ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανακοινώσεις για τις δασικές πολιτικές, την πορεία εξέλιξης των δασικών χαρτών και τις ρυθμίσεις που προγραμματίζονται,  όπως είπε «για τον ξεκάθαρο... ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για δασικούς χάρτες και νέες δασικές πολιτικές

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανακοινώσεις για τις δασικές πολιτικές, την πορεία εξέλιξης των δασικών χαρτών και τις ρυθμίσεις που προγραμματίζονται,  όπως είπε «για τον ξεκάθαρο και δίκαιο προσδιορισμό της μορφής και του χαρακτήρα των ιδιοκτησιών» εντός δασικών εκτάσεων,  έκανε ο νέος  γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης (δείτε ακολούθως σε βίντεο).

Από το ΥΠΕΝ έγιναν νέες ανακοινώσεις και για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, με παράβολο των 250 ευρώ.Δείτε εδώ στο ecopress

-«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξει μία ισορροπία, μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και  προστασίας δασών αλλά και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μπορέσουμε στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας,  γιατί αυτό είναι το σημαντικό, να βοηθήσουμε τους πολίτες σε σχέση με τις ιδιοκτησίες τους και να ξεκαθαρίσουμε και ακριβώς τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Γιατί αυτό είναι το θέμα που ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες ανθρώπους» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δασών, μιλώντας στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

-«Στόχος είπε είναι ως το καλοκαίρι να έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι υπάγεται στη δασική νομοθεσία και τί όχι, να διορθωθούν το σφάλματα που περιέχουν οι Δασικοί Χάρτες και να επιταχυνθεί η  εξέταση των αντιρρήσεων, που έχουν εκφραστεί, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι «σε αυτό θα συντελέσουν τόσο η υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών σε μια ενιαία δομή, στη νέα Γενική Γραμματεία Δασών, όσο και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών».

Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας Δασών ανακοίνωσε ότι:

-Νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς: προωθείται άμεσα στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους δασωμένους αγρούς και αφορά συνολικά περί τα 6 εκατομμύρια στρέμματα σε περιοχές της χώρας. Οι αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν με αποτέλεσμα να φαίνονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ως δασικές θα μπορούν να εξαιρεθούν από τη δασική νομοθεσία και να αξιοποιηθούν για γεωργική χρήση και εκμετάλλευση. Ο κ Αραβώσης σημείωσε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών, δασολόγων και τεχνικών, που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ ώστε να είναι συνταγματικά θωρακισμένες και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με δασικές ρυθμίσεις που κατέπεσαν στο ΣτΕ.

-Για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, ο γενικός γραμματέας δασών ανακοίνωσε ότι πλέον εξετάζονται γρήγορα από τις επιτροπές εξέτασης, που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή νομικών, τεχνικών και δασολόγων. Σημείωσε ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν από τα προηγούμενα χρόνια σε εκκρεμότητα 170.000 αντιρρήσεις πολιτών στους δασικούς χάρτες,  οι οποίες «δεν προχωρούσαν καθόλου ούτε εξετάζονταν ενώ  από την άλλη πλευρά είχε καταπέσει στο συμβούλιο της επικρατείας το θέμα που έχει να κάνει με τις οικιστικές πυκνώσεις». Εξήγησε ό ίδιος ότι νομοθετήθηκαν λύσεις και έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων.

-Για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ο κ Αραβώσης είπε ότι αυτή την περίοδο διορθώνονται από τις υπηρεσίες, παράλληλα ενισχύονται  οι υπηρεσίες  και με εξωτερική  βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα ενώ επίκειται η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών.

-Για το ιδιοκτησιακό στις  δασικές και χορτολιβαδικές  εκτάσεις ανέφερε ο ίδιος ότι «νομοθετήθηκε και εκδόθηκαν εγκύκλιοι που ορίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση,  δασικές εκτάσεις και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή ανεπαρκή στοιχεία αποδείξεις της κυριότητας του,  όπως πράξεις μίσθωσης παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης και λοιπά».

-Για τις αναδασώσεις, ειπώθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,  το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης. Επίσης αναφέρθηκε ότι προχωρούν τα έργα στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές του καλοκαιριού.

-Η νέα απογραφή των ελληνικών δασών, που έχει να γίνει εδώ και 30 χρόνια από την τελευταία φορά,  θα ξεκινήσει άμεσα είπε ο κ Αραβώσης, σημειώνοντας ότι «στα δάση,  τα οποία πλέον οριοθετούνται από τους δασικούς χάρτες θα γίνει πλήρης καταγραφή και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών,  με δορυφορικές απεικονίσεις με online συστήματα θα  έχουμε την πλήρη παρακολούθηση των δασικών οικοσυστημάτων».

-Το έργο της κωδικοποίησης της δασικής νομοθεσίας ολοκληρώνεται. Ο γενικός γραμματέας δασών είπε ότι βρίσκεται στη Βουλή. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο γιατί γνωρίζετε ότι σε σχέση με τη δασική νομοθεσία υπάρχουν πάρα πολλές διατάξεις πολλές φορές και αλληλοσυγκρουόμενες οι διαφορετικές. Όλες αυτές συγκεντρώνονται στην κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και αυτό θα διασφαλίσει και θα διευκολύνει την άμεση και ταχεία πρόσβαση σε αυτήν την κωδικοποίηση από το σύνολο των ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων και θα βοηθήσει φυσικά να αντιμετωπίζονται και πολύ πιο εύκολα τα προβλήματά».

Αλλαγές στις Δασικές Υπηρεσίες

-«Αυτό το οποίο αποσκοπούμε ως  νέα Γενική Γραμματεία Δασών είναι η αποτελεσματική προστασία των δασών, η προστασία του περιβάλλοντος. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και  θα χρησιμοποιήσουμε νέες τεχνολογίες και αυτό θα μας βοηθήσει και στο να μπορέσουμε  να επιλύσουμε προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία και αφορούν το μέσο πολίτη» είπε ακόμη ο γενικός γραμματέας Δασών.

Πλέον η διαφορά στην γενική γραμματεία δασών είναι ότι με απόφαση του πρωθυπουργού έχουμε μία μεταρρύθμιση. Δηλαδή οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες ως τώρα υπάγονταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεταφέρονται στη Νέα Γενική Γραμματεία Δασών. Αυτό είναι πράγματι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, διότι προσπαθούσαμε σε επίπεδο κεντρικό υπουργείου να δίνουμε λύσεις, να θεσπίσουμε πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, που όμως καλούνταν να υλοποιήσουν οι δασικές υπηρεσίες, που υπάγονταν σε άλλο υπουργείο, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τώρα λοιπόν,  πλέον με αυτήν την καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών θα έχουμε τη δυνατότητα τις πολιτικές τις οποίες θεσπίζουμε να μπορούμε να τις παρακολουθούμε και σε επίπεδο λειτουργίας. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα και σε θέματα που έχουν να κάνουν με το μέσο Πολίτη».

Ο κ Αραβώσης είπε ακόμη ότι «επειδή χρειάζονται έγγραφα και διαδικασίες που λιμνάζουν στις δασικές υπηρεσίες και το γνωρίζω πολύ καλά,  αυτό  που θα κάνουμε είναι να βρούμε τον τρόπο  είτε με εγκυκλίους είτε με οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό τρόπο, όλους  τους εναλλακτικούς τρόπους να μπορούν να προχωρούν τα θέματα των πολιτών στις δασικές υπηρεσίες».

Δείτε τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Δασών για τους δασικούς χάρτες και τις νέες δασικές πολιτικές στο βίντεο:

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας