ΥΠΕΝ: φωτοβολταικά στη στέγη δεν μπαίνουν πλέον μόνον στη Γερμανία
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 23 Νοεμβρίου 2023 Αργύρης
Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και στο ΥΠΕΝ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες αναμένοντας αντιδράσεις και παρατηρήσεις για την έγκριση του. Η υφυπουργός Ενέργειας παρουσίασε τις αλλαγές που έρχονται για τα ενεργειακά έργα και τους καταναλωτές.
-Αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια κοντά στα ρέματα. Τι είπε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Θύμιος Μπακογιάννης Δείτε εδώ στο ecopress
-Οι μηχανικοί σε αγώνα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας για τα νέα έργα. Τι είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός Δείτε εδώ στο ecopress
-«Με το νέο ΕΣΕΚ δρομολογούμε την μετάβαση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή του βασικού καυσίμου», είπε η υφυπουργός Ενέργειας απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα του ΤΕΕ και ΕΜΠ με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της έρευνας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, υπό το συντονισμό της κ. Αντωνίας Μοροπούλου (Ομ. Καθ. ΣΧΜ ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ) σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες
Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναγνώρισε ότι «ζούμε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον» προσθέτοντας ότι ο καθένας έχει ένα κομματάκι ευθύνης στο πώς θα συνεισφέρουμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Αναφέρθηκε στους στόχους του European Green Deal καθώς και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάνοντας γνωστό ότι «πριν λίγες ημέρες στείλαμε στην ΕΕ το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ και αναμένουμε την πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες».
-«Λοιπόν καταθέσαμε ως χώρα το νέο φιλόδοξο αναθεωρημένο σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αναμένουμε από τις Βρυξέλλες την πρώτη αντίδραση, στο κατά πόσο ως χώρα συμβαδίζουμε με αυτές τις Ευρωπαϊκές επιταγές», είπε η κα Σδούκου και πρόσθεσε:
-«Με αυτό, που κάνουμε εμείς, ουσιαστικά δρομολογούμε μία μετάβαση στη χώρα μας η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή του βασικού καυσίμου. Δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο μας. Προωθούμε μία μετάβαση η οποία θα επιφέρει μία ριζική αλλαγή στην χώρα μας, στον τρόπο που παράγουμε την ενέργειά μας αλλά ταυτόχρονα θα αλλάξει και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια και το πιο σημαντικό νομίζω στον τρόπο που σκεφτόμαστε την ενέργεια».
Φωτοβολταϊκά στις στέγες των ελληνικών σπιτιών
Η υφυπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε σε πολιτικές και προγράμματα, όπως για την ηλεκτροκίνηση, την αυτοπαραγωγή ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, που εφαρμόζονται πλέον στη χώρα μας.
-«Πριν από λίγα χρόνια τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ήταν μία πρωτοβουλία που λέγαμε μόνο οι Γερμανοί ξέρουν να βάζουν στα σπίτια τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες αρχίζουν και γίνονται και στη δική μας συνείδηση μέρος της κουλτούρας μας για το πώς θα πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα την ενέργεια», είπε η υφυπουργός.
«Αλλάζουμε level»
Η Αλαξάνδρα Σδούκου επισημαίνοντας τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον ενεργειακό τομέα είπε: «σκεφτείτε που ήμασταν ως χώρα το 2019, όταν ξεκινήσαμε όταν είχαμε ως βασικό μας καύσιμο τον λιγνίτη, όταν οι πόροι που είχαμε ήταν κατά βάση του ΕΣΠΑ, όταν είχαμε κάνει λίγα πράγματα στο κομμάτι της πράσινης μετάβασης των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πόσα πράγματα έχουν συντελεσθεί δυναμικά στον εξελισσόμενο τομέα της ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είμαστε στο 2023 το 2030 χρονιά ορόσημο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, είναι μόλις επτά χρόνια μπροστά μας. Πάρα πολύ γρήγορα νομίζω θα περάσουν τα χρόνια και θεωρώ ότι ο τομέας της ενέργειας θα βρίσκεται σε ένα εντελώς άλλο level από αυτό που είναι σήμερα».
Αφού υπογράμμισε τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας η υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι αυτή η μετάβαση να καταλήξει σε αλλαγή ενεργειακή, περιβαλλοντική, κοινωνική και εργασιακή».
Περιέγραψε τη μεγάλη εικόνα, που αφορά όλες τις πολιτικές που θα υλοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς την μικρή εικόνα που είναι εστιασμένη στον πολίτη.
-«Η αλλαγή που έρχεται είναι εν τέλει κοινωνική και η ενέργεια είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη».
15.000 νέες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου πρόκειται για τεράστια ευκαιρία, καθώς πέραν των άλλων οδηγεί και σε νέες θέσεις εργασίας.
-«Οι ΑΠΕ δημιουργούν νέες μόνιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας 11,5 εκατ. θέσεις παγκοσμίως» τόνισε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «έχουμε προωθήσει περίπου 1 δις τον χρόνο σε προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας δημιουργώντας περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας». «Όλες οι αλλαγές που δρομολογούμε στον ενεργειακό κλάδο αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά φέρνουν και μία τεράστια αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς αλλάζουν την μεγάλη εικόνα, αλλάζουν και την καθημερινότητα με δουλειές, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα» υπογράμμισε.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια κοντά στα ρέματα
- ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις από Χανιά για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης
- ΥΠΕΝ: άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ
- ΕΜΠ-ΤΕΕ: ημερίδα για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια
- ΥΠΕΝ: νέος νόμος για οικοδομικό κανονισμό, εγκαταλελειμμένα κτίρια
- ΥΠΕΝ: στη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ