ΥΠΕΝ: Δέκα αλλαγές στα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
ΕιδήσειςΕνέργειαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧρήμα 30 Δεκεμβρίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αλλάζει εκ βάθρων το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» στις νέες προκηρύξεις που θα γίνουν από το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κάθε χρόνο έως το 2030 για συνολικά 600.000 κατοικίες. Ταυτοχρόνως έρχονται δέκα αλλαγές για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων, στη νέα προγραμματική περίοδο.
Η ένταξη στα νέα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» θα γίνεται κατά προτεραιότητα με κριτήρια ενεργειακής αξιολόγησης των παρεμβάσεων στα κτίρια και κοινωνικά εισοδηματικά κριτήρια των ιδιοκτητών, όπως αποκαλύπτει η «Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση και μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δεκεμβρίου 2020), που φέρνει στο φως το ecopress
Με στόχους τη μέγιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ήδη εκπονείται από το ΥΠΕΝ και θα τεθεί σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Πενίας. Παράλληλα συστήνεται Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ), ώστε να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αποσκοπώντας στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών.
Προγράμματα «μαμούθ»
Οι αλλαγές πολιτικής και τα νέα μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων σχεδιάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις επιταγές και της κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Προετοιμάζεται η επόμενη ημέρα, ενώ «τρέχει» από το Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται εντός του Ιανουαρίου το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», ύψους 900 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέχρι τώρα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, που συγκεντρώνει αφενός μεν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών και της αγοράς αφετέρου δε αιτιάσεις και αντιδράσεις για τον τρόπο εισαγωγής των αιτήσεων με κυρίαρχο κριτήριο την ταχύτητα.
-«Έρχεται η προκήρυξη νέου πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ», εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και θα ακολουθήσουν ετήσια προγράμματα συνολικού ύψους 3 δις ευρώ μέχρι το 2030, που θα καλύψουν την ενεργειακή αναβάθμιση και ενεργειακή αυτονομία, συνολικά 600.000 κατοικιών» δηλώνει ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι «το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που «τρέχει» αυτές τις εβδομάδες είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ! Το οποίο θα ακολουθήσουν προγράμματα εξοικονόμησης-«μαμούθ», καθώς έχουμε ζητήσει για τις σχετικές δράσεις το μεγαλύτερο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3 δισ. ευρώ! Είναι μία οικονομική ένεση για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι όμως και μια οικολογική πολιτική».
Τα αλλάζει στα νέα «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
-«Στη νέα προγραμματική περίοδο τα επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατοικίας θα συνεχιστούν, ενώ το πλαίσιο λειτουργίας τους θα τροποποιηθεί κατάλληλα με εξορθολογισμό των κινήτρων για τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού οφέλους, με ταυτόχρονη υποστήριξη των οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών» σημειώνεται στην «Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση και μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος» του ΥΠΕΝ.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την προσέλκυση νοικοκυριών και την κινητικότητα της αγοράς. Στη νέα προγραμματική περίοδο τα επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατοικίας θα συνεχιστούν, με την προσθήκη της «έξυπνης» συνιστώσας για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών όπως συστήματα ΑΠΕ, μπαταρίες, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνος φωτισμός. Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα τροποποιηθεί κατάλληλα, με εξορθολογισμό των κινήτρων για τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού οφέλους, με ταυτόχρονη υποστήριξη των οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Η ανακαίνιση μεμονωμένων κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες) δεν καλύπτει τις περιπτώσεις πολυκατοικίων. Ήδη προβλέπεται επέκταση του Προγράμματος για την κάλυψη και αυτών των περιπτώσεων σε διακριτή ενότητα. Τα οικονομικά και πολεοδομικά κίνητρα του νέου κύκλου του Προγράμματος αναμένεται να ενισχύσουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πολυκατοικιών, συγκροτημάτων και πολεοδομικών συνόλων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας με ταυτόχρονη επίτευξη μεγάλου ενεργειακού και περιβαλλοντικού οφέλους λόγω και των ταυτόχρονων αναπλάσεων».
Χρηματοδοτικά προγράμματα
-«Τα χρηματοδοτικά προγράμματα ανακαίνισης των κτιρίων του οικιακού και του τριτογενή τομέα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου θα υλοποιούνται με προσαρμογή και βελτίωση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, αποσκοπώντας στην αύξηση των υφιστάμενων επιπέδων μόχλευσης από τους ωφελούμενους, σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΝ. Στόχους των συγκεκριμένων προγραμμάτων επίσης αποτελούν:
– η αύξηση των δυνητικά ωφελούμενων,
– η απλοποίηση της πιστοποίησης των παρεμβάσεων, με τη χρήση στοιχείων μοναδιαίου κόστους,
– η πιο ενεργή συμμετοχή των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων και
– η προώθηση της πρωτοπορίας στην εγχώρια κατασκευαστική και μεταποιητική βιομηχανία».
Οι δέκα αλλαγές
Αναλυτικά τα νέα μέτρα πολιτικής για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που θα εφαρμοστούν στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη έκθεση του ΥΠΕΝ έχουν ως εξής:
1.Αναθεώρηση ΚΕΝΑΚ: Οι νέες ελάχιστες απαιτήσεις με στόχο την αύξηση του αριθμού των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Απόδοσης (ΚΣΜΚΕ) θα ενσωματωθούν στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Παράλληλα εξετάζεται αναμόρφωση του ΚΕΝΑΚ περνώντας από τη μέθοδο του κτιρίου αναφοράς στη μέθοδο πραγματικής λειτουργίας του κτιρίου. Δεδομένου ότι επιδιωκόμενη δράση για τη δεκαετία 2021 – 2030 είναι η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση ποσοστού 12-15% των κτιρίων ή/και κτιριακών μονάδων, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε την ενεργειακή κατάσταση – συμπεριφορά ενός κτιρίου, ώστε να προσεγγίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το βέλτιστο μείγμα παρεμβάσεων κατά την ανακαίνιση.
Η υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, στον τριτογενή κυρίως τομέα, αποτελεί επίσης στόχο για τη δεκαετία 2021-2030. Η συμβολή δύο βασικών συστημάτων του κλιματισμού και του φωτισμού που συναντώνται σε νοσοκομεία, κτίρια γραφείων, εμπορικές χρήσεις, εκπαιδευτικά κτίρια, ξενοδοχεία κ.λπ. θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που ανακαινίζονται. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν τόσο στο ενεργειακό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος όσο και στην προστασία της υγείας των εργαζομένων. Το κόστος για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας είναι μηδαμινό σε σχέση με το όφελος από τη συνεχή και παραγωγική εργασία.
Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να προστεθεί στη διαδικασία ανακαίνισης των κτιρίων (ιδιαίτερα του τριτογενούς τομέα) ο σχεδιασμός για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στους χώρους εργασίας παράλληλα με την αναβάθμιση των συστημάτων για την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας κατά τη λειτουργία των κτιρίων.
2. Αναβάθμιση του ρόλου του Ενεργειακού Υπευθύνου Δημοσίων Κτιρίων: Ο Ενεργειακός Υπεύθυνος αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα δημόσιο κτίριο, κατά βάση για τη λειτουργία του, αλλά και για την πιθανή ανακαίνισή του. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων αποτελεί σαφώς ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα γίνει ακόμη πιο λειτουργικό με ένα σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001. Απώτερος στόχος είναι η ενεργειακή διασύνδεση όλων των κτιρίων του δημοσίου τομέα ανά χρήση και ανά φορέα και η συνολική δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.
3. Εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001 στα δημόσια κτίρια: Εξετάζεται η εφαρμογή του Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης και προτείνεται να ξεκινήσει από τα κτίρια της γενικής κυβέρνησης και να προχωρήσει στο σύνολο των δημοσίων κτιρίων. Το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στην ενεργειακή παρακολούθηση των δημοσίων κτιρίων, αλλά και στον σχεδιασμό ανακαίνισής τους. Είναι βασικό εργαλείο, που θα συνδράμει τους Ενεργειακούς Υπευθύνους των δημοσίων κτιρίων στο έργο τους.
4. Ενεργειακή Πενία: Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας, η εξειδίκευση των μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης για τη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνεται στο σχέδιο αντιμετώπισης της Ενεργειακής Πενίας που ήδη εκπονείται.
5. Άλλα κανονιστικά μέτρα (ΕΣΕΚ): Στο ΕΣΕΚ περιλαμβάνονται επίσης τα ακόλουθα μέτρα για την αύξηση των ΚΣΜΚΕ:
- Μετά τις 31.12.2023 όλα τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές θα πρέπει να κατατάσσονται στην ενεργειακή κατηγορία Β και άνω σύμφωνα με το ΠΕΑ.
- Κάθε νέα μίσθωση ή αγορά κτιρίου ή κτιριακής μονάδας από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, από 1ης.1.2021, θα πρέπει να είναι ΚΣΜΚΕ (ενεργειακή κατηγορία Α και άνω).
- Για κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς εκμίσθωση, από 1ης.1.2021, θα δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.
6.Πρόγραμμα Ηλέκτρα: Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ελκυστικών και βιώσιμων επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα των δημόσιων φορέων (φορείς της γενικής κυβέρνησης), με την αποτελεσματική μόχλευση κεφαλαίων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Μέσω της προσαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου, διευκολύνεται η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε έναν τομέα με μεγάλο δυναμικό, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Ηλέκτρα, που αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια της Γενικής Κυβέρνησης και Νομικών Προσώπων Δημοσίου δικαίου, με τη συμμετοχή στην υλοποίηση των παρεμβάσεων των επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, ενισχύει την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, με τη χρηματοδότηση μέρους των επενδύσεων μέσω επενδυτικών δανείων, τα οποία θα αποπληρώνονται από το πρόγραμμα.
Η προσέγγιση αυτή θα δώσει καλύτερα ενεργειακά αποτελέσματα για την επίτευξη των στόχων, αλλά με τον τρόπο αυτόν θα καταστεί ευκολότερη η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων λόγω της καλύτερης οικονομικής απόδοσης, ενώ στην περίπτωση ανακαίνισης κτιρίων ΟΤΑ, θα υπάρξει και επιδότηση, έτσι ώστε να προκύπτει και ένα οικονομικά αποδοτικό αποτέλεσμα.
7. Ανταγωνιστικές διαδικασίες για την εξοικονόμηση ενέργειας: Το νέο μέτρο των ανταγωνιστικών διαδικασιών, κατά τη πιλοτική του εφαρμογή, αναμένεται να εστιάσει στην εξοικονόμηση τελικής ενέργειας συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για το άρθρο 7 της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Το μέτρο θα προσφέρει χρηματοδοτική ενίσχυση σε τεχνικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε τομείς με υψηλό δυναμικό όπως ο βιομηχανικός και ο τριτογενής τομέας. Η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται να διεξαχθεί με βασικό γνώμονα την οικονομική αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και σύμφωνα με σαφείς οδηγίες για τον υπολογισμό και την επαλήθευση της εξοικονομούμενης ενέργειας. Επιπλέον, το μέτρο χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευελιξία καθώς θα είναι ανοιχτό σε όλες τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επενδυτικών έργων για εξοικονόμηση ενέργειας.
Αποτελεί μέτρο ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα μετά από μια μακρά περίοδο έλλειψης αντίστοιχων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην ανακαίνιση κτιρίων του τριτογενούς τομέα. Στα έργα αυτά θα είναι δυνατή η εμπλοκή των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), από την οποία θα υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων. Το μέτρο θα αφορά σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων και είναι υποχρεωτική η διενέργεια ενεργειακού ελέγχου στα αποτελέσματα του οποίου θα βασιστεί ο σχεδιασμός των επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Σε αυτή την περίπτωση, λόγω οικονομιών κλίμακας και σημαντικού τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου, θα υπάρξει άμεσα ενδιαφέρον από ενεργειακούς φορείς, όπως εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, κατασκευαστικές εταιρείες, υπόχρεα μέρη, παρόχους ενέργειας και εταιρείες ακινήτων.
8. Καθεστώς Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης: Το καθεστώς επιβολής αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του άρθρου 7 της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση για την περίοδο 2021-2030 στοχεύοντας στην προώθηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υπόχρεα μέρη στο καθεστώς επιβολής θα αναλάβουν κατ’ ελάχιστο το 20% του συνολικού σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στο σχήμα θα συμμετέχουν πάροχοι ενέργειας, καθώς και διαχειριστές δικτύων διανομής. Ο επιμερισμός του στόχου στα υπόχρεα μέρη κατά τη νέα περίοδο 2021-2030 θα πραγματοποιηθεί βάσει του επιτεύξιμου τεχνοοικονομικού δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς δραστηριοποίησης των υπόχρεων μερών και του μείγματος των εναλλακτικών μέτρων πολιτικής της νέας περιόδου.
9. Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης: Το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ) αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αποσκοπώντας στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών. Το ΕΤΕΑΠ, εξετάζοντας και τη χρήση του μηχανισμού ανακυκλούμενου κεφαλαίου, δύναται να λειτουργεί ως ταμείο δανεισμού, καθώς και ως ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να υποστηριχθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα των επενδύσεων, διαθέσιμα κεφάλαια δύναται να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση μέρους του κόστους του έργου ή για την περαιτέρω βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των δανείων προς τους ενεργειακούς φορείς.
10. Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία μικτής χρηματοδότησης: Σε συνεργασία με τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα θα σχεδιαστούν καινοτόμα προγράμματα μικτής – υβριδικής χρηματοδότησης. Τα προγράμματα αυτά θα συνδυάζουν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους (η ύπαρξη Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή μειώνοντας το τεχνικό και οικονομικό ρίσκο). ώστε να υποστηριχθεί η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε συγκεκριμένους τομείς με υψηλό δυναμικό, όπως ο τριτογενής, o οικιακός και η βιομηχανία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα εξεταστούν νέοι μηχανισμοί όπως: η μικτή χρηματοδότηση μέσω δανεισμού με ευνοϊκούς όρους, η χρηματοδότηση μέσω χρονομίσθωσης, μέσα επιμερισμού του κινδύνου, όπως εργαλεία μικτής ασφάλισης και εγγύησης (καθώς και μηχανισμοί που επικεντρώνονται στην σώρευση επενδύσεων).
Τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ΕΕΥ που χρειάζονται χρηματοδότηση για την υλοποίηση σχεδίων ενεργειακής απόδοσης για την καλύτερη διαχείριση της αποπληρωμής τους ενώ θα εξεταστεί και η επέκταση της εφαρμογής τους και προς άλλους τομείς (ΜΜΕ).
Συμψηφισμός προστίμων αυθαιρέτων
Τέλος γίνεται αναφορά στην έκθεση του ΥΠΕΝ στον συμψηφισμό προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο απορρέει από την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), όπου δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου ειδικού προστίμου. Ο συμψηφισμός διενεργείται εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.
Σχετικά Άρθρα
- «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: νέα παράταση λόγω προβλημάτων
- ΥΠΕΝ: τελευταία παράταση για τα έργα «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- Παράταση για ολοκλήρωση των έργων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
- ΥΠΕΝ: παρατάσεις για «Ηλέκτρα» και «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- Νέο «Εξοικονομώ», χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με βαθμοημέρες
- Κολλημένα τα έργα εξοικονόμησης-στο 9% οι πληρωμές του «Εξοικονομώ Αυτονομώ»