ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Απαντήσεις για την τιμολόγηση των επιλέξιμων  εργασιών, πως και πότε θα γίνουν  οι πληρωμές, τι θα γίνει με τα δάνεια των... ΥΠΕΝ: για δάνεια, πληρωμές και επιλαχόντες στο νέο «Εξοικονομώ»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Απαντήσεις για την τιμολόγηση των επιλέξιμων  εργασιών, πως και πότε θα γίνουν  οι πληρωμές, τι θα γίνει με τα δάνεια των νοικοκυριών και πως θα εξελιχθεί το νέο «Εξοικονομώ» για όσους ενταχθούν αλλά και για όσους μπουν στη λίστα επιλαχόντων, έδωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Οι αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ 2021», η πλατφόρμα του οποίου  άνοιξε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 για όλη την επικράτεια, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων  50 ημερών,  σε πρώτη φάση απάλλαξε ιδιοκτήτες και μηχανικούς από τη … φρενίτιδα του αγώνα ταχύτητας για τη συμμετοχή τους, γνωστή από τα προηγούμενα προγράμματα.

Η εικόνα της πρώτης εβδομάδας

Οι πληροφορίες για  την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αιτήσεων αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για το νέο «Εξοικονομώ» κινείται ως επί το πλείστον σε αναγνωριστικό επίπεδο και σε φάση  προετοιμασίας.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία συμμετοχής θα ενταθεί από το νέο χρόνο, αφού προηγουμένως περάσουν οι εορτές και κοπάσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις και άλλες  εκκρεμότητες για τα ακίνητα (αδήλωτα τετραγωνικά, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, Κτηματολόγιο κλπ), με αιχμή τις μεταβιβάσεις, που φαίνεται να απορροφούν το ενδιαφέρον των ιδιοκτήτων και να απασχολούν το κύριο έργο των μηχανικών.

Ωστόσο τεχνικοί παράγοντες,  παρά την μεγάλη προθεσμία των 50 ημερών δεν αποκλέιουν και στο νέο «Εξοικονομώ» να εκδηλωθεί συνωστισμός στις αιτήσεις συμμετοχής τις τελευταίες ημέρες και ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Ιανουαρίου 2022, κατά το γνωστό ελληνικό φαινόμενο…

Ανακοινώσεις ΥΠΕΝ

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, με ξεχωριστές συνεντεύξεις τους που παραχώρησαν στην ΕΡΤ άνοιξαν τα χαρτιά τους για το νέο «Εξοικονομώ».

Τραπεζικός δανεισμός

Μιλώντας για τα δάνεια από τις τράπεζες, για  συμμετοχή στο νέο «Εξοικονομώ», ειδικά για τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για τα οποία έχει προβλεφθεί στο νέο πρόγραμμα ξεχωριστό κονδύλι επιδοτήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ,  ο κ Σκρέκας είπε ότι η τραπεζική  χρηματοδότηση θα είναι ευέλικτη και γρήγορη, αναγγέλλοντας ότι τόσο για αυτή την κατηγορία, όσο και για νοικοκυριά με μεγαλύτερο εισόδημα, υπάρχει συνεργασία ΥΠΕΝ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για να λειτουργήσει  ένα νέο δανειοδοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Ο υπουργός παρέπεμψε με τα λεγόμενα του στη δυνατότητα να αποπληρώνονται τα τραπεζικά δάνεια του «Εξοικονομώ» από τα χρήματα που θα εξοικονομούν  τα νοικοκυριά από τις δαπάνες ενέργειας, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης, που θα επιτυγχάνουν στις κατοικίες τους.

-«Είμαστε σε απόλυτη διάλογο και συνεργασία με τις τράπεζες και με το θεσμικό όργανο,  το οποίο τις εκπροσωπεί, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνα τα χρηματοδοτικά Εργαλεία τα οποία θα είναι και ευέλικτα και γρήγορα» είπε ο κ Σκρέκας.

Πληρωμές του προγράμματος

Για τις πληρωμές του νέου «Εξοικονομώ», καθώς ως γνωστόν έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές των προηγούμενων προγραμμάτων, μίλησε η γενική γραμματέας Ενέργειας. Στο ερώτημα «εάν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να προπληρώσουν τις εργασίες και μετά να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα» η κα Σδούκου απάντησε ότι:

-«Tο έχουμε αλλάξει αυτό, ώστε, μετά την οριστική υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα μπορεί ο ωφελούμενος να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό της επιχορήγησης προκαταβολικά. Επομένως θα μπορεί μέρος των εργασιών να το καλύψει, είναι έως 70%  περίπου» συμπληρώνοντας ότι θα «τρέξουν» οι πληρωμές, «με την προϋπόθεση όμως ότι θα πάρει τα λεφτά και σε έξι μήνες από τη στιγμή της οριστικής υπαγωγής, τουλάχιστον το 25% των επιλέξιμων εργασιών θα το έχει κάνει. Γιατί δεν θέλουμε να μπαίνει κάποιος στην πλατφόρμα να δεσμεύει τα λεφτά  που μπορεί κάποιος άλλος να τα είχε ανάγκη και να κάθεται και να καθυστερεί το πρόγραμμα, πρέπει λοιπόν σε 12 μήνες να τελειώσουν».

Υπερτιμολογήσεις εργασιών

Η κα Σδούκου απέκλεισε  υπερτιμολογήσεις εργασιών στο νέο «Εξοικονομώ» και στο ερώτημα εάν μπορεί να έχουμε τέτοια φαινόμενα απάντησε:  «Όχι το έχουμε αυστηροποιήσει αυτό που λέτε και δεν νομίζω ότι θα μπορέσει εύκολα κάποιος μηχανικός να κάνει την πονηριά αυτή. Κι αυτό γιατί οι επιλέξιμες εργασίες έχουν ένα ανώτατο ταβάνι. Δεν μπορεί κάποιος δηλαδή να ορίσει ότι κοστίζει το κούφωμα ένα Χ ποσό, γιατί έχουme βάλει μέσα στο  πρόγραμμα ποιο είναι το ανώτατο όριο, που εμείς επιδοτούμε. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανώτατο όριο επιλέξιμων εργασιών».

Ολιστικό πρόγραμμα

-«Είναι ολιστικό το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, δεν μπορεί να μπει κάποιος για να αλλάξει μόνο τα κουφώματα κι αυτό γιατί θα πρέπει να μετρηθεί στο τέλος, μία 30% εξοικονόμηση ενέργειας που θα επέλθει στο κτίριο. Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο παρεμβάσεων, που μαζί, συνολικά, αθροιστικά, αυτά, θα αλλάξουν την ενεργειακή κατηγορία του σπιτιού. Πρέπει να αλλάξει υποχρεωτικά, τρεις κατηγορίες πάνω για να μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα. Και για αυτό το λόγο θα πρέπει κανείς μπαίνοντας στην πλατφόρμα να έχει το πρώτο και σημαντικό που είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης το ΠΕΑ που αμέσως αμέσως βλέπει κανείς σε ποια κατηγορία είναι και όταν τελειώσει τις εργασίες στο  σπίτι θα έρθει ξανά ένας δεύτερος μηχανικός, θα βγάλει το δεύτερο ΠΕΑ και από εκεί θα υπάρξει σύγκριση» είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας.

Εισοδηματικά κριτήρια

-«Σε ότι αφορά τα δύο εισοδηματικά κριτήρια, αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο Εξοικονομώ, είναι στην τελευταία εισοδηματική κατηγορία που είναι από 40 χιλιάδες ευρώ και άνω οικογενειακό εισόδημα δεν υπάρχει κάποιο καπάκι, δηλαδή από 40 χιλιάδες ευρώ και άνω έχει τη δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα και να πάρει έως 40% επιδότηση» είπε η κα Σδούκου.

Αλλαγές του προγράμματος

Μιλώντας για τις αλλαγές του προγράμματος ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας  σημείωσε ότι «καταργείται η χρονική ιεράρχηση. Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα τα πέντε πρώτα λεπτά οποίος είχε προλάβει να καταθέσει την αίτηση του ήταν δικαιούχος όλοι οι υπόλοιποι, δυστυχώς έκλεινε η πλατφόρμα, καλύπτονταν δηλαδή τα χρήματα του προϋπολογισμού και έτσι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.  Τώρα βάλαμε μία σειρά από αντικειμενικά ξεκάθαρα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή εξοικονόμηση, την  ενεργειακή αναβάθμιση και την και αποδοτικότητα, δηλαδή οποίος καταφέρνει να πετύχει καλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση με τα λιγότερα χρήματα παίρνει περισσότερα μόρια».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ παρατήρησε σχετικά ότι «στα προηγούμενα Εξοικονομώ τέτοια ώρα επικρατούσε φοβερό άγχος γιατί με το που άνοιγε η πλατφόρμα σε δέκα λεπτά περίπου έκλεινε και εξαντλούνταν ο προϋπολογισμός. Η πλατφόρμα τώρα θα παραμείνει ανοιχτή, για 50 ημέρες, οπότε όλος ο κόσμος με άνεση μπορούν να μπουν με την ησυχία τους. Όταν κλείσει η πλατφόρμα θα μπορεί ο καθένας να δει τη βαθμολογία του αυτόματα, οπότε θα ξέρει αν μπήκε στο πρόγραμμα, συν του ότι θα υπάρχει και μία λίστα επιλαχόντων».

Λίστα επιλαχόντων

Για όσους δεν μπουν στην λίστα των πρώτων 50.000, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όσοι ενταχθούν και δεν τηρούν τους κανόνες του προγράμματος θα αποτάσσονται η κα Σδούκου είπε ότι «για αυτό έχουμε και τη λίστα των επιλαχόντων, έτσι ώστε χρήματα που θα αποδεσμευτούν  ή και άλλα που θα προσθέσουμε, τώρα έχουμε τα 630 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά έρχονται και άλλα λεφτά από το ταμείο αυτό, οπότε μ΄αυτά λοιπόν, όσοι είναι στη λίστα των επιλαχόντων θα βγουν μπροστά».

Νέα προγράμματα

«Από δω και πέρα και μέχρι το 2030 ο στόχος είναι να αναβαθμίσουμε 600.000 κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα ανοίγει ένα νέο πρόγραμμα, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να καταθέσουν την αίτηση τους και να λάβουν αυτή τη σημαντική επιδότηση, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους και να πετύχουν και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος τους,  επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος και μείωση της ενέργειας που καταναλώνουν  και άρα τελικά μείωση του κόστους ενέργειας και του  λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος  ή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου» είπε ο ΥΠΕΝ και σημείωσε ότι:

-«Και βέβαια μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσες και άμεσες από όλους αυτούς οι οποίοι θα εργαστούν για να προχωρήσουμε σε αυτές τις αναβαθμίσεις των κτιρίων».

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για το «Εξοικονομώ 2021»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας