ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτητών και μηχανικών θα καθορίζεται  η αμοιβή για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος... ΥΠΕΝ: για κόστος Ταυτότητας Κτιρίου και παράταση αυθαιρέτων (βίντεο)

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτητών και μηχανικών θα καθορίζεται  η αμοιβή για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, προβλέποντας ότι «θα λειτουργήσει η αγορά και τα κόστη θα είναι χαμηλά» ενώ τόνισε ότι «το κόστος είναι άπαξ τα οφέλη συνεχή». Παράλληλα επιβεβαίωσε, όπως έγραψε το  ecopress. ότι με νομοθετική ρύθμιση δίνεται παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση υπαγωγής των δηλώσεων αυθαιρέτων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του ΥΠΕΝ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας Δείτε εδώ στο ecopress

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς  για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που τίθεται σε υποχρεωτική ισχύ από τη Δευτέρα 1η  Φεβρουαρίου 2021, σημειώνοντας ότι ισχύει δίμηνη μεταβατική ρύθμιση μέχρι 31 Μαρτίου 2021 για τις βεβαιώσεις μηχανικών με ημερομηνία αυτοψίας έως 31 Ιανουαρίου 2021 παράλληλα με την κανονική λειτουργιά της  Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

«Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις πληροφορίες για ένα κτίριο, για ένα διαμέρισμα, για το οικόπεδο. Δηλαδή περιλαμβάνει όλες τις άδειες, όλα τα σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τίτλους ιδιοκτησίας, πίνακα κατανομών της πολυκατοικίας. Τώρα είναι σκόρπια και παντού. Για να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια και για να μειωθεί η γραφειοκρατία, μπαίνουμε και για τα ακίνητα στην ψηφιακή εποχή», είπε ο κ. Ταγαράς.

Σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό, ο ίδιος είπε «Έχουμε δύο κατηγορίες ακινήτων. Για αυτά που είναι δημόσια κτίρια, ο χρόνος που πρέπει να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι πέντε χρόνια. Για όλα τα άλλα ακίνητα, όταν θα χρειαστεί να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου θα πρέπει να προηγηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Για οποιαδήποτε μεταβίβαση θα πρέπει να δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος. Ισχύει από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου».

Το κόστος 

«Είναι μια διαδικασία που εξελίσσουμε με καθυστέρηση στην πατρίδα μας, προς όφελος του πολίτη. Το κόστος είναι άπαξ και τα οφέλη συνεχή» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΝ. Ερωτηθείς για το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ο κ Ταγαράς απάντησε ότι:

-«Δεν θέλω εγώ να είμαι ανταγωνιστικός στους μηχανικούς. Μεταξύ των μηχανικών υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση. Όπως γνωρίζετε και εσείς, από τότε που υπάρχει αυτό,  όλες οι οικοδομικές άδειες αλλά και τα κόστη του μηχανικού έχουν μειωθεί πάρα πολύ.  Άρα η αγορά θα λειτουργήσει και εδώ. Θα πέσουν τα κόστη» . Ο ίδιος πρόσθεσε σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων ότι « εξελίσσονται και χρηματοδοτήσεις για να ψηφιοποιηθούν όλα τα αρχεία των πολεοδομιών, ώστε ο πολίτης και μηχανικός να μην ταλαιπωρείται, να μη χάνει χρόνο και η  γραφειοκρατία να ελαττωθεί».

Παράταση για ολοκλήρωση υπαγωγών αυθαιρέτων

Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των στοιχείων και δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση της υπαγωγής δηλώσεων αυθαιρέτων, που η υποβολή τους λήγει από τις 8 Φεβρουαρίου και μετά, ο κ. Ταγαράς  αποκάλυψε ότι θα δοθεί ένας χρόνος παράταση.

Επιβεβαιώνεται πλήρως  το ρεπορτάζ του ecopress που έγραψε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, ότι  με πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ  Νίκου Ταγαρά ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών ως τροπολογία προσθήκη, νομοθετική ρύθμιση για τρέχοντα πολεοδομικά θέματα., στην οποία οπωσδήποτε περιλαμβάνεται για την ανάρτηση από τους μηχανικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ,  των δικαιολογητικών και σχεδίων ολοκλήρωσης υπαγωγών αυθαιρέτων παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου 2021 για ένα έτος, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Ολοκλήρωση υπαγωγών

Η νέα παράταση για την ολοκλήρωση υπαγωγών αυθαιρέτων, την οποία έχουν ζητήσει φορείς των μηχανικών και ιδιοκτητών ως επιβεβλημένη λόγω των δυσκολιών της πανδημίας, ειδικότερα αφορά στην ανάρτησης των δικαιολογητικών και σχεδίων για την περαίωση των δηλώσεων του Ν.4178/2013,  με ημερομηνία μεταφοράς από τον N.4014/2011 στο N.4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου έως 31.12.2015 (περιπτώσεις α, β και γ, παρ. 3, άρθρ. 51, ν. 4710/2020). Όπως επίσης  την ανάρτηση  των δικαιολογητικών και σχεδίων, για την περαίωση δηλώσεων του Ν.4178/2013 με ημερομηνίες μεταφοράς από τον N.4014/2011 στον N.4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 01.01.2016 έως 31.12.2016 και από 01.01.2017 έως 03.11.2017 (περιπτώσεις δ και ε, παρ. 3, άρθρ. 51, ν. 4710/2020), μέχρι τις 8/11/2021 και 8/2/2022, αντίστοιχα.

Δείτε εδώ σε βίντεο τις δηλώσεις του Νίκου Ταγαρά στο Mega για την Ταυτότητα Κτιρίου και την παράταση των αυθαιρέτων

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας