ΥΠΕΝ: αξία σε εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, με αρτιότητα και οικοδομησιμότητα
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 6 Δεκεμβρίου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Στην αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, ως βασικές παραμέτρους που δίνουν αξία στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων, ιδίως μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα εκτός σχεδίου γήπεδα, χωρίς πολεοδομικά αναγνωρισμένο πρόσωπο σε δρόμο αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς. Παρουσίασε τις εξελίξεις στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και μίλησε για αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό και τις αναπλάσεις.
– «Οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα της έλλειψης του σχεδιασμού που διαχρονικά υπάρχουν» είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ και σημείωσε ότι: «o χωροταξικός σχεδιασμός, που εξελίσσεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, ύστερα από εκατό χρόνια είναι ένα εθνικό στοίχημα».
Οι παράμετροι, που δίνουν αξία στην ακίνητη περιουσία
Οι παράμετροι που συγκροτούν την αξία στην ακίνητη περιουσία, τέθηκαν το επίκεντρο της τοποθέτησης του υφυπουργού ΠΕΝ Νίκου Ταγαρά στο πρώτο Συνέδριο του Υπερταμείου, ο οποίος έκανε λόγο για τη θέση, τη χρήση, τους όρους δόμησης, την αρτιότητα, την οικοδομησιμότητα, οι οποίες είναι αναγκαίες οι συνθήκες προκειμένου να αξιοποιηθεί ένα ακίνητο.
-«Η οικοδομησιμότητα και ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι κρίσιμη παράμετρος, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά την κοινοχρηστία δρόμων επί των οποίων απαιτείται πρόσωπο για να μπορεί να υπάρχει όλο το πακέτο της αξιοποίησης του ακινήτου», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΝ κατά την ομιλία του στο συνέδριο.
-«Μιλώντας για αξία στην περιουσία, να βάλω μερικές σημαντικές κατά την άποψή μου παραμέτρους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την αξία της περιουσίας», είπε ο κος Ταγαράς και αναφέρθηκε:
-«Στη θέση του ακινήτου, η οποία υπάρχει χωρίς να την επηρεάζομαι εμείς» προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί διότι απαιτούνται και άλλοι παράμετροι για να αυξήσουμε την αξία της περιουσίας», αναφέροντας ότι:
-«Άλλη παράμετρος είναι οι χρήσεις γης. Τι χρήση θα έχει το ακίνητο που έχουμε στη θέση που βρίσκεται και γνωρίζετε ότι ανάλογα με την χρήση που έχει η παράμετρος αυτή επηρεάζεται τα μέγιστα την αξία».
-«Επόμενη παράμετρος, είναι οι όροι δόμησης, δηλαδή πόσο κανείς μπορεί να φτιάξει και σε τετραγωνικά και σε ύψος και σε όγκο», συνέχισε ο υφυπουργός, λέγοντας ότι:
-«Η επόμενη παράμετρος αφορά στην αρτιότητα, το μέγεθος της έκτασης του ακινήτου, για να μπορεί να είναι άρτιο είτε είναι εντός σχεδίου την εκτός σχεδίου». Και τόνισε ότι:
-«Αλλη μία παράμετρος είναι η οικοδομησιμότητα και ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι κρίσιμη παράμετρος μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την κοινοχρηστία δρόμων επί των οποίων απαιτείται πρόσωπο για να μπορεί να έχει όλο το πακέτο της αξιοποίησης του ακινήτου», υπογραμμίζοντας ότι:
-«Και όλες αυτές οι παραμέτροι χρήσεις γης, όροι δόμησης, αρτιότητα οικοδομισιμότητα είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορεί κάποιος να βγάλει μία οικοδομική άδεια και να αξιοποιήσει ένα ακίνητο».
Ο δύσκολος “τοκετός” της νέας μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης
Οι αναφορές του κου Ταγαρά στο συνέδριο του Υπερταμείου, στην αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, ως αναγκαίων παραμέτρων που προσδίδουν αξία στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, σε συνδυασμό με τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο ο υφυπουργός να προβεί σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις για τις περιπτώσεις που θα καλύψει η νέα ρύθμιση και τις ενδεχόμενες εξαιρέσεις είναι αξιοσημείωτες.
Αυτό διότι αφενός μεν, διατηρούν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος την εξαγγελθείσα και αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, αφετέρου δε επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, ότι στο υπουργείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και η νέα ρύθμιση ξαναγράφεται λέξη προς λέξη, ώστε να δώσει λύσεις αλλά και να είναι εναρμονισμένη με τη νομολογία του ΣτΕ, υπό το φόβο νέων προσφυγών και ακυρωτικών αποφάσεων.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι έχει αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο να ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ μεταβατική νομοθετική ρύθμιση, με «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» προκειμένου να δοθεί λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπου μετά από ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό έχουν παγώσει η έκδοση οικοδομικών αδειών, οι μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Κυβερνητικές πηγές έχουν περιγράψει ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση εντός του Δεκεμβρίου ότι:
-«Εισάγονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και την πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοζυγίου που θα κατατίθεται πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». Δείτε εδώ στο ecopress
Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός
Ακολούθως ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στα εργαλεία οργάνωσης του χώρου. «Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός βάζει κανόνες παντού και για πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και εξήγησε ότι υλοποιείται με τα νέα Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα προγράμματα μελετών οριοθέτησης οικισμών και για τον χαρακτηρισμό και την αναγνώριση δρόμων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, που εξελίσσεται στο 70% της επικράτειας θα επικυρωθεί με την έκδοση συνολικά 300 Προεδρικών Διαταγμάτων, «με το ανώτατο επίπεδο νομικά ασφάλειας, όπως είναι τα Προεδρικά Διατάγματα», τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας Δικαίου αλλά και της ταχύτητας ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις επενδύσεις.
Σημείωσε δε ότι για το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025».
Ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες
Παράλληλα ο κος Ταγαράς αναφέρθηκε στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τα νέα ΕΠΣ και ΤΠΣ τονίζοντας ότι όλες οι νέες ρυθμίσεις θα αποτυπώνονται ψηφιακά σε ενιαία πλατφόρμα και θα μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα με ένα κλικ για το ακίνητο που τον ενδιαφέρει και να αντλεί όλα τα στοιχεία με ασφάλεια και ταχύτητα, χωρίς ταλαιπωρίες και αμφισβητήσεις.
Κίνητρα για εκτεταμένες αναπλάσεις
Με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα δοθούν κίνητρα για εκτεταμένες αναπλάσεις ιδίως σε υποβαθμισμένες περιοχές είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι δίνεται προτεραιότητα σε ολιστικές παρεμβάσεις και στην έννοια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε αντίθεση με την μέχρι τώρα κυριαρχία του αυτοκινήτου στις αστικές μετακινήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «τα έχουμε δώσει όλα στο αυτοκίνητο, που όσα πάρκινγκ και να δώσεις θα καλυφθούν αμέσως» τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν συμπεριφορές και το μοντέλο λειτουργίας των πόλεων.
Αλλαγές στον Οικοδομικό Κανονισμό
Ο κος Ταγαράς μίλησε ακόμη ότι με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προωθούνται αλλαγές στον Οικοδομικό Κανονισμό αλλά και θα εκδοθούν νέες οδηγίες του υπουργείου, που όπως είπε «αφορούν στην διαμόρφωση και στη λειτουργικότητα των κτιρίων πέραν της αισθητικής, για να δώσουμε ένα νέο μήνυμα να διαμορφώσουμε ένα άλλο περιβάλλον, το οποίο να υπηρετεί και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τις εποχής και του ανθρώπου για ποιότητα ζωής».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: έρχεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση
- ΥΠΕΝ: οριζόντια λύση για τις ιδιοκτησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση
- ΥΠΕΝ: ξαναγράφεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για εκτός σχεδίου δόμηση
- Εκτός σχεδίου δόμηση: πως η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ θα δώσει πραγματική λύση
- Εκτός σχεδίου: κάτω από τον πήχη του ΥΠΕΝ, η επένδυση μαμούθ της Αστυπάλαιας
- ΥΠΕΝ: θετικό για παράταση δόμησης στα εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα