ΥΠΕΝ: γιατί καταργείται η υποχρεωτική εγκατάσταση φυσικού αερίου
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧωροταξία 21 Νοεμβρίου 2023 Αργύρης
Για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγκατάστασης φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές, την υποχρεωτική δενδροφύτευση σε φωτοβολταϊκά πάρκα και τα νέα μέτρα που προβλέπουν οι ανεμογεννήτριες να έχουν πρόσθετες πρόνοιες για τη δασοπυρόσβεση, μίλησε ο υπουργός ΠΕΝ στη Βουλή, παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ώστε την Πέμπτη να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Κατάργηση υποχρεωτικής εγκατάτασης φυσικού αερίου
Σχετικά με την άρση της ρύθμισης που επέβαλε με υποχρεωτικό τρόπο την εγκατάσταση φυσκού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «αυτή η ρύθμιση δεν είναι πλέον ρεαλιστική με την Πράσινη μετάβαση». Αναλυτικά σημείωσε ότι:
-«Είναι θέμα που απασχόλησε πολύ και τη διαβούλευση που αφορά στην άρση της ρύθμισης που επέβαλε με υποχρεωτικό τρόπο την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή. Αυτή η ρύθμιση δεν είναι πια ρεαλιστική, με βάση την πράσινη μετάβαση, διότι μία οικοδομή από τη φύση της πρόκειται να υπηρετήσει τους ενοίκους της για 50, 60, 80 χρόνια.
Η πράσινη μετάβαση θέλει το φυσικό αέριο καθαρά μεταβατικό και πλέον, αυτό είναι το πιο σημαντικό, με το συνδυασμό καλής κάλυψης της ενεργειακής αποδοτικότητας, δηλαδή καλής μόνωσης, με τη δυνατότητα να έχεις τεχνολογίες είτε γεωθερμίας είτε ηλιακών θερμικών και με την αντλία θερμότητας, υπάρχουν εναλλακτικές τεχνολογίες θέρμανσης.
Δίνω ιδιαίτερη σημασία και στη γεωθερμία, που υπάρχουν τεχνικές που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες, τις γνώρισα τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου μπορείς να χρησιμοποιείς την γη ως χώρο αποθήκευσης θερμότητας το καλοκαίρι και να παίρνεις τη θερμότητα αυτή πίσω το χειμώνα και το αντίστροφο.
Το λέω για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές νέες τεχνολογίες, που άλλες είναι από τώρα ανταγωνιστικές, όπως οι αντλίες θερμότητας, άλλες εξελίσσονται (θα είναι στα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια).
Είναι λάθος, λοιπόν, να παίρνουμε και να διατηρούμε μία τεχνολογική απόφαση και να υποκαθιστούμε την αγορά με μία δική μας μονομερή τεχνολογική απόφαση, όπως είναι ότι θα βάζεις υποχρεωτικά φυσικό αέριο, κατά μείζονα λόγο που είναι ένα αέριο μετάβασης και δεν θα μείνει με τίποτε στη διάρκεια της ζωής αυτών των νέων οικοδομών».
Θέσεις στάθμευσης σε αδόμητα οικόπεδα
Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις θέσεις στάθμευσης ο υπουργός είπε ότι: «φιλικά προς το περιβάλλον είναι και τα δύο μικρά άρθρα για την στάθμευση. Το ένα που επιτρέπει μηχανικά μέσα που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των αυτοκινήτων που μπορούν να μπουν σε ένα αδόμητο οικόπεδο με σύγχρονη τεχνολογία, δεν προβλεπόταν. Πάλι ανάγκη να έχεις ένα ερανιστικό νομοσχέδιο για να το υποστηρίξεις.
Και το δεύτερο, μια παράταση που δίνουμε στους σταθμούς στο κέντρο της πόλης, με σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, στο ιστορικό κέντρο με την προϋπόθεση που βάλαμε ως Υπουργείο να υπάρχει ένας φυτοφράχτης, για να είναι καλύτερη-με εξαίρεση την είσοδο- η οπτική, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών των σταθμών που παρατείνονται».
Μέτρα για φωτοβολταϊκά πάρκα
Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά, ο υπουργός είπε ότι αυτά τα συστήματα έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σε όλο και μεγαλύτερο ρυθμό σε όλη την χώρα. Η εγκατάστασή τους έχει και χαρακτήρα οπτικής όχλησης και οι οπτικοφράχτες μας επιτρέπουν να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και αποθήκευσης πρόσθετου διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικά ο κος Σκυλακάκης είπε:
«Η ρύθμιση που φέρνουμε, μας επιτρέπει με φυτοφράχτες και δενδροστοιχίες να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών και είναι θετικές και από πλευράς οπτικής όχλησης, αλλά και από πλευράς αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μια που οι φυτοφράκτες και οι δενδροστοιχίες είναι αποθήκευση πρόσθετου διοξειδίου του άνθρακα στον κορμό των δέντρων κατά κύριο λόγο.
Ταυτόχρονα, φέρνουμε μία διάταξη για τα φωτοβολταϊκά και τα λατομεία. Μειώνουμε, δηλαδή, την απόσταση στα 100 μέτρα. Αυτό είναι τελείως λογικό. Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν θέματα ασφαλείας, διότι κατά βάση υπάρχουνε εκεί χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία».
Δασοπυρόσβεση και ανεμογεννήτριες
Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις ανεμογενητριών, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «αυτό που θεσπίζεται είναι πρόσθετες πρόνοιες για την δασοπυρόσβεση, καθώς με τους δρόμους που διανοίγονται με ιδιωτικές δαπάνες δημιουργούνται πρόσθετοι νέοι δασικοί δρόμοι πρόσβασης που είναι αναγκαίοι για την προστασία των δασών μας». Είπε ότι:
-«Η διάταξη που φέραμε εδώ, επιβάλει στις ανεμογεννήτριες να έχουν πρόσθετες πρόνοιες για τη δασοπυρόσβεση. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ότι οι ανεμογεννήτριες με τους δρόμους που δημιουργούνται, μας διευκολύνουν στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, διότι κάνουν στην ουσία -με ιδιωτικό τρόπο- κάτι που εμείς θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους δασικούς δρόμους, γιατί η άμυνα των δασών μας από τις πυρκαγιές απαιτεί πολύ περισσότερους δασικούς δρόμους και πολύ καλύτερη πρόσβαση στα δάση.
Και στο πλαίσιο αυτών των δασικών, των νέων δρόμων που δημιουργούνται λόγω των ανεμογεννητριών, είναι σημαντικό και χρήσιμο να υπάρχουν και άλλες πυροσβεστικές δυνατότητες με την ευκαιρία των νέων δρόμων που δημιουργούνται με τη μορφή κρουνών ή δεξαμενών».
Κλαδέματα από τον ΔΕΔΔΗΕ
Ο υπουργό, επίσης, χαρακτήρισε ως εύλογη και σημαντική ρύθμιση, της διάταξης, που επιτρέπει στον ΔΕΔΗΕ την παρέμβαση σε κοινόχρηστους δρόμους και χώρους για κλαδέματα δέντρων που ακουμπούν στο ηλεκτρικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι είχε αυτή τη δυνατότητα ο ΔΕΔΔΗΕ στις πλατείες και από παράλειψη του νομοθέτη δεν την είχε στους κοινόχρηστους χώρους. Είπε ότι:
-«Eπιτρέπουμε στον ΔΕΔΔΗΕ να παρεμβαίνει και στους κοινόχρηστους χώρους για να κάνει κλαδέματα. Εδώ τώρα υπάρχει ένα πολύ πρακτικό θέμα, το οποίο μπορεί να το βρούμε μπροστά μας, ελπίζω όχι, και αυτό το χειμώνα και μπορεί να το βρούμε μπροστά μας σίγουρα και τα καλοκαίρια.
Έχουμε πολλές περιπτώσεις και σκεφτείτε όλοι όσοι γυρνάμε και βλέπουμε, σκεφτείτε περιπτώσεις, θα βρείτε δεκάδες στο μυαλό σας άμεσα, όπου δέντρα όχι του Δήμου, αλλά ιδιοκτητών φεύγουν από τη γραμμή, τη νοητή γραμμή του οικοπέδου και περνάνε στον κοινόχρηστο χώρο του πεζοδρομίου, όπου δεδομένου ότι έχουμε δίκτυο σε κολώνες και όχι υπόγειο στο συντριπτικό κομμάτι της χώρας συναντούν τις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ και τα ρευματοφόρα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ.Και αυτό το δέντρο,είτε στα χιόνια μπορεί να σπάσει και να δημιουργήσει το πρόβλημα είτε να πέσειστα σύρματα και πάλι ενδεχομένως λόγω κάποιου σφάλματος, να δημιουργηθεί πρόβλημα πυρκαγιάς».
Υπεράκτια αιολικά
Για τα υπεράκτια αιολικά και του χώρους που δεσμεύονται, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτά «αποτελούν μια τεράστια επένδυση για την χώρα. Καθώς στην Ελλάδα έχουμε ένα ισχυρό και το καλύτερο αιολικό δυναμικό της Νοτιανατολικής Μεσογείου και πιθανότητα με εξαίρεση κάποιων μικρών περιοχών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Ο υπουργός επισήμανε ότι «τα αιολικά αυτά συστήματα δουλεύουν τρείς φορές περισσότερο από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Αυτό είναι τεράστιας αξίας για το σύστημά μας, γιατί σου επιτρέπει να κάνεις ένα πολύ καλύτερο συνδυασμό αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας που έχεις για την Πράσινη Μετάβαση. Αποτελεί, μια στρατηγική επιλογή για την χώρα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή». Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «η τεχνολογία των υπεράκτιων συστημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε δεν θα είναι επιπυθμένια αλλά αγκυροβολημένα σε ένα μέσο βάθος περίπου των 350 μέτρων, η τιμή τους θα είναι κατά 50% φθηνότερα την επόμενη πενταετία, δεκαετία με συνδυασμό τις οικονομίες κλίμακας και τα προωθούμε νωρίς γιατί εκτιμούμε πως θα είναι πολύ μεγάλες οι επενδύσεις που θα γίνουν την επόμενη 20ετία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μετατρέποντας – εάν όλα αυτά γίνουν γρήγορα – σε εξαγωγική ενεργειακή χώρα και θα γίνουν επενδύσεις με μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα ξεπερνούν το 50% των επενδύσεων»
Data Center
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα DataCenter, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε πως «είναι κέντρα στρατηγικής και μεγάλης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και έχουν ανάγκες ειδικών πολεοδομικών συνθηκών που καλύπτονται από το παρόν σχέδιο νόμου». Ο υπουργός, πρόσθεσε πως «στο θέμα αυτό προσπαθήσαμε να είμαστε ισορροπημένοι στην νομοθέτησή μας και δεν κάνουμε κάτι το παράλογο ή υπερβολικό από ότι ισχύει για τις υπόλοιπες βιομηχανίες χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης».
Πράσινο Ταμείο
Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το Πράσινο Ταμείο, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως παρέχεται η δυνατότητα «προγραμματικών συμβάσεων με φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (ΤΑΙΠΕΔ, ΑΕΙ κ.λ.π) καθώς το Ταμείο θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό εργαλείο σε θέματα προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και είναι πολύ σημαντικό ένα τμήμα από τους πόρους των ρύπων της Πράσινης Μετάβασης να πάει στην Κλιματική Αλλαγή».
Ερανιστικό νομοσχέδιο
Τέλος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο μπορεί να είναι “ερανιστικό”, δηλαδή έχει πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις, αλλά αυτές είναι πολύ σημαντικές που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν από την Αντιπολίτευση», επισήμανε πως «οι αναγκαιότητες της δημόσιας διοίκησης μας αναγκάζουν έρχονται στην Βουλή και “ερανιστικά” σχέδια νόμου που να ρυθμίζουν επιμέρους θέματα προκειμένου να ασκούνται εύρημα η πολιτική και οι πολιτικές».
Σχετικά Άρθρα
- Οι επιπτώσεις κατάργησης της εγκατάστασης φυσικού αερίου στις οικοδομές
- Φυσικό αέριο: άλλαξε στο νόμο του ΥΠΕΝ η τελική ρύθμιση για νέες οικοδομές
- Ενέργεια: συνάντηση ΥΠΕΝ με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ
- ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: νομοθετούνται παρεκκλίσεις από τον Οικοδομικό Κανονισμό
- ΥΠΕΝ: αλλαγές στις πολεοδομικές ρυθμίσεις του «ερανιστικού» νομοσχεδίου
- Νέο πολυνομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ