ΥΠΕΝ: από νησιά και περιοχές επενδύσεων ξεκινά ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός
ΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 5 Απριλίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το έργο του πολεοδομικού σχεδιασμού έχει περιληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι σχετικές μελέτες για τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια (ΕΧΣ )αναμένεται να έχουν προκηρυχθεί μέχρι το φθινόπωρο με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Αυτά ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς σημειώνοντας ότι νησιά, περιοχές με επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην πολεοδομική και χωροταξική πολιτική της χώρας, καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και χωροθέτησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, τέθηκαν στο επίκεντρο του Ψηφιακού Εργαστηρίου, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας,. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Υφυπουργός ΠΕΝ Νικός Ταγαράς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, τόνισε τη σημασία του χωρικού σχεδιασμού για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων. Ο κ. Βιδάλης στάθηκε ιδιαίτερα στον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα των πρόσφατων παρεμβάσεων, που αποδεικνύουν με έμπρακτο τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις. Επίσης, υπογράμμισε τις θετικές επιπτώσεις που σηματοδοτούν παρεμβάσεις που αφορούν στην κατάργηση των απαρχαιωμένων βαθμών όχλησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, στην εισαγωγή του θεσμού του Επιχειρηματικού Πάρκου της Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας και στα πολεοδομικά κίνητρα που αποδόθηκαν στους οργανωμένους υποδοχείς με τον πρόσφατο ν.4759/2020.
Ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις το πρωτόγνωρο -για τα ελληνικά δεδομένα- πρόγραμμα ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, το οποίο έχει περιληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως τονίστηκε, οι μελέτες που αναμένεται να έχουν προκηρυχθεί μέχρι το φθινόπωρο με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, πέρα από τις νησιωτικές περιοχές, θα κατευθυνθούν και σε περιοχές με επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί, στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στην υλοποίηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων του ν.4759/2020 και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων, όπως είναι η αντιστοίχιση των χρήσεων γης με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και η καταγραφή των ζωνών που επιτρέπεται με βάση το ισχύον πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού η εγκατάσταση των ΑΠΕ. Ο κ. Ταγαράς, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τους παραγωγικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, για υποβολή προτάσεων και ζητημάτων προς επίλυση στο πλαίσιο των επερχόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ.
Ο Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε την ιδιαίτερη συμβολή των πρόσφατων ρυθμίσεων στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη και επενδύσεις, παράλληλα με την επίτευξη της περιβαλλοντικής προστασίας και της προστασίας του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Για τον χωρικό σχεδιασμό, τόνισε ότι είναι συνεχώς εξελισσόμενος και αυτή την περίοδο εξετάζονται επιπρόσθετα πεδία παρέμβασης στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, σε συνέχεια του ν.4759/2020, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη χωροθέτηση και αδειοδότηση των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων για τις οποίες καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο.
Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η συζήτηση των εκπροσώπων του ΥΠΕΝ με τις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ στην οποία συμμετείχαν και συντόνισαν οι κ.κ. Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής και Ιωάννης Λαϊνάς, Senior Advisor από τον Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος, αφού τόνισε ότι οι χωρικές πολιτικές συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στις επενδύσεις, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την λεπτομερή ανάλυση του σχεδιασμού, και δήλωσε τη διάθεση του ΣΕΒ και των επιχειρήσεων-μελών του, να συνδράμουν στις θεσμικές διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: οι προτεραιότητες στον πολεοδομικό χωροταξικό σχεδιασμό
- Οικοδομική και πολεοδομική «καραντίνα» στις περιοχές των νέων ΕΠΣ
- ΥΠΕΝ: νέα πολεοδομικά σχέδια σε 15 περιοχές-όροι δόμησης και χρήσεις γης
- ΥΠΕΝ: ξεκινούν «Διατηρώ», «Ανακαινίζω», οριοθέτησεις οικισμών και αναπλάσεις
- ΥΠΕΝ: πλατφόρμα συμμετοχής πολιτών στον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό
- ΥΠΕΝ: συνταγματικά εφικτή λύση για εκτός σχεδίου δόμηση εντός του 2025