Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αλλαγές στην υπουργική απόφαση που αφορά στις εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασι­ών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) ετοιμάζει το ΥΠΕΝ,... ΥΠΕΝ: αλλαγές στις άδειες μικρής κλίμακας, ενόψει «εξοικονομώ αυτονομώ»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αλλαγές στην υπουργική απόφαση που αφορά στις εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασι­ών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, ενόψει της ενεργοποίησης του νέου προγράμματος «εξοικονομώ αυτονομώ».

Μετακίνηση λίγων εβδομάδων της έναρξης του προγράμματος υποβολής αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» από την αρχική ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου 2020 ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από το ΤΕΕ, για λόγους καλύτερης προετοιμασίας. 

 

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ecopress: Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ και ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμη και στο 95 %.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε  την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020  στην προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να προετοιμάσουν την αίτησή τους. Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα αλλά και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτίριο. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ecopress εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ” ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ” ΕΔΩ

Παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες

Στο πλαίσιο της τεχνικής προετοιμασίας του προγράμματος και ενώ τις επόμενες ημέρες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται η προδημοσίευση του τεχνικού οδηγού του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι πληροφορίες του ecopress από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι συνδυαστικά και παράλληλα ετοιμάζεται αρμοδίως τροποποίηση της απόφασης του ΥΠΕΝ ,  που εξέδωσε τον Μάιο του 2020 ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, η οποία αφορά στις εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασι­ών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), με αιχμή τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις συναίνεσης συνιδιοκτητών για τις ενεργειακές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.

Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν μείωση του ποσοστού από έως 100% που είναι σήμερα σε 51% για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών,  όσον αφορά εργασίες σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων ή και σε μικρότερο ποσοστό για παρεμβάσεις σε διαμερίσματα.

Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι   για εργασίες σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών, βάση του κανονισμού της πολυκατοικίας ή της πλειοψηφίας που αναφέρεται στον κανονισμό, εφόσον υπάρχει.

Επίσης ότι σε περίπτωση θερμομόνωσης διαμερίσματος καθίσταται υποχρεωτική η εξασφάλιση της συναίνεσης της πολυκατοικίας σύμφωνα με τον Κανονισμό ή την απόφαση της πλειοψηφίας που καθορίζει.

Αυτές οι αλλαγές, όπως επισημαίνουν τεχνικοί παράγοντες θεωρούνται αναγκαίες διότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις στην πράξη λειτουργούν αποτρεπτικά για ενεργειακές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες,  που έχουν πολλούς συνιδιοκτήτες, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «οπλίζονται με μία εξουσία να εμποδίζουν την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιοκτησιών των άλλων».

Έτσι το αποτέλεσμα είναι οι πολυκατοικίες, ιδίως οι παλαιές, οι οποίες μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προγράμματος ενεργειακών αναβαθμίσεων στην πράξη να εξαιρούνται επειδή είναι από δύσκολο έως ανέφικτο να επιτυγχάνεται η απόλυτη συναίνεση των συνιδιοκτητών.

Τι προβλέπεται για τις πολυκατοικίες

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που θα προκηρυχθεί με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεις ενεργειακής αυτονομίας σε ιδιωτικά κτίρια,  γιια πολυκατοικίες διακρίνονται σε δύο οι περιπτώσεις για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους ως εξής:

Αίτηση Τύπου Α

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

» Αίτηση Τύπου Β

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης, απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας Τύπου Α και Τύπου Β θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορoνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων. Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α προστίθεται επιπλέον (10%) στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β’ ενεργειακή κατηγορία.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

 1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων
 • Υποχρεωτική ανακύκλωση ή απόρριψη των υφιστάμενων κουφωμάτων σε νομίμως λειτουργούντες χώρους απόρριψης υλικών (αντικαθιστώ – ανακυκλώνω)
 • Δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής
 1. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους
 2. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης
 • Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών
 • Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου
 • Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 1. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ
 • Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ.

Παρεμβάσεις Ενεργειακής αυτονομίας

1.Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

 • επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.
 • Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση Φ/Β σταθμού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (netmetering)

2.Συστήματα αποθήκευσης

 • Επιλέξιμη μόνο ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού σταθμού

3.Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

 • CE Πιστοποιημένες
 • επιλέξιμες μόνο οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον

4.Παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome)

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας

α) Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED)

β) Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες)

γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ)

Λοιπές Επιλέξιμες Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις (Πολυκατοικίες)

 1. Αναβάθμιση ανελκυστήρα
 • Επιλέξιμες μόνο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων (ΚΥΑ 28425/2008) και
 • η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

2.Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού

 • Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
 • Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.α.
 • Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.  ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου.

Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης  ενέργειας είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη ΚWh

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις € 80.000.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας