ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πριν στεγνώσει το μελάνι αλλάζει ξανά ο νέος πολεοδομικός χωροταξικός νόμος ν. 4759/2020 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδηγείται... ΥΠΕΝ: αλλάζει ξανά ο νέος πολεοδομικός νόμος και η εκτός σχεδίου δόμηση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πριν στεγνώσει το μελάνι αλλάζει ξανά ο νέος πολεοδομικός χωροταξικός νόμος ν. 4759/2020 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδηγείται σε αναμόρφωση με τη συμμετοχή φορέων μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «ασάφειες» και «δυσλειτουργίες», με αιχμή την εκτός σχεδίου δόμηση και πλήθος άλλων διατάξεων.  

«Έχουμε ζητήσει από τους φορείς και τις υπηρεσίες να εξετάσουν τα ζητήματα, ασάφειες και δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στην εφαρμογή του νέου νόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να το φέρουμε σε δεύτερη φάση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και τους νέους κανόνες δόμησης και έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Το θέμα αναδείχθηκε στην εκδήλωση με διακομματική και διεπιστημονική εκπροσώπηση στο πάνελ των ομιλητών, που οργάνωσε η παράταξη μηχανικών  «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ»  με θέμα: «Θέσεις και αντιθέσεις για έναν ολοκληρωμένο και δημοκρατικό σχεδιασμό του χώρου – Συζητώντας για το ν.4759/20 «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

Στην ίδια εκδήλωση  ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ παρουσίασε τις νέες πολεοδομικές και χωροταξικές  μελέτες, που δημοπρατούνται το πρώτο εξάμηνο του 2021 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχέδιο για την απασχόληση των επιστημόνων.  Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός νόμος του ΥΠΕΝ δέχθηκε πυρά από το σύνολο των εκπροσώπων κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και τεχνικών επιστημονικών φορέων, που μίλησαν στην εκδήλωση,  τόσο στη διάσταση ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις τους, όσο και επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι τελικές ρυθμίσεις σε πολλά σημεία τους πάσχουν, πριμοδοτούν αυξημένη δόμηση στα αστικά κέντρα, δημιουργούν επικαλύψεις στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής,  στρέφονται κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας και ιδίως  δεν ορίζεται πουθενά με σαφήνεια ποια είναι τα ελάχιστα όρια αρτιότητας και τι ισχύει για τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.

.Δείτε εδώ στο ecopress: τι είπαν οι ομιλητές, εκπρόσωποι ΚΕΔΕ, κομμάτων και συλλόγων μηχανικών στην εκδήλωση της «Συμμαχίας για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ», συζητώντας για το ν.4759/20 «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» .

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, αφού αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασία αναμόρφωσης του νέου πολεοδομικού χωροταξικού νόμου  απέδωσε την κριτική που αναπτύσσεται σε «διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης των θεμάτων», δίνοντας διαβεβαιώσεις στους συνομιλητές τους, πως «η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν να δώσει νομοθετικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα».

H κοινοβουλευτική διαδικασία

«Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό. Είναι μια μάχη ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα και ισορροπίες σε πολιτικό, τεχνικό, οικονομικό επίπεδο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι υπεισέρχεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. «Φτιάχνεις μια διάταξη για να λύσεις ένα πρόβλημα και διαπιστώνεις στη συνέχεια ότι ψηφίζεται από τη Βουλή μία άλλη διάταξη, σε σημείο που εσύ ο ίδιος  που την ξεκίνησες να φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι αν η τελική διάταξη νόμου είναι αυτή που ήθελες».

Μεταβατική επταετία

Ειδικότερα για τις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση ο κ Μπακογιάννης είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεση και γενική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακούει θετικά τις απόψεις ότι αυτό πρέπει να γίνει με τον αναγκαίο μεταβατικό χρόνο προσαρμογής, λέγοντας ότι η περίοδος 2 ετών για την έκδοση οικοδομικών αδειών με ισχύ συνολικά  έως 7 χρόνια, που δίνει ο νέος νόμος για την έκτος σχεδίου δόμηση αντιστοιχεί στο μεταβατικό διάστημα για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω της υλοποίησης των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει ένταση δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές τη μεταβατική περίοδο.

-«Βάζουμε ένα λιθαράκι για την αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης με το νέο νόμο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ και απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται είπε: «Η συγκέντρωση μικρών ιδιοκτησιών είναι ένας κίνδυνος. Πάντως από τις δικές μου προσλαμβάνουσες δεν υπήρξε από κανέναν σκοπός και στόχος να σκοτώσει την μικρή ιδιοκτησία και να δώσει κίνητρο στην μεγάλη ιδιοκτησία. Αυτό γνωρίζω…. Μπορεί να κάνω και λάθος».

Μπόνους δόμησης

Αναφορικά με τα μπόνους δόμησης που προβλέπει ο νέος πολεοδομικός νόμος για τα οποία ασκείται κριτική ότι οδηγούν σε υψηλότερα κτίρια και αυξημένη δόμηση κυρίως στα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα, ο κ Μπακογιάννης είπε ότι «ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παρά τους ενδοιασμούς που υπήρχαν εισακούστηκαν οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου και προβλέφθηκαν πολεοδομικά κίνητρα αυξημένης δόμησης σε συνδυασμό με ενεργειακές παρεμβάσεις και μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους στις πρασιές, ως μία προσπάθεια να ενισχυθεί η οικοδομή και ο τεχνικός κλάδος να σηκώσει κεφάλι, από τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης που έχει υποστεί.

-«Αναγνωρίζω το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ύψη των κτιρίων τόσο με το νέο Οικοδομικό κανονισμό, το Ελληνικό και την Ακρόπολη» είπε ο κ Μπακογιάννης αναπτύσσοντας την άποψη ότι οι όποιες  επιβαρύνσεις στο οικιστικό αστικό περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζονται από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για το σχεδιασμό στο επίπεδο μηδέν του εδάφους.

Τέλος ο κ Μπακογιάννης επισήμανε ότι πρέπει να διορθωθούν υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια ερμηνειών να υπερισχύουν τοπικές ρυθμίσεις έναντι του Νέου Οικοδομικού κανονισμού, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ενιαία αντιμετώπιση των πολεοδομικών θεμάτων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας