ecopress
Με σύνθημα: «ο σύγχρονος δασάρχης θα έχει τα πάντα στην οθόνη του υπολογιστή του» έγινε  η επίσημη έναρξη του 1ου Προγράμματος Εύρεσης και Ανάδειξης... ΥΠΕΝ: διαγωνισμός καινοτομίας για τη ψηφιοποίηση των δασών

Με σύνθημα: «ο σύγχρονος δασάρχης θα έχει τα πάντα στην οθόνη του υπολογιστή του» έγινε  η επίσημη έναρξη του 1ου Προγράμματος Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα Δασικά Οικοσυστήματα, Smart ForestInnovation Challenge.

Το πρόγραμμα διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εστιάζει σε θεματικές, που αφορούν στην πρόληψη, προστασία, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση των δασών, στην καταγραφή λύσεων και στην αξιοποίηση τους σε επιχειρηματικές ιδέες.

Το Smart Forest αποτελεί τον πρώτο Διαγωνισμό Καινοτομίας αποκλειστικά για τα Δάση. Απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, startups και καινοτόμες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν λύσεις που αφορούν στα Δάση και την προστασία τους. Ο πρωτοποριακός αυτός Διαγωνισμός διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την υποστήριξη του Elevate Greece.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη των τεχνολογικών προκλήσεων για τα δασικά οικοσυστήματα σε θεματικές που αφορούν στην πρόληψη, προστασία, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση των δασών, η καταγραφή των υφιστάμενων ή/και νέων λύσεων που θα προκύψουν από το Διαγωνισμό, η βράβευσή τους και η αξιοποίησή τους σε επιχειρηματικές ιδέες.

Εκδήλωση επίσημηε έναρξης

Η επίσημη έναρξη του 1ου Προγράμματος Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα Δασικά Οικοσυστήματα, Smart ForestInnovation Challenge, έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση της έναρξης φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την παρουσία πολλών μελών της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητών, εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, πλήθους φοιτητών, καθώς και στελεχών των δασικών υπηρεσιών της Βορείου Ελλάδος.

Την έναρξη πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τόνισε ότι η προστασία των δασών και η βιοποικιλότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την προστασία των δασών. Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Ευρωβουλευτής και Ψυχίατρος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη χάραξης συγκεκριμένης εθνικής πολιτικής για τη δασική διαχείριση. Δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δασών προτρέποντας τους διακριθέντες να παρουσιάσουν τις ιδέες και λύσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την παρουσίαση του Προγράμματος Smart ForestInnovation Challenge πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται ένας διαγωνισμός καινοτομίας αποκλειστικά για τα δάση. Επεσήμανε επίσης ότι, με την πρόσφατη ανασύσταση της Γενικής Γραμματείας, τα δάση βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του Υπουργείου. Κάλεσε δε τους ερευνητές, ομάδες και φορείς, να οραματιστούν και να σχεδιάσουν μαζί το σύγχρονο περιβάλλον εργασίας ενός δασάρχη, που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο CEO και Founder της Mantis Business Innovation και Επικεφαλής Έρευνας της Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Χρήστος Νικολούδης, ανέλυσε στη συνέχεια τη διαδικασία και αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης του Προγράμματος, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θεματικές ενότητες.

Την επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Δάσους. Αποτελούν οι πράσινες καινοτόμες τεχνολογίες τη λύση στη διαχείριση των δασών;», όπου αναδείχθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μεμονωμένα από τους επιμέρους φορείς αλλά και τα τεχνολογικά και ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Η υποβολή των προτάσεων που θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του Smart ForestInnovation Challenge θα διαρκέσει για το διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου έως και 12 Οκτωβρίου 2022. Ο ημιτελικός, με τη συμμετοχή των 40 καλύτερων λύσεων, θα διεξαχθεί στις 21 Οκτωβρίου όπου θα αναδειχθούν οι 12 φιναλίστ. Ο μεγάλος τελικός για την ανάδειξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το smartforest.mantisbi.io

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας