε Εκκλησία και Δήμος 3Β για τα «πολεοδομικώς αρρύθμιστα» οικόπεδα