ecopress
Από τον Βασίλη Σγούτα* Από τις γειτονιές αλλά και τους κεντρικούς δρόμους, συχνά και έντονα αναδύεται μια άλλη Αθήνα. Η Αθήνα της κοινωνικής ανισότητας,... Υπάρχει και η Αθήνα της κοινωνικής ανισότητας και οικονομικής ένδειας

Από τον Βασίλη Σγούτα*

Από τις γειτονιές αλλά και τους κεντρικούς δρόμους, συχνά και έντονα αναδύεται μια άλλη Αθήνα. Η Αθήνα της κοινωνικής ανισότητας, της ενεργειακής φτώχειας, της οικονομικής ένδειας. Είναι και η Αθήνα των άλλων, η Αθήνα που πολλοί από μας προτιμούμε να μην ξέρουμε ότι υπάρχει. Το ψάξιμο στους κάδους απορριμμάτων σημάδι των καιρών.

Οδός Στουρνάρη

Η άλλη πλευρά του φεγγαριού

Το ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πανευρωπαϊκά, σε επικινδυνότητα φτώχειας, δεν είναι δυνατόν να μην αποτελεί συστατικό στοιχείο της ζωής της πρωτεύουσας. Αλλού εμφανές και αλλού κρυμμένο πίσω από την απόγνωση των μισάνοιχτων παραθυρόφυλλων. Για όλα αυτά που προτιμούμε να μην ξέρουμε ότι υπάρχουν, πολλοί σφυρίζουν αδιάφορα, στο βαθμό που η ένδεια των άλλων δεν επηρεάζει την δική τους καθημερινότητα. Σημάδια των καιρών.

Τα πεταμένα των λαϊκών αγορών

Γιατί συμπολίτες μας είναι και αυτοί που ψάχνουν τους κάδους απορριμμάτων, που πάνε στα παζάρια αλλά και στις λαϊκές αγορές στο τέλος της μέρας για να αγοράσουν τα ρετάλια μισοτιμής, ή και να μαζέψουν τα πεταμένα από καταγής. Και κάθε χειμώνα, οι κοινωνικές ανισότητες μπορούν να μετρηθούν και με βάση την ενεργειακή επάρκεια ή ένδεια, δηλαδή τις ώρες και τον τρόπο θέρμανσης των κατοικιών – από φυσικό αέριο, μέχρι καυσόξυλα, μέχρι τίποτα. Οι ξυλόσομπες είναι σε έξαρση. Τα τζάκια έχουν πάψει, για τους περισσότερους, να αποτελούν στοιχεία εσωτερικής διακόσμησης. Και είμαστε, ακόμα, πάρα πολύ μακριά από σχεδιασμούς για τηλεθέρμανση. Θα άξιζε να γίνει, πειραματικά έστω, μια αρχή, αλλά από κάποια περιοχή όπου οι ανάγκες είναι πιο επιτακτικές.

Όχι και τόσο σπάνια εικόνα στην σημερινή Αθήνα

*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.

-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από  τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ

-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.

-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας