ΥΠΕΝ: απέσυρε τις διατάξεις για τις Natura από το πολυνομοσχέδιο
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 28 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Απέσυρε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το τρίτο κεφάλαιο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις χρήσεις γης στις περιοχές Natura, ώστε να τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση.
O κ. Σκρέκας, μιλώντας στην Ολομέλεια το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου 2022, εξέφρασε την πρόθεση να τεθεί σε νέα διαβούλευση το συγκεκριμένο μέρος του νομοσχεδίου, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακούει τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει τις διατάξεις για τις περιοχές Natura μετά την πάροδο ενός μηνός, οπότε η Βουλή, θα αρχίσει εκ νέου τις εργασίες της και θα έχει προηγηθεί νέα διαβούλευση.
Σημειώνεται ότι κατά των συγκεκριμένων ρυθμίσεων τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Εμείς δεν είμαστε κολλημένοι»
-«Εδώ στο νομοσχέδιο, το παρόν στο κεφάλαιο Γ, εκείνο το οποίο κάναμε είναι ότι δώσαμε τη δυνατότητα τελικά να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών. Ακούσαμε όμως τους προβληματισμούς και της αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ακούσαμε και τους προβληματισμούς αφού κάναμε και ανοιχτό διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Και για αυτό, θα ήθελα να πω ότι αποσύρουμε για περαιτέρω διαβούλευση το κεφάλαιο Γ. Εμείς δεν είμαστε κολλημένοι. Εμείς δεν στεκόμαστε πίσω από στερεότυπα. Και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για αυτό και το αποσύρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ στη Βουλή.
Νέα διαβούλευση
Ο ίδιος τόνισε ότι: «θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε, οφείλω να το προσδιορίσω, μέχρι τέλος Αυγούστου με το που θα ανοίξει η Βουλή για ψήφιση, αφού τελικά ολοκληρωθεί μια ακόμα μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση ώστε να γνωρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κεφάλαιο Γ.
Το αποσύρουμε ολόκληρο το κεφάλαιο Γ έτσι ώστε πραγματικά να το συζητήσουμε ακόμα περισσότερο αφού θέλετε ανοιχτά μαζί σας και βεβαίως να το επαναφέρουμε στο τέλος του Αυγούστου μόλις ανοίξει η Βουλή για ψήφιση.
Από κει και πέρα ελπίζω βεβαίως μέσα από αυτό το διάλογο να γίνει μία εποικοδομητική δουλειά και συνεργασία, ώστε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα αυτονόητα. Από κει και πέρα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για επίλυση πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων».
40 εκατομμύρια στρέμματα περιοχών natura
Ο κ Σκρέκας εξήγησε προηγουμένως ότι «το σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που αφορούν την εκπόνηση, να το πω καλύτερα, που αφορούν την συγκεκριμενοποίηση της προστασίας της φύσης στις περιοχές natura».
-Η σημερινή κυβέρνηση είχε κληρονομήσει ένα θεσμικό πλαίσιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση όπου περιέγραφε, περιελάμβανε μια περίμετρο γεωγραφική που κάλυπτε περίπου το 28,5% της ηπειρωτικής Ελλάδας και το 32% του θαλάσσιου χώρου πάνω από 30% του θαλάσσιου χώρου της χώρας και εκεί επιτρέπονταν πολλές χρήσεις μετά βεβαίως από την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων» είπε ο ίδιος και εξήγησε ότι:
Με το νόμο Χατζηδάκη αλλά και με τις παρούσες διατάξεις που αποσύρθηκαν, «ερχόμαστε και προχωρούμε στη ζωνοποίηση αυτή της γενικότερης περιοχής του 28,5% επαναλαμβάνω, καταλαβαίνετε ότι έχουμε 120 εκατομμύρια στρέμματα ηπειρωτικού χώρου, το 28,5% είναι περίπου 40 εκατομμύρια χονδρικά στρέμματα περιοχών που χαρακτηρίζονται ως natura, περιοχές δηλαδή προστατευόμενες.
Ερχόμαστε λοιπόν εμείς και τις ζωνοποιούμε σε 4 ζώνες. Στις ζώνες απολύτου προστασίας, στις ζώνες προστασίας της φύσης, στις ζώνες προστασίας ειδών και οικοτόπων και στις ζώνες βιώσιμης διαχείρισης των πόρων.
Τέσσερις ζώνες, ξεκινώντας από τη ζώνη 1 στη ζώνη 4 ανάλογα με την ένταση της προστασίας. Και βεβαίως προχωρήσαμε στην εκπόνηση των μελετών, των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών ώστε να προσδιοριστεί σε αυτές τις ζώνες τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται».
Αντίδραση WWF
«Σωστή» χαρακτηρίζει το WWF την απόφαση του ΥΠΕΝ να αποσύρει τις διατάξεις για τις περιοχές Natura 2000 από το νομοσχέδιο, αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι «με συγκρατημένη αισιοδοξία ακούσαμε πριν λίγο από το βήμα της Βουλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει την προσωρινή απόσυρση του Κεφαλαίου Γ’ του νομοσχεδίου που αποδυνάμωνε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Η απόφαση αυτή που έρχεται ως αποτέλεσμα έντονων και τεκμηριωμένων αντιδράσεων από το WWF Ελλάς και πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική –και όχι μόνο – αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ειδικά υπό τις απειλητικές για την κοινωνία και οικονομία συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση».
Η ανακοίνωση του WWF συνεχίζει αναφέροντας ότι: «εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Για τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου απαιτείται η κατάργηση του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, επιστροφή στο καθεστώς του ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3937/2011) και εξειδίκευσή του με ειδικότερο προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανά ζώνη χρήσεων. Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να πληροί τις αυστηρά οικολογικές προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο της ΕΕ, με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ.
Οι περιοχές Natura 2000 αποτελούν πραγματικές οάσεις ζωής στη χώρα μας που φιλοξενούν σπάνια είδη φυτών και ζώων και συμβάλλουν στην αποτελεσματική θωράκιση της χώρας μας από την κλιματική κρίση». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι:
-«Με αυτό ως οδηγό, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βιώνουμε όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της κλιματικής και οικολογικής κρίσης, το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση και να δουλεύει για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ-οικολογικές οργανώσεις: συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο
- Παράταση στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για Natura
- Καταιγισμός αντιδράσεων για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
- ΕΠΜ: σε διαβούλευση για περιοχές Νatura Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης
- ΥΠΕΝ: άμεσα ο υπολογισμός των υπερεσόδων της ενέργειας
- Νέο πολυνομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ