ecopress
Δημόσια δέσμευση ότι τέλειωσε η εισφορά που επιβλήθηκε το 2020 και δεν θα ξαναγίνουν περικοπές στις τιμές των φωτοτοβολταϊκών στέγης, τόσο αυτών που έχουν... ΥΠΕΝ: για τo «κούρεμα» και τις τιμές των φωτοβολταϊκών στέγης

Δημόσια δέσμευση ότι τέλειωσε η εισφορά που επιβλήθηκε το 2020 και δεν θα ξαναγίνουν περικοπές στις τιμές των φωτοτοβολταϊκών στέγης, τόσο αυτών που έχουν εγκαταστήσει πάνω από 40.000 νοικοκυριά, όσο του νέου  προγράμματος, που ανοίγει από το Φεβρουάριο, ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προτρέποντας τους πολίτες να γίνουν αυτοκαταναλωτές ενέργειας, για να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή ακρίβεια.

Απαντήσεις για φοιτητική στέγη σε άλλες πόλεις από την οικογενειακή κατοικία, κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες, εξοχικών κύριας κατοικίας, που μένουν εκτός της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως επίσης για κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές δεν έχουν στο όνομα τους το μετρητή έδωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο επιδοτήσεων για την ενεργειακή ακρίβεια για ολόκληρο το 2022. Δείτε εδώ στο ecopress

Δέσμευση για τις τιμές  

Ο κ Σκρέκας δέχθηκε ερωτήματα «για την εισφορά 6%,  που επεβλήθη στα οικιακά φωτοβολταϊκά για το εισόδημα του 2020, ενώ η υπόσχεση της κυβέρνησης  ήταν να επαναφέρει  τις τιμές, τις οποίες  μείωσε, παρότι οι ιδιοκτήτες φωτοβολατϊκών στέγης είχαν υπογράψει συμβόλαιο 25 ετών» και για το ότι «τώρα καλούν τον κόσμο να βάλει φωτοβολταϊκά στέγης με ακόμα χειρότερες προϋποθέσεις», σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89  και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Χάρη Ντιγριντάκη και απάντησε ως εξής:

-«Για κάποιον που επιλέγει να κάνει μία επένδυση για να έχει κάποιο έσοδο είναι ένα θέμα, το οποίο σωστά λέει ο ακροατής σας, ότι κρίνεται ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν», είπε ο υπουργός ΠΕΝ και σημείωσε ότι:

-«Πάντως η επιβολή αυτής της περικοπής κατά 6% το 2020, διότι είχε γίνει και μία περικοπή παλαιότερα, η επιβολή λοιπόν του τέλους του 6%  την προηγούμενη χρονιά, που είχε γίνει για κάποιους άλλους λόγους δεν ζημιώνει τελικά. Δηλαδή δεν περνάει σε ζημίες να το πω έτσι η επένδυση. Ναι είναι γεγονός ότι μειώνεται το κέρδος από αυτή την περικοπή».

Ο υπουργός ΠΕΝ στη συνέχεια ανέλαβε δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέες εκπλήξεις στις τιμές των φωτοβολταϊκών στέγης, λέγοντας ότι:

-«Τελείωσε αυτή η εισφορά. Εμείς θα διασφαλίσουμε από δω και πέρα ότι  δεν θα επαναληφθεί. Δεσμευόμαστε  ότι δεν θα ξανά γίνονται περικοπές».

Το νέο πρόγραμμα

Για το νέο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης», που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  στέγης  μέχρι 6 kWp  (κιλοβάτ), με σταθερή τιμή εικοσαετίας το οποίο ανοίγει για αιτήσεις συμμετοχής  για οικιακούς καταναλωτές από όλη τη χώρα, από το Φεβρουάριο 2022 μέσω ΔΕΔΔΗΕ, Δείτε εδώ στο ecopress, ο κ Σκρέκας είπε ότι:

«Έχω ήδη εκδώσει μία υπουργική απόφαση, που δίνει μία καλή ταρίφα για να κατασκευάσει ένα νοικοκυριό φωτοβολταϊκό στέγης», χωρίς να αναφερθεί αναλυτικά στις αποδόσεις του νέου προγράμματος.

Αυτοπαραγωγή ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια

Παράλληλα ο υπουργός ΠΕΝ προέτρεψε τους καταναλωτές να γίνουν αυτοπαραγωγοί ενέργειας για να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή ακρίβεια λέγοντας στη συνέχεια ότι:

-«Ακόμα περισσότερο σήμερα συμφέρει ένα νοικοκυριό να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό στέγης και να  αυτόκαταναλώνει, γιατί θα μειώσει πάρα πολύ το κόστος ενέργειας. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι 10-15 λεπτά  και αυτόκαταναλώνοντας θα μειώσει πάρα πολύ το κόστος ενέργειας, καθώς το κόστος επένδυσης αν το μοιράσει στην κατανάλωση μπορεί το κόστος της ενέργειας να είναι πέντε και έξι λεπτά μόνο».

Οι περικοπές 

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ)  έχει θέσει κατ επανάληψη το θέμα και έχει λάβει διαβεβαιώσεις αρμοδίως για αποκατάσταση των περικοπών καθώς, στα φωτοβλταϊκά στέγης έγινε «κούρεμα» συμβάσεων μαζί με όλα τα έργα ΑΠΕ  το 2014 ενώ επιβλήθηκε και η νέα έκτακτη εισφορά του Ν. 4759/2020 σε όλα τα έργα ΑΠΕ που είχαν τεθεί σε λειτουργία προ της 31/12/2015,  προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ενώ δεν λήφθηκε επαρκώς υπόψη ο ειδικός χαρακτήρας των φ/β στέγης, τα οποία αποτελούν επενδύσεις νοικοκυριών και όχι επιτηδευματιών.

Οι αποδόσεις των προγραμμάτων

Παράλληλα ο ΠΑΣΥΦΩΣ κάνει «φύλο και φτερό» το νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης και το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering), τονίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα σε μεγάλα έργα ΑΠΕ ενώ μια kWh παραγόμενη από Φ/Β στέγης έχει κατά 30% μεγαλύτερη αξία από μια kWh παραγόμενη από μεγάλα πάρκα. Δείτε εδώ στο ecopress

Ακούστε τη συνέντευξη του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα για την ενεργειακή ακρίβεια και τα φωτοβολταϊκά στέγης: 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας