ecopress
Τη Μνήμη του χρυσού πρωταθλητή Πινγκ Πονγκ και κορυφαίου αθλητικού παράγοντα της Ελλάδας Χρήστου Χριστοδουλάτου τίμησε ο κόσμος του Αθλητισμού, της Δημοσιογραφίας και η... Χρήστος Χριστοδουλάτος: εκδήλωση τιμής και μνήμης για «έναν ωραίο Έλληνα»

Τη Μνήμη του χρυσού πρωταθλητή Πινγκ Πονγκ και κορυφαίου αθλητικού παράγοντα της Ελλάδας Χρήστου Χριστοδουλάτου τίμησε ο κόσμος του Αθλητισμού, της Δημοσιογραφίας και η ελληνική κοινωνία, το μεσημέρι της Κυριακής ( 19 Νοεμβρίου ) στο Μέγαρο Μουσικής και στον ένα χρόνο από τον θάνατο του. Την εκδήλωση οργάνωσε η Οικογένεια του, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αντωνίας Χριστοδουλάτου-Σπανοπούλου.

Απο την εκδήλωση «Χρήστος Χριστοδουλάτος Ένας ωραίος Έλληνας» , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Όπως παρατήρησαν δακρυσμένοι και χειροκροτώντας οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι, δεν ήταν ένα συνηθισμένο μνημόσυνο, μια ωδή στο Θάνατο, αλλά μια Γιορτή Ζωής! Αυτό θα ήθελε και  ο απών τιμώμενος, ασυνήθιστος άνθρωπος ο ίδιος κι ένας Ωραίος Έλληνας, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές στη δίωρη διάρκεια της.

Απο την εκδήλωση «Χρήστος Χριστοδουλάτος Ένας ωραίος Έλληνας» , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Χρυσά μετάλλια, κύπελλα και ολυμπιακές δάδες από τις ελληνικές, βαλκανικές, μεσογειακές και διεθνείς συμμετοχές του σε πάνω από 650 αθλητικές διοργανώσεις κοσμούσαν τη σκηνή του Μεγάρου στην οποία προβλήθηκαν στιγμές από τη ζωή και την δράση του με κορυφαίο το σπάνιο βίντεο από τη στιγμή της απονομής του χρυσού κυπέλλου για τη νίκη του με την Εθνική Ελλάδας με 5-0 εναντίον της Τουρκικής ομάδας το 1961, στη Σμύρνη.

Η Οικογένεια του Χρήστου Χριστοδουλατου , που οργάνωσε την εκδήλωση

Την εκδήλωση παρουσίασε η αδελφή του, δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου, διαβάζοντας στο ξεκίνημα τους χαιρετισμούς:

-Tου αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι αλήθεια πως ο ελληνικός αθλητισμός γεννάει «ωραίους Έλληνες», όπως ακριβώς ήταν και ο Χρήστος Χριστοδουλάτος. Σε χρόνια χαλεπά, στο τέλος της κατοχής για την Ελλάδα, και για μεγάλο διάστημα μετά, ο Χρήστος Χριστοδουλάτος κατάφερε να συγκεράσει μία αξιόλογη αθλητική καριέρα με μία σταθερή πολιτική στάση απέναντι στο άθλημά του και το κοινωνικό σύνολο.Πρόσφερε τα μέγιστα με γνώμονα, το «ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό» όπως οι έννοιες αυτές αναφέρονται στον Ολυμπιακό Ύμνο για να περιγράψουν τη μεγαλοσύνη του αθλητισμού. Έγινε  το ζωντανό παράδειγμα απόλυτης αφοσίωσης στον χώρο του αθλητισμού και εν γένει της κοινωνίας συνδυάζοντας δύο δρόμους, εξίσου επίπονους και απαιτητικούς». Και

Πρωταθλήτριες του Πινγκ Πόνγκ με την Αντωνία Χριστοδουλάτου-Σπανοπούλου

-Του προέδρου της Ελληνικής & της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής. Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, μέλους της ΔΟΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:«Ο Πρόεδρος, όπως τον φωνάζαμε όλοι – και όχι άδικα – αφού κατείχε επί 26 χρόνια την ανώτατη θέση στην Ομοσπονδία της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, υπηρέτησε τα αθλητικά ιδεώδη από διαφορετικές θέσεις και με διάφορους ρόλους και συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση και την ανάπτυξη του αγαπημένου του αθλήματος. Ο Χρήστος με την τεράστια και ανιδιοτελή προσφορά του, τόσο στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης όσο και στον ελληνικό αθλητισμό, κέρδισε την αναγνώριση, τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους».

Φανή Πάλλη- Πετραλιά με τον ΓΓ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλη Κολυμπάδη

Μήνυμα που συγκίνησε έστειλε από την  Κύπρο ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΑ) Ανδρέας Γεωργίου, τονίζοντας τη μεγάλη βοήθεια του εκλιπόντα στην δημιουργίας της Κυπριακής Ομάδας , την αμέριστη στήριξη του στην εθνική υπόθεση του Κύπρου και στην μη αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Για τον αθλητή, τον άνθρωπο, τον φίλο, τον νομικό και τον αγαπητό στον δημοσιογραφικό κόσμο Χρήστο Χριστοδουλάτο μίλησαν:

Ο  ΓΓ της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, στενός του συνεργάτης και συναθλητής που  βαθιά συγκινημένος τον αποκάλεσε μέντορα του και ζήτησε να κρατηθεί  ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη, του για 16 χρόνια μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.  (1986-2000)

Από δεξιά προς αριστερά : Τέρενς Κουίκ , Παύλος Αλέπης, Νίκος Καραγιαννίδης, Ελένη Σπανοπουλου

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, που κατέθεσε την πολυσήμαντη μακρόχρονη προσφορά  του Χρήστου Χριστοδουλάτου, μακροβιότερου πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης(1982-2008)

Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, αθλητικός συντάκτης ο ίδιος , που περιέγραψε τη σημασία της αγαστής συνεργασίας αθλητών, αθλητικών παραγόντων και δημοσιογράφων στην προσπάθεια για την εξυγίανση του χώρου και την ορθή ενημέρωση της κοινωνίας. Επισήμανε  την μεγάλη προσφορά του  Χρήστου Χριστοδουλάτου στον αγώνα εναντίον της χρήσης αναβολικών και  της διάδοσης του Αθλητισμού, ως αντίβαρο για τη ζωή της νεολαίας στους κάθε λογής εθισμούς.

Απο την εκδήλωση «Χρήστος Χριστοδουλάτος Ένας ωραίος Έλληνας» , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο επίτιμος Πρόεδρος Εφετών , Νίκος Σαλάτας, συναθλητής του τιμώμενου, με τα χρώματα του Ολυμπιακού,  αναφέρθηκε σε σειρά όμορφων αναμνήσεων από την κοινή αθλητικήζωή του με τον πρωταθλητή και την μαχητικήπαρουσία του ως  δικηγόρου. Τόνισε την άμεμπτη από κάθε άποψη στάση του ως Πρόεδρου της ΕπιτροπήςΦιλάθλου Ιδιότητας (ΕΦΙ  1984-2000 )με  νομικού κύρους αποφάσεις  «δικάζοντας»  για  16 χρόνια αθλητές, ομάδες και παράγοντες του αθλητισμού, ακομη και δημοσιογράφους για παραβατικότηταστις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους.

Ο διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ Μανώλης Κωττάκης με την Μάρθα Γραμμενίδου, η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα ,ο Γιάννης Μετζικώφ , η Χρυσάνθη Πέτροβα ο Μανώλης Πετρογιάννης και ο πρέσβυς ε.τ. κος Αναστάσιος Πέτροβας

Τέλος, ο Γρήγορης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης τόνισε τη σημασία προσφοράς του τιμώμενου στον αθλητισμό και παρουσίασε την ιδέα και πρόταση Χριστοδουλάτου για τη δημιουργία Μουσείου Πινγκ Πόνγκ στο αθλητικό κέντρο του Δήμου, με  τη συνεργασία των βετεράνων του αθλήματος, Άγγελου Μακρή προπονητή και Σταύρου Πλακαντωνάκη, πρωταθλητή Ελλάδος.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πρόεδρος ΠΣΑΤ, Αντωνία Χριστοδουλάτου, Ελένη Σπανοπούλου,τη στιγμή της απονομής

Συγκινητική ήταν η στιγμή της  μετάθάνατον απονομής τιμητικής πλακέτας για την προσφορά και τη δράση του  Χρυσού  Πρωταθλητή,  από τον βετεράνο αθλητικό συντάκτη Γιάννη θεοδωρακόπουλο και Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, με απόφαση του ΔΣ, στη σύζυγο του εκλιπόντα, Αντωνία, την οποία, όπως και όλοι οι ομιλητές, αλλά ιδιαίτερα οι συναθλητές του, ευχαρίστησαν δημόσια για την εκδήλωση τιμής στη μνήμη  του. Εκείνη αντιφώνησε λιτά και με εμφανή συγκίνηση ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον ΠΣΑΤ για την τιμή, καταλήγοντας ανθρώπινα:  « Στον Χρήστο και σε μένα η Ζωή δεν χαρίστηκε, αλλά και δεν μας χρωστάει τίποτε! Μας τα έδωσε όλα. Χρόνια , παιδιά, εγγόνια, φίλους, υγεία κι Αγάπη! Κρατώ σαν φυλαχτό τη γελαστή ματιά του στον κόσμο, σε μένα και τα παιδιά μας και σας διαβεβαιώνω ότι έφυγε όρθιος, όπως έζησε.»

Η δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου που παρουσίασε την εκδήλωση

Στον αποχαιρετισμό της και σε  προσωπικό τόνο,  η πρώην Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη  Σπανοπούλου ευχαρίστησε εκ μέρους της Οικογένειας όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Μνήμη του τονίζοντας:« Στη θάλασσα, που λάτρεψε ξεκουράζεται πια ο Χρήστος μας. Για την Ελλάδα και τον Αθλητισμό , για όλους όσους αγάπησε, για όλους όσους συνεργάστηκε ,αλλά και για  εκείνους με τους οποίους κονταροχτυπήθηκε, ο Άνθρωπος μας ήταν  δώρο Ζωής! Πιο παλικάρι από παλικάρι, πιο σύντροφος από σύντροφος, πιο πατέρας από πατέρα, πιο αδελφός από αδελφό… Έδωσε όρθιος τον τελευταίο αγώνα του. Νικητής ξανά γιατί  δεν παραπονέθηκε, δεν άφησε τη ρακέτα της ζωής από το χέρι μέχρι τη μέρα που σηκώθηκε για τελευταία φορά. Συναθλητές, συνεργάτες και φίλοι υποκλίνονται σήμερα στη μνήμη του, αναγνωρίζοντας τον ως Άξιο πρωταθλητή στη Ζωή, στην Επιστήμη και τον Αθλητισμό, που υπηρέτησε με εντιμότητα και περηφάνεια. Ωραίος σαν Έλληνας, Άξιος ως Επιστήμονας, Πρώτος των Πρώτων ως Αθλητής, Δίκαιος ως κριτής, ηθικός  ως αθλητικός παράγοντας και πιστός Δημοκράτης. Θα σ αγαπάμε Χρήστο, «Ότι Κραταιά ως Θάνατος, η Αγάπη» και δεν θα ξεχαστείς! Με τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη σκέφτομαι και λέω: «Ήτανε καλά παιδιά οι συντρόφοι. Δεν φώναζαν ούτε από τον κάματο, ούτε από τη δίψα ούτε από την παγωνιά. Είχανε το φέρσιμο των δέντρων και των κυμάτων», όπως ο Χρήστος κι η Γενιά του. Τον αποχαιρετούμε σήμερα  με μια γιορτή στο σχώριο του  και μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί και ψάρι, όπως θέλει η ελληνική παράδοση. Σ’  αποχαιρετώ κι εγώ, Λεβέντη Θεσσαλονικιέ, Πανύψηλε Ομορφάντρα, Περήφανο παλικάρι, Γελαστό παιδί μας, Θαλασσινή μας αύρα , καλοφαγά, χωρατατζή και φωνακλά μου εσύ! Περήφανη για όσα κατάφερες με τον δικό σου τρόπο.  ΤΟΠ ΣΠΙΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ. ΤΟΠ ΣΠΙΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!»

Ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης με την πρώην βουλευτή και πρωταθλήτρια κολύμβησης Ελένη Αυλωνίτου

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΜΜΑ παραβρέθηκαν : η πρώην υπουργός Αθλητισμού κα Φάνη Πάλλη- Πετραλιά με την πρωταθλήτρια κόρη της Ντόρα , o ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, η πρωταθλήτρια και τ. βουλευτης Ελένη Αυλωνίτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και όπως κι εκείνος, oι βετεράνοι της δημοσιογραφίας, Παύλος Αλέπης, Νίκος Καραγιαννiδης, Μάκης Γιομπαζολιάς , Χρ. Καπούτσης, Γ. Δόγας. Ο διευθυντής της Εστίας Μανώλης Κοττάκης. ο εκδότης της Αμαρυσίας, Χρήστος Ζαγκλής, και  πολλοί  εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, του αθλητικού ρεπορτάζ, που τον γνώριζαν.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου με το δημοσιογράφο Αργύρη Δεμερτζή

Ακόμη,  η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η αντιπρόεδρος Άρια Αγάτσα, ο Σπύρος Ζανιάς (ΕΟΕ) Ευάγγελος Τερπος (ΕΦΟΕπ.Α.) , ο ΓΓ της Βαλκανικής Ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης Milorand Trkovski, ο πρέσβυς επί τιμή δρ Αναστάσιος Πέτροβας, ο διακεκριμένος ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, οι καθηγητές Πανεπιστήμιου Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και  Κώστας Παναγοπούλος, ο Παντελής Χατζηιωάννου, πρόεδρος του συλλόγου Νέας Ιωνίας, του πρώτου συλλόγου που έπαιξε, μετά τη ΧΑΝΘ, ο  Έλληνας πρωταθλητής.

Άρια Αγάτσα , Γιάννης Μετζικώφ,Χρυσάνθη Πέτροβα

Οι οικογένειες των βετεράνων αθλητών και αθλητριών Μακρή, Λουκά , Θεοδωρίδη, του παγκόσμιου πρωταθλητή Καλίν Κρεάνκα και του διεθνή επιδιαιτητή Γιώργου Σεληνιωτάκη. Οι κόρες του Μαργαρίτα Χριστοδουλάτου και Αλίκη Ανθιμίδου με τους εγγονούς του Νικόλα Νέζη και Χάρη Χαλιώτη, ο σύμβουλος Επικοινωνίας Σπύρος Δημητρίου και δεκάδες νέοι και παλιοί αθλητές, γιατροί, νομικοί, επιχειρηματίες και φίλοι της οικογένειας.

Μνημόνευσαν και τίμησαν τον Χρήστο Χριστοδουλάτο με τη συνοδεία μουσικής Ερικ Σατι. Θάνου Μικρούτσικου (Θάλασσαμνήμη), Μίκη Θεοδωράκη (Παλικάρι στη δουλειά), Μάνου Χατζιδάκι ( Το Βαλς των χαμένων Ονείρων ) , Abba ( Ι haveadream) και Frank Sinatra, το MyWay , που αγαπούσε. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, αφού αυτός  ο Ωραίος Έλληνας, έζησε περήφανος, με τον δικό του τρόπο, 88 χρόνια,. από τη γέννηση του  ορφανός στη Σαλονίκη της φτώχειας και της προσφυγιάς μέχρι την τις κορυφές του Αθλητισμού και της Ζωής.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας