ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές,... ΥΠΕΝ: φρένο στην αλλαγή προμηθευτή για κακοπληρωτές καταναλωτές

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Παράλληλα  ο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων, υπέρ των καταναλωτών ενέργειας. 

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εαν θα συνεχιστεί η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο ενέργειας, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο να έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους στον προηγούμενο πάροχο που αντικαθιστούν, ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε ότι το μέτρο θα συνεχιστεί, στη λογική να εξυπηρετούνται οι συνεπείς καταναλωτές που αντικειμενικά δυσκολεύονται να πληρώσουν εγκαίρως το λογαριασμό τους. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε  το μέτρο να  λειτουργήσει κατά τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν συστηματικοί κακοπληρωτές», πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας πως στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με τους προμηθευτές εξετάζονται συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τη συμπεριφορά του καταναλωτή έναντι των λογαριασμών του σε βάθος χρόνου, ώστε να έχει αυτό το δικαίωμα.

Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων

Ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διατηρηθεί σε ισχύ και θα επεκταθεί με την εφαρμογή μηχανισμού ανάκτησης και από τους προμηθευτές, δήλωσε  σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από τον περασμένο Ιούλιο είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ τρεις μήνες αργότερα (με τον Κανονισμό που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών) και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Το αποτέλεσμα της εφαρμογή του μηχανισμού όπως είπε, είναι, ότι εξετάζοντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών,  ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20 και 80 % ακριβότερες αντίστοιχα.

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν αφενός την ανάκτηση – από τον Νοέμβριο – τυχόν υπερεσόδων από τους προμηθευτές, τα οποία προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, και αφετέρου το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου από τις οποίες διαπιστώνεται μηδενική σχεδόν ανάκτηση υπερεσόδων. Τα όποια υπερέσοδα ανακτώνται, θα διοχετεύονται για την επιδότηση των καταναλωτών.

Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Ο  κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη – μέλη). “Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών”, τόνισε ο υπουργός. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη στην Πράγα.

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός, αφού ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας