ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Έκρηξη οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου δόμηση αναμένεται εντός του 2022, με κορύφωση τους τελευταίους μήνες του έτους, που λήγει... ΥΔΟΜ: σήμα κινδύνου για οικοδομικές άδειες και εκτός σχεδίου δόμηση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Έκρηξη οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου δόμηση αναμένεται εντός του 2022, με κορύφωση τους τελευταίους μήνες του έτους, που λήγει η διετής προθεσμία για την κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα έως 4 στρεμμάτων, την οποία με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι αδύνατον να διεκπεραιώσουν οι Πολεοδομίες της χώρας.

sxedio

Για την κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σημείο αναφοράς την ΥΔΟΜ του Δήμου Χανίων, η οποία επωμίζεται το βάρος ουσιαστικά όλης της περιφερειακής ενότητας Χανίων και βρέθηκε στην επικαιρότητα ακριβώς για το λόγο ότι έχει να διεκπεραιώσει μεγάλο πλήθος υποθέσεων, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις είναι  η συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων  και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου  ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Oικοδομικών Aδειών της ΥΔΟΜ, Γιάννης Στρογγυλός. (Ακούστε ακολούθως ολόκληρη τη συνέντευξη.)

Ο κ. Στρογγυλός έδωσε την εικόνα ότι οι  Πολεοδομίες είναι αποδεκατισμένες και αδυνατούν να διεκπεραιώσουν το έργο τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως τροχοπέδη στην μετά από πολλά χρόνια  ανακάμπτουσα  οικοδομική δραστηριότητα και να καθυστερούν σημαντικές επενδύσεις, ζητώντας να δοθούν λύσει στα προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις υπογραμμίζοντας την ανάγκη της άμεσης στελέχωσης της νευραλγικής για την ανάπτυξη υπηρεσίας.

«Τρέχουν» αιτήσεις για νέες προσλήψεις

Σημειώνεται ότι άρχισε από τις 20 Ιανουαρίου 2022 και λήγει στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00 η προθεσμία  για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1468 θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου,  Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Οι νέες προσλήψεις  μεταξύ άλλων αναγκών που καλύπτουν αποτελούν τις πρώτες σχετικά μαζικές προσλήψεις μηχανικών εδώ και πάνω από 10 χρόνια για τη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ.  Αφορούν στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε) – 1.124 θέσεις,  μεταξύ των οποίων θέσεις  διπλωματούχων και πτυχιούχων μηχανικών και αντίστοιχα, δασολόγων, γεωλόγων, γεοπόνων, λογιστών, οικονομολόγων κλπ.  Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) – 306 θέσεις πλήθους ειδικοτήτων και Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) – 2 θέσεις.  Δείτε όλες τις ειδικότητες εδώ και  την προκήρυξη του ΑΣΕΠ εδώ

Οι νέες προσλήψεις δεν επαρκούν

-«Οι προσλήψεις αυτές αντιστοιχούν μεσοσταθμικά σε 8 μηχανικών ανά Περιφέρεια και 2 μηχανικών ανά Δήμο», σημειώνει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ,  αναφέροντας ότι: «είναι προφανές ότι δε μπορούν να επιλύσουν τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Οριακά αναπληρώνουν τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις δύο μόλις ετών. Δεν επαρκούν ούτε για την ορθή και πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, ούτε για τη λειτουργικότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού εν’ όψει Ταμείου Ανάκαμψης»

Δύσκολο έργο και συγκρούσεις συμφερόντων

Ο Γιάννης Στρογγυλός στη συνέντευξη του ανέδειξε τη διάσταση ότι απαιτείται χρόνος εκπαίδευσης και ενημέρωσης, προκειμένου να αναλάβουν παραγωγικό έργο οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΥΔΟΜ, για αυτό έχει σημασία να είναι προσλήψεις μονίμων, ώστε να μην απομακρύνονται από την υπηρεσία μόλις είναι έτοιμοι να αποδώσουν και να πηγαίνει χαμένη η προετοιμασία τους. Παράλληλα επισήμανε ότι  είναι συχνό το φαινόμενο να προσλαμβάνονται υπάλληλοι σε ΥΔΟΜ και εν συνεχεία, με κάθε ευκαιρία να μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Αυτό συμβαίνει όπως εξήγησε, διότι στις ΥΔΟΜ υπάρχει πολύ δουλεία, μεγάλη ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας και οι υπάλληλοι στην προσπάθεια τους να επιτελέσουν σωστά το έργο τους βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με συγκρούσεις συμφερόντων.

Ψηφιακά συστήματα και άνθρωποι

Από τον Οκτώβριο του 2018, εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών (e-adeies), με σκοπό τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τη διευκόλυνση όλων στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, την ύπαρξη του αναγκαίου στελεχιακού δυναμικού είπε ο κ Στρογγυλός και τόνισε ότι:

-«Όταν όμως λείπουν οι άνθρωποι, κανένα σύστημα δεν μπορεί να τους αναπληρώσει. Όλα τα ζητήματα οργάνωσης του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών, βρίσκουν εμπόδια λόγω της έλλειψης στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό».

Εκτός σχεδίου δόμηση

Το στέλεχος της Πολεοδομίας Χανίων ανέδειξε επίσης το θέμα ότι εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις ουσιαστικής ενίσχυσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των ΥΔΟΜ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου έκδοσης οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου δόμηση που αναμένεται εντός του 2022.

Είπε ως παράδειγμα  ότι «το Δεκέμβρη του 2020, όταν με το νόμο Χατζηδάκη έγινε η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση,  μέσα σε 25 μέρες κατατέθηκαν στην ΥΔΟΜ Χανίων περίπου 400 έως 500  υποθέσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών,  για να μη χάσει ο κόσμος το δικαίωμα δόμησης» Και τόνισε ότι «αυτή η προθεσμία λήγει τέλος του 2022. Φαντάζομαι ότι από τα μέσα Νοέμβρη μέχρι και το Δεκέμβρη του 2022 θα γίνει πάλι ο κακός χαμός», δίνοντας εμμέσως αλλά σαφώς μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και μηχανικοί να ενδιαφερθούν εγκαίρως για τις υποθέσεις τους.

Μέχρι πότε και πώς κτίζονται τα κατά παρέκκλιση ακίνητα κάτω των 4000 τ.μ.  Δείτε εδώ στο ecopress

Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων

Για τα προβλήματα, τις μεγάλες καθυστερήσεις και την ανάγκη της άμεσης στελέχωσης της νευραλγικής για την ανάπτυξη υπηρεσίας, ΥΔΟΜ Χανίων  ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος οικοδομικών αδειών της ΥΔΟΜ, Γιάννης Στρογγυλός σημείωσε ότι:

Στις 502 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις του 2021 που αναμένεται να εκδοθούν το 2022 από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων, τη μοναδική υπηρεσία που διεκπεραιώνει όλες τις αναγκαίες οικοδομικές αδειοδοτήσεις, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Είναι ενδεικτικό, ότι από το σύνολο των διοικητικών πράξεων, το 57% περίπου αφορά το Δήμο Χανίων και το 43% αφορά τους άλλους δήμους του Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι όλα κι όλα επτά άτομα που είναι άμεσα εμπλεκόμενα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, διεκπεραίωσαν ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, ελέγχθηκαν μέσα στο 2021 συνολικά 1461 υποθέσεις στις 1787 που υποβλήθηκαν (ποσοστό περίπου 82%).

Τεχνικά έργα και επενδύσεις

Ο Γιάννης Στρογγυλός είπε ακόμη ότι: η οικοδομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε μια περιοχή χαρακτηρίζει σημαντικά την ανάπτυξη της και την ευημερία των πολιτών της. Οποιαδήποτε επένδυση σε μια περιοχή, που περιλαμβάνει τεχνικό έργο (Ξενοδοχεία, Γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες κλπ.), για να ξεκινήσει να υλοποιείται, χρειάζεται την τελική έγκριση-άδεια από το Τμήμα Οικοδομικών Αδειών της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ).

«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε επίπεδο Νομού Χανίων. Η ΥΔΟΜ Χανίων καλύπτει διοικητικά όλο το νομό Χανίων, μιας και κανένας άλλος Δήμος δεν προχώρησε στη σύσταση της αντίστοιχης ΥΔΟΜ, παρά τις προβλέψεις του «Καλλικράτη». Από το μακρινό 2010 θα έπρεπε όλοι οι Δήμοι να είχαν συστήσει ΥΔΟΜ, αλλά με διάφορα προσχήματα φτάσαμε στο 2022 κι ακόμα τίποτα», ανέφερε ο κ. Στρογγυλός ο οποίος υπενθύμισε ότι για τη σύσταση των ΥΔΟΜ θα έπρεπε οι Δήμοι να προχωρήσουν στην τροποποίηση του Οργανισμού τους, με τις προβλέψεις για τις απαιτούμενες θέσεις στην αντίστοιχη Διεύθυνση και Τμήματα, και να ζητήσουν την προκήρυξη και την κάλυψη των θέσεων αυτών, κάτι που δεν έγινε για πολλούς λόγους» υπογράμμισε ο κ. Στρογγυλός, για να συμπληρώσει: «Γενικά η ΥΔΟΜ είναι μία δύσκολη υπηρεσία, στην οποία κάθε νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος χρειάζεται χρόνο εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέχρι να αρχίσει να παράγει έργο. Η οποιαδήποτε δυσλειτουργία – καθυστέρηση από πλευράς έκδοσης οικοδομικής άδειας, έχει άμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία και φρενάρει την αναπτυξιακή προοπτική του νομού.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ΥΔΟΜ Χανίων αποψιλώνεται από προσωπικό (εσωτερικές μετακινήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις), χωρίς να προσλαμβάνεται νέο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις υποθέσεις των πολιτών, και κύρια την έκδοση των οικοδομικών αδειών».

Επιγραμματικά, ο κ. Στρογγυλός προτείνει:

α) Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
β) Προγραμματικές συμβάσεις με αναπτυξιακούς φορείς του Δημοσίου για στελέχωση της ΥΔΟΜ με μηχανικούς αποδεδειγμένης εμπειρίας.
γ) Προγραμματικές συμβάσεις με άλλους Δήμους (του ιδίου Νομού) για την διάθεση (μεταφορά-απόσπαση) μηχανικών, μιας και η ΥΔΟΜ Χανίων εξυπηρετεί και τους Δήμους αυτούς.
Παράλληλα, ζητά την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών, που θα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση.
«Οι αντεγκλήσεις, οι διενέξεις και οι προστριβές, μόνο να δυσχεράνουν την κατάσταση μπορούν, όχι να επιλύσουν τα προβλήματα. Είμαστε μαζί στην ίδια πλευρά, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αλλά χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, αδυνατούμε να παρέχουμε αυτή την εξυπηρέτηση, στο χρόνο που πρέπει και με σωστό τρόπο», καταλήγει ο κ. Στρογγυλός.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ΕΡΤ Χανίων  και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου του Γιάννη Στρογγυλού:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας