ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ετοιμάζεται ο Οδηγός  Εφαρμογής για το επιδοτούμενο  πρόγραμμα  εγκατάστασης 250.000  φωτοβολταϊκών στέγης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προγραμματίζεται  η... ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για τα 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης, με επιδότηση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ετοιμάζεται ο Οδηγός  Εφαρμογής για το επιδοτούμενο  πρόγραμμα  εγκατάστασης 250.000  φωτοβολταϊκών στέγης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προγραμματίζεται  η προκήρυξη του να γίνει τον Ιανουάριο,  ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ενώ αναφέρθηκε στα κριτήρια επιδότησης και τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση των νέων συστημάτων ΑΠΕ στο δίκτυο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης,  λέγοντας ότι εντός του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκηρύσσει σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων για μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ειδικότερα  στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στέγης,  το «Αλλάζω συσκευή», το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και το «Εξοικονομώ Επιχειρώ», για το οποίο έγινε η προδημοσίευση του οδηγού και προκηρύσσεται εντός του 2022. Δείτε εδώ στο ecopress

Δημιουργία ηλεκτρικού χώρου

Ειδικότερα, το  πρόγραμμα για τα 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης,  που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ότι θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ εξειδικεύεται να αφορά σε 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες ιδιωτικών κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας ήδη έχει ψηφιστεί  από το ΥΠΕΝ η νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος ηλεκτρικός χώρος, για τη σύνδεση των συστημάτων  στο δίκτυο διανομής. Συγκεκριμένα πρόκειται για  το άρθρο 97 του νόμου 4951/2022 του ΥΠΕΝ,  για την απλούστευση της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο προβλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε μελέτη για να διαπιστώσει τα περιθώρια υποδοχής σταθμών ΑΠΕ ανά υποσταθμό.

Όπως είπε ο υπουργός, τα πρώτα 10 μεγαβάτ ανά υποσταθμό, όπου υπάρχουν, θα κατανέμονται ως εξής:

-το 40 % για οικιακά συστήματα,

-το 30 % σε αυτοπαραγωγούς αγρότες

-το υπόλοιπο 30 % σε αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Οι μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν ισχύ το πολύ 10 κιλοβάτ και αφορούν φωτοβολταϊκά στις στέγες, μονάδες με ενεργειακό συμψηφισμό ή και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Αν υπάρχει ή δημιουργηθεί περιθώριο πάνω από 10 μεγαβάτ, τότε αυτό θα κατανέμεται κατά 20% επίσης σε αυτοπαραγωγούς, και το 80% στις λοιπές μονάδες.

Αιτήσεις σε τρεις περιοχές

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για τη χορήγηση σύνδεσης με το δίκτυο, σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και φωτοβολταϊκά συστήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σε τρεις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές με κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

725 MVA για σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ

Παράλληλα με κοινή υπουργική απόφαση εγκρίνονται οι πρώτες χρηματοδοτήσεις ύψους 72 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ξεκινήσει  άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ τα νέα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 386,3 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αύξησης της δυναμικότητας των υφιστάμενων υποσταθμών κατά 725 MVA για σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στέγης και πάρκα) στο δίκτυο, αναβάθμισης και αντικατάστασης εναέριου δικτύου 2.084,5 χιλιομέτρων σε δασικές εκτάσεις και υπογειοποίησης δικτύου 1.845,2 χιλιομέτρων σε σημαντικούς οικισμούς και αστικά κέντρα. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Έτοιμη η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ Σκρέκας είπε ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή των αιτήσεων του νέου επιδοτούμενου προγράμματος για φωτοβολταϊκά στέγης, προσθέτοντας ότι λειτουργεί ήδη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιοκτήτες ακινήτων, που προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης αποκλειστικά με δικές τους δαπάνες.

Κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια

Για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα εγκατάστασης 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι όλες οι λεπτομέρειες επιδότησης και συμμετοχής θα καθοριστούν με τον Οδηγό του προγράμματος, που τώρα καταρτίζεται και θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις πρόσθεσε ότι «οπωσδήποτε θα υπάρχει επιδότηση». Ακόμη ότι «το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συμμετέχουν», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι για το ύψος της επιδότησης του προγράμματος  θα ισχύσει μοριοδότηση, με εισοδηματικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια, λέγοντας σχετικά ότι σταθερή επιλογή, σε όλα τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης που προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Οι πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι  η χρηματοδότηση των φωτοβολτάίκών στέγης θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης.

Νέα προγράμματα

Παράλληλα ο υπουργός ΠΕΝ είπε στους δημοσιογράφους ότι:

-Για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

-Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. Ευρώ. Στόχος επίσης είναι η προκήρυξη ως το τέλος του έτους.

Αίτημα στις βρυξάλλες

Για τα νέα προγράμματα τόσο των φωτοβολταϊκών στέγης, όσο και της επέκτασης του «Αλλάζω συσκευή» και της εγκατάστασης και αντικατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων , τα κονδύλια χρηματοδότησης θα θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Η αρμόδια γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, είπε στους δημοσιογράφους ότι από το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν κατατεθεί τα σχετικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένονται άμεσα οι σχετικές εγκρίσεις των Βρυξελλών για να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα των προκηρύξεων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας