ΥΠΕΝ: χώρος στα δίκτυα για φωτοβολταϊκά στέγης, νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 11 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Χώρο στο ηλεκτρικό δίκτυο για να χωρέσουν περισσότεροι «μικροί» επενδυτές σε ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νόμο για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, με την οποία καθορίζεται επίσης η προτεραιότητα ικανοποίησης των αιτημάτων.
Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για υποδοχή σταθμών ΑΠΕ ανά υποσταθμό. Παράλληλα η γενική γραμματέας Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ανοίγει το Σεπτέμβριο πλατφόρμα για να γίνουν μικρά φωτοβολταϊκά στις κορεσμένες περιοχές και ότι ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακής αυτονομίας επιχειρήσεων, για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό και μπαταρία.
Υποδοχή σταθμών ΑΠΕ ανά υποσταθμό
Συγκεκριμένα το άρθρο 97 του νέου νόμου 4951/2022, για την απλούστευση της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, με τις αλλαγές που επήλθαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όπως τελικώς ψηφίστηκε προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε μελέτη για να διαπιστώσει τα περιθώρια υποδοχής σταθμών ΑΠΕ ανά υποσταθμό.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή και τα πρώτα 10 μεγαβάτ ανά υποσταθμό (εφόσον υπάρχουν) θα κατανέμονται ως εξής:
-το 40 % για οικιακά συστήματα,
-το 30 % σε αυτοπαραγωγούς αγρότες
-το υπόλοιπο 30 % σε αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Οι μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν ισχύ το πολύ 10 κιλοβάτ και αφορούν φωτοβολταϊκά στις στέγες, μονάδες με ενεργειακό συμψηφισμό ή και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.
Αν υπάρχει ή δημιουργηθεί περιθώριο πάνω από 10 μεγαβάτ, τότε αυτό θα κατανέμεται κατά 20% επίσης σε αυτοπαραγωγούς, και το 80% στις λοιπές μονάδες.
Η πρώτη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για τα περιθώρια πρέπει να ολοκληρωθεί σε 3 μήνες και θα επικαιροποιείται επίσης ανά τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι με τον ίδιο νόμο και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες “παγώνει” λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου η υποδοχή αιτήσεων για νέα φωτοβολταϊκά από τον ΔΕΔΔΗΕ. Το “πάγωμα” ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου (1η Οκτωβρίου στη Δυτική Μακεδονία).
Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου για την υποδοχή νέων μονάδων ΑΠΕ αποτελεί σύμφωνα με τους επενδυτές ένα από τα βασικά προσκόμματα στην ανάπτυξη της “πράσινης” ενέργειας, όχι μόνο στο δίκτυο διανομής αλλά και στη μεταφορά. Οι Διαχειριστές των Δικτύων, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ προγραμματίζουν επενδύσεις για αύξηση της δυνατότητας υποδοχής των νέων μονάδων. Ρύθμιση που ψηφίστηκε με τον ίδιο νόμο για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι έργα επέκτασης/αναβάθμισης των δικτύων που εξυπηρετούν αποκλειστικά παραγωγούς ΑΠΕ πληρώνονται από τους ίδιους ή αναλογικά με το βαθμό χρήσης τους.
Πλατφόρμα από Σεπτέμβριο
Παράλληλα η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε ότι ανοίγει πλατφόρμα για να γίνουν μικρά φωτοβολταϊκά στις κορεσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα μιλώντας στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας και του ΕΒΕΑ για το Repower EU είπε ότι: «τις επόμενες ημέρες βγάζουμε την υπουργική απόφαση για να ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορεί να υποδεχθεί ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά μέχρι 400 kW και σταθμούς αυτοπαραγωγής στις κορεσμένες περιοχές», αναφέροντας ότι αφορά ιδιαίτερα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Πελοπόννησο και πρόσθεσε ότι: «αυτή την πλατφόρμα θα την ανοίξουμε Σεπτέμβριο, για να υπάρχει και ένας ικανός χρόνος για να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι στο σχεδιασμό».
Επιδότηση για ενεργειακή αυτονομία επιχειρήσεων
Η κα Σδούκου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας από ΑΠΕ των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεννόηση με τη γενική γραμματεία ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Για το εύρος της επιδότησης, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι «αυτό εξαρτάται από το πόσα λεφτά θα μας δώσει ο κύριος Σκάλκος για να μπορέσουμε να βγάλουμε πρόγραμμα. Όχι το γνωστό εξοικονομώ αλλά θα νέο είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει προαναγγείλει και έχει προχωρήσει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, το οποίο θα δώσει οικονομικό κίνητρο στην επιχείρηση να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό και μπαταρία» ενώ τόνισε «έχουμε δεσμευθεί ότι θα βγάλουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα»
Στην ίδια εκδήλωση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, προανήγγειλε τέσσερις διαγωνισμούς ΑΠΕ για το υπόλοιπο του 2022, έναν ειδικό διαγωνισμό για μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 MW με ποσότητες 100 MW, αλλά και έναν πιλοτικό για αιολικά και φωτοβολταϊκά με αποθήκευση για ισχύ 200 μεγαβάτ. Η ίδια μίλησε για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για το κόστος ενέργειας, την θωράκιση της ασφάλειας εφοδιασμού -υπό όλα τα πιθανά σενάρια- και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού για τις ΑΠΕ είπε ότι «μέχρι τέλους του έτους, προγραμματίζουμε τη διενέργεια ακόμα τριών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά, ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης, ανοίγουμε την πλατφόρμα για να γίνουν μικρά φωτοβολταϊκά στις κορεσμένες περιοχες, θέτουμε προτεραιότητες στην εξέταση των 20GW αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ».
Δείτε τις ανακοινώσεις για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αυτονομία στο βίντεο:
Τι ειπώθηκε στην ενεργειακή ημερίδα
Στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας με τίτλο “Ο ρόλος των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου στο νέο ενεργειακό μοντέλο της χώρας με το REPowerEU”, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιτακτική ανάγκη απεξάρτησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η κλιμάκωση των ενεργειών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση, με απώτερο στόχο την επίτευξη πιο ανθεκτικών ενεργειακών συστημάτων, βασισμένων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το πρώτο πάνελ της ημερίδας αναφέρθηκε εκτενώς στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη συγκράτηση των υψηλών τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η αξιοποίηση των αντικειμενικών πλεονεκτημάτων στον τομέα των ΑΠΕ, θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα εξαγωγό ενέργειας, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της. Μάλιστα όπως τόνισε ο ίδιος, το επενδυτικό ενδιαφέρον στις υποδομές και στην ενίσχυση των δικτύων είναι υπερπολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της χώρας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ & Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι απαιτούνται άμεσες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της ανάπτυξης των δικτύων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στην ίδια κατεύθυνση ο Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ταχείας ανάπτυξης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου ΑΠΕ, παράλληλα με την τεχνολογική ωρίμανση της τεχνολογίας.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΙΝ.ΑΛ. & Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, τόνισε πως κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των μικρών παραγωγών, με δημοκρατικό τρόπο.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης κατέδειξε τις προσπάθειες της Περιφέρειας για αλλαγή υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου, με στοχοθέτηση δράσεων για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα του περιβάλλοντος και της πράσινης τεχνολογίας.
Το επόμενο πάνελ επικεντρώθηκε στο δομικό μετασχηματισμό των ενεργειακών αγορών που επιφέρει το REPowerEU και στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, με νέες επενδύσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα ο Φερνάντο Καλλιγάς, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Γραφείου Διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ως πρωτεύον εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας & Καθηγητής ΟΠΑ, επεσήμανε πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναπτύσσει κατάλληλες πλατφόρμες και καινοτόμα εργαλεία για την πραγματοποίηση των συναλλαγών φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των επενδύσεων με το βέλτιστο οικονομικά τρόπο. Η ανάπτυξη των δικτύων και η ψηφιακή αναβάθμιση αποτελούν προαπαιτούμενα, ώστε να μετουσιωθεί η χώρα σε κόμβο φυσικού αερίου.
Ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, ανέφερε πως η αύξηση των διασυνδέσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας εξασφαλίζοντας τη μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αποτελεί προτεραιότητα για το διαχειριστή δικτύου, ενώ ορμώμενος από αυτή την τοποθέτηση ο Γιώργος Κάββουρας, Διευθύνων Σύμβουλος Omexom/VINCI Energies Hellas, τόνισε πως για την ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα ΣΔΙΤ, από κοινού με τον Διαχειριστή, όπως άλλωστε καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία.
Η Ελένη Ράπτη, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, κατέληξε πως βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, που αποτελεί άλλωστε απαραίτητο πυλώνα του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU.
Στην τελευταία συζήτηση της ημέρας το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νικόλαος Κουλοχέρης ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ομάδα εργασίας με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικών και κατευθύνσεων για την ένταξη πράσινων επενδύσεων στην οικονομία, παράλληλα με τη συμπερίληψη επιμέρους δράσεων, όπως οι φοροελαφρύνσεις, για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, υπερτόνισε πως η πολιτική συνοχής, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του REPoweEU, δεν έρχεται να προσθέσει νέους πόρους, αλλά δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να μεταφέρουν πόρους ανάμεσα σε άξονες και προτεραιότητες, ώστε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, αλλά και τη χώρα.
Σχετικά Άρθρα
- Φωτοβολταϊκά στέγης & πάρκα: αιτήσεις σύνδεσης σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο
- ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για τα 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης, με επιδότηση
- ΔΕΔΔΗΕ: άνοιξαν οι αιτήσεις για αυτοπαραγωγή ενέργειας από μικρές ΑΠΕ
- Ανοίγει η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις
- «Φωτοβολταϊκά στέγης»: αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της επιδότησης
- ΥΠΕΝ: ξεκινά το πρόγραμμα για 300.000 φωτοβολταϊκά στις στέγες