ecopress
«Το ΥΠΕΝ είναι στο επίκεντρο του πακέτου των 72 δις. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και... ΥΠΕΝ: “εξοικονομώ- μαμούθ”, ΑΠΕ και «πράσινες» τεχνολογίες στο νέο ευρωπαϊκό πακέτο

«Το ΥΠΕΝ είναι στο επίκεντρο του πακέτου των 72 δις. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ανακοινώνει ότι ανοίγει πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης – μαμούθ το 2021, χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε στη Βουλή ότι : «η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από αυτό το πακέτο των 72 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ μέχρι σήμερα είχαμε παραδοσιακά ένα ΕΣΠΑ, τώρα θα έχουμε δύο ΕΣΠΑ. Οφείλουμε όχι απλώς να απορροφήσουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε γρήγορα και συστηματικά  με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα κονδύλια, τα οποία δίνουν μια πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο.  Το δικό μας Υπουργείο είναι στο επίκεντρο αυτών των δράσεων, όχι μόνο του ΕΣΠΑ, αλλά του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα μορφές που έχουν να κάνουν με τεχνολογίες υβριδικού χαρακτήρα. Χρηματοδοτεί επίσης το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το ποσό που διατεθεί τελικά είναι διπλάσιο του αρχικώς προταθέντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο χειμώνα. Είναι μια ισχυρή ένεση για τις περιοχές αυτές. Υπάρχουν επίσης δράσεις μεγάλης κλίμακας για το λεγόμενο κύμα ανακαινίσεων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών. Αυτές είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο πολιτικών για την ενεργειακή εξοικονόμηση και θα κάνουν το σημερινή «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» να φαίνεται ένα πάρα πολύ μικρό πρόγραμμα».

Πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης – μαμούθ

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρξει ένα πρόγραμμα μαμούθ για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα σπίτια. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 3», που είναι στο παρόν ΕΣΠΑ, με κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα. Ο στόχος είναι μαζί με τα προηγούμενα να υπερβούμε το 1 δισ. συνολικά, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

Ο ΥΠΕΝ επισήμανε ότι «ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι μία από τις βασικές συνιστώσες του καινούργιου προγράμματος που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες είναι αυτό που λέγεται Renovation Wave, ένα κύμα ανακαινίσεων, που είναι για κάθε λογής κτίρια, ιδιωτικά, δημόσια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, τα πάντα. Έρχεται λοιπόν ένα πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης – μαμούθ, που θα τρέξει από το 2021 και μετά, το οποίο θα κάνει αυτό το «Εξοικονομώ» να φαίνεται πάρα πολύ μικρό. Οι πράσινες πολιτικές του Υπουργείου μας θα είναι στο επίκεντρο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ευρώπη πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως θα είναι ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τον κατασκευαστικό κλάδο και φυσικά θα έχει ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς γιατί σε αυτό το πρόγραμμα μπορείς να κάνεις δεσμεύσεις μόνο για 3 χρόνια, ενώ στο ΕΣΠΑ μπορείς να κάνεις για 7 χρόνια. Επομένως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, συστηματικά, με σοβαρά και μεγάλα προγράμματα, προκειμένου να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε σωστά τους πόρους».

Μ. Σχοινάς: Τείχος προστασίας και αλληλεγγύης της ΕΕ

«Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση σηκώνει ένα συλλογικό τείχος προστασίας και αλληλεγγύης για τις χώρες που χρειάζονται επανεκκίνηση, είναι η πρώτη φορά που λειτούργησε ως φεντεραλιστικό κράτος και η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη απ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας τη συμφωνία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σήμερα τα ξημερώματα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να κινηθεί με την παραδοσιακή λογική του ΕΣΠΑ αλλά με γνώμονα «την επανεκκίνηση της ζώσας οικονομίας, προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη ,στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους νέους, την αναζήτηση νέων ευκαιριών».

Πρέπει να κινηθούμε ταχύτητα, δεν έχουμε χρόνο για μεγάλα έργα υπογράμμισε και υιοθέτησε τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία και τα χρήματα αυτά είναι «μια ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή για την Ελλάδα».

«Σε καμία περίπτωση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν συναρτώνται με μνημονιακές αιρεσιμότητες», διαβεβαίωσε ο κ. Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλες οι χώρες μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου σαν μια μορφή συμβολαίων μεταρρυθμίσεων.

Στην περίπτωση που υπάρχει εκτροπή των δαπανών από την υλοποίηση των κεντρικών στόχων του εθνικού σχεδίου, τότε μπορεί να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Eurogroup και ενδεχομένως να γίνεται διόρθωση, στην οποία όμως όλες οι χώρες έχουν παρουσία και λόγο.

Ο κ. Σχοινάς τοποθετεί την κατάθεση του εθνικού σχεδίου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Επίσης, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα να αρχίσει η χρηματοδότηση από τη φετινή χρονιά – ενώ ο κορμός των δαπανών ξεκινά από 1/1/2021 -μέσω γέφυρας ώστε να μην υπάρξει κενό από τη στιγμή που θα σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος SURE για την εργασία.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να επεκταθεί η αλληλεγγύη που επιδεικνύει τώρα στον δημοσιονομικό τομέα η ΕΕ και σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η νέα προσέγγιση που δείχνει η ΕΕ, «η οποία για πρώτη φορά σήκωσε ένα τείχος αλληλεγγύης για τα μέλη της», υποδηλώνει ότι η κοινή διαχείριση των κρίσεων και των μεγάλων προβλημάτων θα είναι ο νέος κανόνας και μια γεύση αυτής της κοινής αντιμετώπισης πήραμε και στον Εβρο.

Ο επίτροπος είπε, τέλος, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ημερομηνία της 21ης Ιουλίου του 2020 γιατί ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία της ΕΕ μετά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς και την εισαγωγή του ευρώ και ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν απολύτως πεπεισμένος από την πρώτη στιγμή, ότι όσες μέρες συνεδριάσεων κι αν απαιτούνταν η ΕΕ θα κατέληγε σε συμφωνία.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας