ΥΠΕΝ: αστικό πάρκο στο πρώην στρατοπέδο «Μέγας Αλέξανδρος»
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 24 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Η προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά σε τμήμα του πρώην Στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος», στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η σχετική απόφαση αφορά τη χορήγηση χρήσεων γης και όρων δόμησης και τη δημιουργία ενός χώρου αστικού πρασίνου, πολιτισμού και κοινωνικών υποδομών υπερτοπικού χαρακτήρα. “Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου που αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση για τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς και για την υλοποίηση του Δυτικού Τόξου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθορίστηκε ο μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,15, επί του συνόλου της έκτασης παρέμβασης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι η σχετική απόφαση αφορά το παραχωρημένο από το 2008 τμήμα του στρατοπέδου “Μέγας Αλέξανδρος”, εμβαδού 161 στρεμμάτων.
“Ο χώρος ήταν εκτός σχεδίου και ανήκε στην πρώην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Με ενέργειές μας πετύχαμε την μετεγκατάσταση των στρατιωτικών μονάδων και εν συνεχεία την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο για χρήσεις κοινής ωφέλειας (αστικό πράσινο, αθλητισμός, πολιτισμός, κλπ.). Ήδη, ο Δήμος έχει κατασκευάσει το δημοτικό στάδιο Αμπελοκήπων – Μενεμένης “Κωνσταντίνος Καραμανλής” με γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό χώρο στίβου και το κλειστό προπονητήριο στίβου “Αναστασία Κελεσίδου” ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.
Παράλληλα, τόνισε, ότι στο στρατόπεδο χρησιμοποιείται ο παλιός όρχος οχημάτων, ως χώρος δωρεάν στάθμευσης των δημοτών, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο η ανθοέκθεση, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ποδηλατικοί γύροι, κλπ, ενώ υπάρχουν και όργανα γυμναστικής για ελεύθερα αθλούμενους πολίτες, οι οποίοι, ταυτόχρονα, κάνουν και τον περίπατό τους εντός του στρατοπέδου.
Παρουσιάζοντας τα σχέδια του Δήμου, γνωστοποίησε ότι προβλέπεται η κατασκευή κολυμβητηρίου για το οποίο ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη που πλήρωσε με δικές του δαπάνες. “Την περίοδο 2009 – 2010 επρόκειτο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, αλλά, λόγω της οικονομικής κρίσης, έκτοτε δεν έγινε αθλητικό έργο στη Θεσσαλονίκη” σχολίασε. Παράλληλα,ο κ. Κυρίζογλου, τόνισε, ότι ο δήμος, με δικές του δαπάνες, έχει δημιουργήσει δικό του δίκτυο φωτισμού με υποσταθμό, δικό του δίκτυο ύδρευσης, έχει προβεί σε δενδροφυτεύσεις και έχει συντηρήσει όλα τα παλιά παραδοσιακά στρατιωτικά κτίρια tolls. Εντός του χώρου του στρατοπέδου λειτουργεί η ενορία της Αναστάσεως του Κυρίου, με τον παλιό στρατιωτικό ναό, ο οποίος ανακαινίστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και παρέχεται σημαντικό πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.
“Με την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του πρώην στρατοπέδου Μέγας Αλέξανδρος του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Αμπελοκήπων, προτάσσεται η χρήση του για πολιτισμό, αθλητισμό και πράσινο. Τώρα, αφού εγκρίθηκαν οι χρήσεις, πράγμα που συνιστά προέγκριση, θα ακολουθήσει μελέτη που εκπονείται από εμάς, για τη σημειακού χαρακτήρα συγκεκριμένη τοποθέτηση κάθε χρήσης εντός του στρατοπέδου” πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Στο μεταξύ, στις συνεδριάσεις των συμβουλίων του Υπουργείου εξετάστηκαν και μια σειρά από άλλα θέματα και δόθηκε προέγκριση στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής εγκατάστασης της επιχείρησης ΚΟΛΟΡΑ ΑΕ, στο Δήμο Θέρμης. Στόχος του σχεδιασμού είναι αφενός η διασφάλιση της χωροθέτησης και λειτουργίας της επιχείρησης στη συγκεκριμένη θέση και αφετέρου η εξασφάλιση ειδικών απαραίτητων όρων για την επεκτασιμότητα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της.
Aρχιτεκτονικές μελέτες
Επιπλέον, εγκρίθηκαν δύο αρχιτεκτονικές μελέτες εντός του Δήμου Αθηναίων, που αφορούν κτίρια σε δύο σημαντικά σημεία της πόλης (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 114 Α και Ερμού αρ 66 και Αγ. Ειρήνης αρ.7). Τέλος, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες δύο λιθόστρωτοι οδοί (καλντερίμια) του οικιστικού ιστού της Γλώσσας Σκοπέλου: α) (Καλντερίμι Σχολείων Γλώσσας) και β) Καλντερίμι μονοπατιού Γλώσσας – Λουτρακίου.
Σχετικά Άρθρα
- Θεσσαλονίκη: πότε ξεκινά το έργο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου
- Μαρκόπουλο Αττικής: πολεοδομική λύση για βιοκλιματικό σχολείο
- Οι νέες εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
- ΥΠΕΝ: η νέα σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής
- Με ενημερωτικά σημειώματα οι αποφάσεις των ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ΚΕΣΑ
- Παράκτιο μέτωπο: δύο ΚΥΑ για ποδηλατόδρομο 22 χιλιομέτρων