ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ O  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου άνοιξαν τα χαρτιά τους και έδωσαν απαντήσεις για... ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για ενεργειακές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

O  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου άνοιξαν τα χαρτιά τους και έδωσαν απαντήσεις για τις εξελίξεις στις ενεργειακές τιμές  και την ενεργειακή ασφάλεια στο συνέδριο του Economist. Για πιθανή θετική έκπληξη από τις ενεργειακές τιμές μίλησε ο υπουργός. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ενεργειακή ασφάλεια δήλωσε η υφυπουργός. 

Σκυλακάκης: πιθανή θετική έκπληξη από τις ενεργειακές τιμές

Το ενδεχόμενο να εκπλαγούμε θετικά από το «μέτωπο» των ενεργειακών τιμών το επόμενο διάστημα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Σημείωσε ακόμη ότι αν υπάρξει κρίση υψηλών τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα «η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει σε δεύτερο χρόνο».

Για το ενδεχόμενο θετικών εκπλήξεων στις ενεργειακές τιμές ο ΥΠΕΝ επικαλέστηκε τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, τη διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις καλές καιρικές συνθήκες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή τότε θα υπάρξει αρνητική έκπληξη ενώ σε ερώτηση για τις ενισχύσεις προς τους καταναλωτές παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα που θα στοχεύουν στα ευάλωτα οικονομικά και ενεργειακά νοικοκυριά.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που είναι σε εξέλιξη, όπως ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, (σημειώνοντας ότι είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργία πρόσθετων σημείων εισόδου ΥΦΑ για να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές χώρες), οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας -Β.Αφρικής και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία επίσης θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Α.Σδούκου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ενεργειακή ασφάλεια

Συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε η κα Σδούκου, σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες καθώς έχει μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αναπτυχθεί οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Πρόσθεσε ότι απασχολεί το θέμα των τιμών καθώς η αγορά είναι ευμετάβλητη, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια με την εκτίναξη των τιμών το κράτος παρενέβη με μέτρα που περιόρισαν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η υφυπουργός υπογράμμισε εξάλλου τα οφέλη της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια που είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, η κινητοποίηση τεράστιων επενδύσεων και η διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας.

Τοποθετήσεις στο συνέδριο 

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα δημιούργησε πρωτοφανή δυναμική στον τομέα των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια και είναι σε θέση να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας καθώς παράγουμε ήδη περισσότερη από όση καταναλώνουμε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, η αδειοδότηση δικτύων και υποσταθμών και τόνισε ότι τα έργα της ενεργειακής μετάβασης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο ανάλογο με εκείνον που αδειοδοτήθηκαν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Διευκρίνισε πάντως ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η ανεπάρκεια δικτύων αλλά η περίσσεια πράσινης ενέργειας, την οποία θα πρέπει είτε να εξάγουμε είτε να αποθηκεύσουμε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αν υλοποιηθούν όλες οι μονάδες για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον τότε θα οδηγηθούμε σε εκτεταμένες περικοπές εις βάρος των επενδυτών.

Επιτάχυνση των έργων προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να μετατραπεί η Ελλάδα σε τοπική ενεργειακή υπερδύναμη ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος. Ανέφερε επίσης ενδεικτικά ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 230 MW της εταιρείας στην Πτολεμαΐδα, καταβλήθηκαν 75.000 ημερομίσθια σε διάστημα 20 μηνών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνης εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της περιοχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  «Η Δύση έχει απογοητεύσει τα Βαλκάνια, υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε λίγα. Πρέπει να επενδύσουμε στα Βαλκάνια και να τα ενσωματώσουμε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα καλείται να παίξει τον ηγετικό της ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσούνης. Η αντίστροφη ροή στους αγωγούς φυσικού αερίου υπό την ελληνική ηγεσία θα διασφαλίσουν τις ενεργειακές ροές μέχρι την Ουκρανία, ανέφερε. Ανήγγειλε επίσης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του οργανισμού US Aid με την Ελλάδα για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Ο γενικός γραμματέας του φόρου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου Οσάμα Μομπάρεζ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής προς όφελος των πολιτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αγωγού Poseidon Fabrizio Mattana τόνισε ότι λείπει σήμερα από την περιοχή η διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας καθώς και ότι απαιτείται ταχύτητα στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής και διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι υπογράμμισε το υψηλό ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων για χρήση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου για εφοδιασμό χωρών της περιοχής όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Ανακοίνωσε επίσης ότι χθες ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού προς τη Β.Μακεδονία η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος της SolarPower Europe και επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας τόνισε πως οι ανανεώσιμες πηγές εξασφαλίζουν ενεργειακή απεξάρτηση και χαμηλό κόστος ενέργειας ενώ ζήτησε προτεραιοποίηση των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης και αναβάθμιση παλαιών μονάδων (repowering).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Greece-Africa Power Interconnector, Andreas Borgeas, που προωθεί δεύτερη πρόταση για διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου ανέφερε ότι χρειάζονται πολλαπλές οδοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Β.Αφρική προς την Ευρώπη καθώς «δεν μπορείς να έχεις έναν αυτοκινητόδρομο με μία λωρίδα κυκλοφορίας».

Ο Γιώργος Σάτλας, μέλος της διοίκησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας του ο αγωγός αποδείχθηκε παράδειγμα διμερούς συνεργασίας και κάλυψε περισσότερο από το 50 % των ενεργειακών αναγκών της γειτονικής χώρας,

Ο διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς και συνεργάτες, Αντώνης Μεταξάς τόνισε τέλος ότι τα έκτακτα φαινόμενα είναι πλέον η νέα κανονικότητα, ότι στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η είσοδος νέων σοβαρών παικτών και εξήρε τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τι πρόγραμμα διαχείρισης των δασών.

Ο διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Σαρδελά – Πέτσα, Νότης Σαρδελάς, επεσήμανε ότι η Ελλάδα προβλέπεται να πετύχει το στόχο του 2030 για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών παρά τις προκλήσεις που περιλαμβάνουν την υλοποίηση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ σε έντονα πληθωριστικό περιβάλλον.

Ο διευθυντής ευρωπαϊκών θεμάτων του Ομήρου της Motor Oil Κωσταντίνος Χατζηφώτης στάθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και ζήτησε απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να απελευθερωθεί το τεράστιο δυναμικό που έχει χώρα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας